Kan een Maine Coon alleen gelaten worden?

maine coon alleen

Maine Coons zijn ontzettend lieve en gezellige katten. Ze vinden het fijn om tijd door te brengen met hun eigenaren en hebben ook vaak geen problemen met andere huisdieren. Maar kan een Maine Coon alleen thuis blijven?

Kan een Maine Coon alleen blijven?

De meeste katten kunnen goed alleen zijn, maar voor Maine Coons is dat toch een ander verhaal. Deze katten zijn zeer sociaal en houden van een connectie met hun gezin. Een Maine Coon lang alleen laten kan zorgen voor angst, stress, depressie of agressie. Zorg dus dat je de juiste maatregelen neemt om eenzaamheid tegen te gaan bij jouw kat.

Over de Maine Coon

De Maine Coon is de grootste huiskat, die vooral opvalt vanwege de lange haren. Het is de enige langharige kat uit de Verenigde Staten. Ze zijn erg intelligent en loyaal. Het is een kat die vaak achter de eigenaar aanloopt. Qua verzorging zijn ze snel tevreden. Het is wel belangrijk dat je voor een goede vachtverzorging zorgt

Alleen blijven

Het is echt niet zo dat je Maine Coon meteen depressief wordt als hij even alleen zit. Het is alleen wel zo dat alleen zijn nooit goed zal zijn voor de Maine Coon. Waarschijnlijk zie je het zelfs niet meteen aan hem. In de meeste gevallen is de kans echter groot dat je Maine Coon zich dan gaat vervelen. Laat je de kat toch regelmatig alleen? Geef hem dan veel aandacht op de momenten dat je er wel bent. Speel, of knuffel. Zorg dat je kat echt tijd met je doorbrengt. Voor veel Maine Coons helpt het al als ze lekker op je schoot mogen liggen. Dan zijn ze al snel tevreden.

Lees ook:  Waarom is mijn Maine Coon agressief? Tips voor katten-eigenaren

Kan een Maine Coon ‘s nachts alleen bleven?

Ga je een keer een nachtje weg? Bij een huiskat is dat vaak geen probleem. Bij een Maine Coon kan dit lastiger zijn. Natuurlijk kan het altijd eens voorkomen dat je eens een nacht weg bent. Het beste is om het huis dan zo comfortabel te maken. Zet bijvoorbeeld de radio of televisie zacht aan en laat wat lampen aan. Ook is het slim om zo vroeg mogelijk in de ochtend weer thuis te komen.

Alleen tijdens een werkdag?

Kun je de Maine Coon alleen laten tijdens een werkdag? In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn. De Main Coon past zichzelf gemakkelijk aan aan jouw schema. Hij slaapt overdag bijvoorbeeld gewoon. Let er wel op dat als er opeens een wijziging in je schema plaatsvindt, dat dit dan erg stressvol kan zijn voor je Maine Coon en soms zelfs voor agressief gedrag zorgt.

Maine Coon alleen tijdens een vakantie?

Een Maine Coon kan beter niet alleen worden gelaten tijdens een vakantie. Ook niet wanneer af en toe iemand naar binnen komt om hem te verzorgen. De Maine Coon wordt hier waarschijnlijk niet gelukkig van. Kijk of je iemand vindt die wil oppassen, of die echt een paar uur per dag bij je kat wil blijven.

Huis geschikt maken

Blijft je Maine Coon toch regelmatig alleen? Dan is het slim om het huis volledig veilig te maken. Let bijvoorbeeld op:

 • Scherpe randen;
 • Gevaarlijke spullen, zoals messen;
 • Kabels en touwen;
 • Deuren en ramen gesloten houden (of een hor ervoor);
 • Voorkom dat de Maine Coon omhoog klimt;
 • Zorg dat de kat genoeg te doen heeft.
Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

Wil je zeker weten of alles goed verloopt als jij weg bent? Er zijn steeds betere camera’s die je kunt gebruiken. Zo zie je precies wat je Maine Coon doet wanneer jij niet in de buurt bent.

Lees ook: Kun je een kat een weekend alleen laten?

Zorg dat je kat genoeg te doen heeft

Als je dan toch weg bent, is het ook belangrijk dat je Maine Coon genoeg te doen heeft. Het beste is om een andere kat in huis te halen. Je Maine Coon houdt namelijk van dit soort gezelschap. Daarnaast is het voor je Maine Coon natuurlijk wel zo prettig als hij zich comfortabel voelt. Dit doe je bijvoorbeeld met:

 • Een relaxt kattenbed of mand om in te slapen;
 • Een krabpaal;
 • Leuke speeltjes;
 • Laat een doos achter. Welke kat houdt hier niet van?
 • Zorg voor voldoende water, zeker als het warm is;
 • Een schote kattebak;
 • Een raam waar je kat naar buiten kan kijken. Veel Maine Coons vinden dit heel prettig.

Maine Coon kittens thuis

Een Maine Coon kun je dus best thuis laten, als je enigszins oplet, maar hoe zit dat met kittens? Het is vast te begrijpen dat je kittens beter niet te lang alleen laat. Wanneer je net een kiten in huis hebt gehaald, zal deze sowieso al moeten wennen aan je nieuwe huis. Zonder moeder, broertjes en zusjes kan de Maine Coon kitten al snel heel eenzaam worden. Het is dus echt belangrijk dat jij er voor hem bent. In het begin kun je de kitten dan ook beter niet te lang alleen laten. Later kun je de tijd opschroeven. Kitten jonger dan vier maanden kunnen het beste niet langer dan vier uur achter elkaar alleen gelaten worden.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

Huis geschikt maken voor kittens

Wil jij je Maine Coon kitten veel alleen laten? Dan is het belangrijk dat het hele huis veilig en geschikt is. Pas op voor accessoires die gemakkelijk breken als ze omvallen. Let op met touwtjes, zodat de kitten daar niet in verstrengeld raakt. Pas ook goed op dat je geen deuren of ramen open laat staan.

Binnen of buiten?

Als je weg bent, zou je de Maine Coon natuurlijk ook buiten kunnen laten. Niet alle katteneigenaren vinden dit een fijn idee. Er zijn natuurlijk ook wat gevaren en risico’s aan verbonden. In sommige buurten is er bijvoorbeeld veel verkeer, of buurtbewoners hebben liever geen katten in de tuin. Aan de andere kant helpt het je Maine Coon wel. Je kat heeft genoeg te doen én krijgt voldoende beweging.

Conclusie

Een Main Coon kan dus wel alleen zijn, maar het is belangrijk dat je goed in de gaten blijft houden hoe hij zich voelt. Te lang alleen zijn is sowieso niet goed en moet je ten alle tijden zien te voorkomen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl