Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

maine coon

Hoe kun je nou eigenlijk zien wat het verschil is tussen de Maine Coon en de Noorse Boskat? Ze lijken erg veel op elkaar en veel mensen halen ze dan ook door elkaar. Er zitten echter wel verschillen in beide katten. Welke zijn dit?

Over de Maine Coon

De Maine Coon komt van oorsprong uit de Amerikaanse staat Maine. Ze kwamen daar samen met de Vikingen, rond de elfde eeuw. De katten zijn af en aan populair geweest en werden vooral sinds de jaren 60 weer een stuk geliefder als huiskat.

Lees ook: kan een Maine Coon goed alleen zijn?

Over de Noorse Boskat

De Noorse Boskat komt uit Scandinavië en er kwamen daar rond de elfde eeuw, toen de Vikingen ze meenamen uit het Midden-Oosten. Ze moesten daar op de muizen jagen.

Verschillen tussen Maine Coons en Noorse Boskatten

Als je niet bekend bent met beide kattenrassen, dan is het verschil nauwelijks te zien. Toch zijn er wel degelijk een aantal verschillen. Zo zien ze er wat anders uit, en hebben ze ook verschillen in hun karakters. We zullen enkele verschillen tussen beide raskatten opnoemen.

Verschil in de kop

Een Maine Coon heeft een andere kop dan de Noorse Boskat. Doorgaans heeft de Maine Coon een erg hoekig en langwerpig gezicht, terwijl de Noorse Boskat vooral een driehoekig gezicht heeft dat een beetje doet denken aan de kop van een leeuw. Ook aan de ogen kun je verschillen zien. De Maine Coon heeft ronde ogen, die iets schuin staan. De Noorse Boskat heeft amandelvormige ogen die schuin staan. De oren van zowel de Maine Coon als de Noorse Boskat zijn groot en breed. Er kunnen pluimpjes opzitten, maar dit hoeft niet. Bij een Maine Coon staan de oren hoog op het hoofd, terwijl de oren van de Noorse Boskat de vorm van het gezicht volgen.

Lees ook:  Kan een Maine Coon alleen gelaten worden?

Verschil in lichaam

Noorse Boskat

Beide katten zijn best groot, maar de Maine Coon wint het echt in formaat. Een mannetje wordt gemiddeld tussen de zeven en de twaalf kilo. Een vrouwtje tussen de vijf en de acht kilo. Bij een Noorse Boskat zijn mannetjes meestal tussen de zes en negen kilo en de vrouwtjes tussen de vier en zes kilo zwaar. De Maine Coon en Noorse Boskat hebben allebei een groot, stevig lichaam. De Maine Coon heeft een grote, brede borstkas en heeft benen die een gemiddelde lengte hebben, terwijl de Noorse Boskat juist wat hoger op de poten staat. De achterpoten zijn net iets langer dan de voorpoten.

De vacht van de katten

Maine Coon
Maine Coon

Maine Coons en Noorse Boskatten kunnen vrijwel alle kleuren hebben. Al is de amberkleurige vacht bij de Maine Coon er niet. Ze hebben allebei een hele zachte vacht en het zijn ook allebei langharige katten. De Maine Coon heeft een normale ondervacht en de Noorse Boskat heeft een vrij dikke ondervacht en een bovenvacht die weinig vocht door laat komen.

Vachtverzorging

Langharige katten hebben veel vachtverzorging nodig. Zowel de Maine Coon als de Noorse moeten veel worden geborsteld. Hoe beter je de vacht verzorgt, hoe kleiner de kans is op het opbraken van haarballen.

De karaktereigenschappen van de Maine Coon en de Noorse Boskat

Het is belangrijk om goed te realiseren dat karaktereigenschappen niet altijd rasgebonden zijn. De ene kat gedraagt zich heel anders dan de andere, ondanks dat ze hetzelfde ras zijn. In het algemeen lijken de katten erg op elkaar. Zo zijn ze allebei vrij intelligent en kun je ze goed het één en ander leren. Ook zijn ze allebei doorgaans niet agressief en worden ze gezien als vriendelijke katten. Ze zijn niet altijd echte knuffelkatten, maar kunnen dit wel zijn. Allebei zijn het klimmers, dus houd hier rekening mee wanneer je ze in huis haalt. Doorgaans hebben beide raskatten veel energie en moeten ze zich daar ook goed in kunnen uiten. Speel bijvoorbeeld veel met ze. In het algemeen zal de Maine Coon wel meer geluiden maken dan de Noorse Boskat.

Lees ook:  Waarom is mijn Maine Coon agressief? Tips voor katten-eigenaren

Lees ook: Waarom is mijn Maine Coon agressief?

Welke kat is beter, de Maine Coon of de Noorse Boskat?

Beide katten zijn hartstikke leuke, en fijne katten om in huis te hebben. Het zal vooral gaan om persoonlijke smaak. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor de Maine Coon, omdat hij net wat groter is. Het is dus niet zo dat er eentje beter is dan de ander. Welke je kiest, is dus helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren en hierbij zul je dus vooral naar de uiterlijke kenmerken moeten kijken. Qua persoonlijkheid is er immers weinig verschil te zien.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl