Blaft een Maltezer veel?

maltezer blaffen

Wie wil er nou niet zo’n schattig hondje zoals de Maltezer? Maar je wilt natuurlijk niet dat de buren last hebben van jouw hond. Daarom is het goed om te weten of de Maltezer veel blaft of niet. Hoe zit dit?

Over de Maltezer

De Maltezer is een kleine, witte hond. We noemen hem vaak ook wel het Maltezer Leeuwtje. Het is een schattige en grappige hond, die heel erg veel van zijn eigenaar houdt. Deze hond is met een reden populair: hij is gewoon leuk. Niemand die dat koppie kan weerstaan.

Blaft een Maltezer veel?

De Maltezer is meestal geen stille hond. Deze hond laat zich nog best veel horen. Bijvoorbeeld wanneer er mensen in de buurt zijn, of wanneer hij op straat een andere hond ziet. Van nature is dit dus een hond die je regelmatig zal horen. Op deze manier communiceert hij met jou, en met anderen. Ook is het zo dat de Maltezer behoorlijke verlatingsangst kan hebben en daardoor meer blaft wanneer hij alleen thuis is of zich verveelt. Hier moet je dus wel echt rekening mee houden wanneer je een Maltezer koopt.

Voorkom verlatingsangst

Voor je Maltezer is het niet leuk als hij last heeft van verlatingsangst. Het is stressvol, iedere keer weer wanneer je vanuit huis vertrekt. Ook voor je buren en voor jou is het natuurlijk erg vervelend als je hond niet goed alleen kan blijven. Een goede training is daarom essentieel. Je hond moet leren dat alleen zijn niet betekent dat je nooit meer terugkomt. Daarom zijn een aantal zaken van belang:

  • Bouw de tijd dat je je Maltezer alleen laat langzaam op. Begin met een minuutje
  • Maak het weggaan én het thuiskomen leuk. Beloon bijvoorbeeld met een speeltje als je terugkomt.
  • Zorg ervoor dat je hond van tevoren is uitgeput. Een hond die moe is, zal minder moeite hebben met alleen zijn, omdat hij lekker ligt te slapen.
  • Geef je hond op de momenten dat je er wel bent genoeg aandacht
  • Maak het huis leuk voor je Maltezer als je weg bent. Een fijne mand om in te slapen doet bijvoorbeeld wonderen.
Lees ook:  Maltezer pup kopen? Overzicht erkende fokkers

Lukt het echt niet om je Maltezer te leren goed alleen te blijven? Schakel dan de hulp in van een hondentrainer. Die kan je vast verder helpen.

Lees ook: 6 beste fluffy of pluche hondenmanden

Hoe zorg je dat een Maltezer rustiger wordt?

Hoewel blaffen voor jouw Maltezer een vorm van communicatie is, is het ook mogelijk om het geblaf enigszins af te leren. Let wel op: dit is makkelijker voor elkaar te krijgen wanneer je hond nog een pup is. Hoe ouder hij wordt, hoe lastiger het wordt om bepaald gedrag af te leren.

Beloon hem sowieso nooit wanneer hij zomaar blaft. Dus niet met een aai, maar ook niet met aandacht. Negatieve aandacht is óók aandacht. Negeer het onwenselijke gedrag en beloon hem wanneer hij een tijdje rustig is en zeker wanneer hij niet aanslaat in specifieke situaties.

Een andere optie is dat je hem leert om juist op commando te blaffen. Als je merkt dat hij wil blaffen, geef hem dan snel het commando en beloon hem daarna. Als je eenmaal hebt geleerd hem op commando te laten blaffen, is het gemakkelijker om hem ook op commando stil te zijn. Geef hem dan eerst het commando om te blaffen, zeg vervolgens stil, en als hij ook echt stil is, beloon je hem direct. Bijvoorbeeld met een koekje of een knuffel. Let wel op, dit vergt veel oefening en doorzettingsvermogen. Het is niet in één keer aangeleerd.

Maak je Maltezer moe

Als een hond lekker moe is, heeft hij veel minder energie om te blaffen. Een Maltezer heeft vaak meer beweging en mentale stimulans nodig dan mensen beseffen. Ga daarom voldoende met hem wandelen en laat hem dan ook lekker rennen. En doe spelletjes met hem, zoals zoekspelletjes. Zo daag je hem mentaal ook uit en is de kans groter dat hij zich gedurende de dag minder laat horen.

Lees ook:  8 schattige en populaire Maltezer kruisingen (inclusief foto’s)

Blaffen is nooit helemaal te voorkomen

De Maltezer een hond die zich graag laat horen. Het afleren van blaffen is dus lastig en zal ook nooit helemaal te voorkomen zijn.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl