Waarom is mijn Maine Coon agressief? Tips voor katten-eigenaren

maine coon agressief

De Maine Coon is een grote kat en daar schrikken mensen snel van. En daarom vragen ze vaak: zijn Maine Coons agressief? Hoe zit dit precies? Is een Maine Coon snel boos of gevaarlijk, of is het vooral een echte knuffelkat? En als ze agressief zijn, hoe komt dat dan? Is een Maine Coon Agressief?

Agressief gedrag bij katten

Katten zijn doorgaans erg lief, maar agressief gedrag kan altijd voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld goed zien aan de lichaamstaal en het gedrag. De ene kat zal gaan sissen of grommen, terwijl de ander meteen aanvalt. Zo’n aanval kan heel gemeen zijn. Bijvoorbeeld door te krabben of bijten. Voor katteneigenaren is een aanval zelfs vaak een traumatische ervaring.

Is een Maine Coon agressief?

Maine Coon katten zijn helemaal niet agressief. Ze worden juist vaak gezien als vriendelijk en rustig. Wanneer een kat echter slecht wordt verzorgd of een bepaalde ziekte heeft, kan er wel degelijk agressie ontstaan. Voor beginnende katteneigenaren is de Maine Coon de perfecte kat. Ze zijn heel gemakkelijk om voor te zorgen en doorgaans erg vriendelijk.

Als je de Maine Coon kat vergelijkt met een huiskat, dan zal de huiskat veel sneller agressief zijn, bijvoorbeeld wanneer hij geïrriteerd raakt. Bij een Maine Coon is dit doorgaans niet het geval.

Waarom is mijn Maine Coone agressief?

Ondanks dat de Maine Coone dus erg vriendelijk is, zijn er absoluut gevallen waarbij hij minder aardig is en zich zelfs boos of agressief gaat gedragen. Dit betekent meestal dat er echt iets aan de hand is, bijvoorbeeld met de gezondheid of de opvoeding.

Lees ook: kan een Maine Coon goed alleen zijn?

Problemen met de hormonen

Katten kunnen zich raar gaan gedragen wanneer de hormonen opspelen. Denk bijvoorbeeld aan het mauwen of zelfs grommen midden in de nacht, of de contstante drang om naar buiten te gaan. Katten, en dus ook Maine Coons, kunnen zich ook agressiever gaan opstellen wanneer hun hormonen alle kanten op gaan. Om dit te voorkomen, kan het helpen om je kat te laten helpen. De hormonen spelen dan veel minder op. Heb je een kat al vanaf jonge leeftijd? Dan kun je ze al vanaf een leeftijd van zes maanden laten helpen. In de meeste gevallen zal het agressieve gedrag van je Maine Coon hier vandaan komen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

Er zijn veranderingen

Een Maine Coon kan niet goed omgaan met veranderingen. Ga je verhuizen, wordt het gezin opeens anders of verander je de favoriete plekken van je Maine Coon? Dan bestaat er een kans dat je kat hier helemaal niet blij mee is. Agressie kan dan een gevolg zijn. Nou is het natuurlijk ook niet haalbaar om helemaal niets te veranderen. Zorg er bij veranderingen voor dat je Maine Coon sowieso een eigen plek heeft die vertrouwd is en blijft.

Territorium verdedigen

Heb je een Maine Coon die veel buiten komt? Dan is het goed mogelijk dat hij een bepaald gebied als het zijne gaat zien. Het is belangrijk om goed te realiseren dat dit voor agressief gedrag kan zorgen. Meestal is het vooral naar andere katten toe, maar sommige Maine Coons kunnen ook agressief worden naar mensen of zelfs hun eigen eigenaren.

Je kat voelt zich eenzaam

Er wordt vaak gedacht dat je katten goed alleen kunt laten, maar ook katten hebben behoefte aan wat gezelschap. En ze hebben vooral behoefte aan andere katten. Heb je slechts één kat en komt je Maine Coon ook nog eens niet veel buiten? Dan is de kans vrij groot dat hij zich eenzaam voelt. Zelfs veel aaien en knuffelen is niet altijd voldoende. Veel agressieve katten zijn katten die alleen gehouden worden en weinig tot niet buiten komen. Dit is dus iets dat relatief gemakkelijk op te lossen is, maar wel vaak over het hoofd wordt gezien.

Je Maine Coon is geïrriteerd

Een Maine Coon raakt niet snel geïrriteerd. De kat kan doorgaans erg veel hebben. Als hij al geïrriteerd is, dan zal hij eerder weglopen dan agressief worden. Maar als je hem blijft vervelen, dan kan hij uiteindelijk gaan bijten of krabben. Let hier bijvoorbeeld goed op wanneer je een hond of puppy hebt. Vooral puppy’s hebben niet altijd in de gaten dat een kat niet hetzelfde leuk vindt. Hetzelfde geld voor kleine kinderen. Let bij kinderen goed op wat ze doen bij en met de kat. Leer je kinderen ook dat de Maine Coon ook regelmatig rust moet hebben. Creëer bijvoorbeeld een plek waar de kat altijd kan liggen zonder gestoord te worden en spreek dit goed af met je kinderen. Zo heeft je Maine Coon altijd een veilige plek en zal hij zich minder irriteren.

Lees ook:  Kan een Maine Coon alleen gelaten worden?

De kat heeft pijn of is ziek

Het is ook goed mogelijk dat je kat agressief is, omdat hij pijn heeft. Pijn heeft bijvoorbeeld te maken met een verwonding die je Maine Coon heeft opgelopen toen hij buiten was. Dat kan gebeuren door een gevecht met een andere kat of een hond, maar ook door bijvoorbeeld een struik, een valpartij of een persoon. De verwonding zie je misschien niet meteen. Maine Coons hebben immers veel haar. Controleer dit goed. Kleine verwondingen genezen meestal vanzelf weer, maar als het erger is, zul je naar de huisarts moeten.

Behalve een verwonding, kan het ook een ziekte zijn. Iets waar de Maine Coon veel last van heeft. Het is van essentieel belang om hier goed op te letten. Als je Maine Coon normaal gesproken graag komt knuffelen en nu opeens begint te bijten of krabben, dan is de kans groot dat het te maken heeft met een ziekte. Merk je een dergelijke gedragsverandering op? Kom dan in actie door naar een dierenarts te gaan.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

Wat kun je doen tegen het agressieve gedrag?

  • Knip de nagels kort;
  • Zorg voor een schone kattenbak;
  • Herintroduceer je Maine Coon met andere katten;
  • Ga naar een dierenarts of specialist als het uit de hand loopt.

De verantwoordelijkheid van de eigenaar

Jij als eigenaar bent verantwoordelijk voor je Maine Coon. Let daarom altijd goed op het gedrag van je kat. Het kan een vreselijke ervaring zijn als je lieve dier je opeens aanvalt, maar daar is eigenlijk altijd wel een aanleiding voor. Het beste is om er direct mee naar de dierenarts te gaan, zodat je kunt kijken of het mogelijk een ziekte of verwonding is en er een geschikte behandeling kan worden gekozen. Is het veel terugkerend agressief gedrag? Bekijk dan goed op welke momenten dit is en zoek dan uit wat de precieze oorzaak is.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

Besef je ook goed dat bepaalde keuzes het gedrag van je kat juist erger maken in plaats van verbeteren. Blijf daardoor altijd alert en houd ook rekening met het natuurlijke gedrag van een kat. Soms is bepaald gedrag ongewenst, maar hoort het nou eenmaal bij een kat. Als je dit gedrag afstraft, kan dat dus juist voor agressie zorgen. Neem dus als eigenaar altijd jouw verantwoordelijkheid en zorg voor de juiste opvoeding van je kat.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl