Mag een parkiet fruit eten? Geef je vogel geen giftig fruit!

parkiet fruit

Parkieten zijn gezellige vogels die ieder huis levendigheid veroorzaken. Natuurlijk wil jij jouw parkiet het beste geven. Hoe zit het dan met het eten? Mag een parkiet fruit eten? En zo ja, hoeveel, en welk fruit?

Over de parkiet

Parkieten zijn er in verschillende soorten. De bekendste zijn de valkparkiet en de grasparkiet. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de halsbandparkiet of de zonparkiet. Parkieten komen dus in meerdere soorten en maten, en uiteraard ook kleuren. Wanneer je één of meerdere parkieten hebt, heb je sowieso een zeer kleurrijke en gezellige bende.

Mag een parkiet fruit eten?

Parkieten die in het wild leven, eten voornamelijk bladeren, zaden en bessen. Fruit past dus prima bij het dieet van een parkiet. Let er wel op dat je de parkiet niet te veel fruit geeft. Sommige fruitsoorten bevatten namelijk echt te veel suiker. Af en toe een klein stukje als traktatie kan echter geen enkele kwaad. Let er wel op dat niet alle fruitsoorten geschikt zijn voor je parkiet. Besjes kunnen eigenlijk altijd wel. Denk hierbij aan bramen, frambozen of aalbessen. Deze vormen geen probleem.

Laat je je parkiet veel los in huis vliegen? Bedenk dan goed dat de ontlasting afkomstig van de bessen veel kleurstoffen bevatten. Deze vlekken zijn doorgaans moeilijk schoon te maken in huis.

Lees ook:  Wat mag een parkiet eten? Een complete voedingsgids

Welk fruit kan een parkiet niet eten?

Er zijn ook fruitsoorten die je parkiet sowieso niet kan eten. Dit geldt bijvoorbeeld voor citroen en limoen. Ook met tomaat moet je oppassen. Tomaat valt namelijk onder de nachtschade-familie en deze bevatten zeer giftige stoffen. Je parkiet mag ook absoluut geen avocado eten. Avocado is zeer giftig voor parkieten en kan zorgen voor hartfalen.

Let goed op pitjes

Veel pitjes in fruit zijn giftig voor je parkiet. Dit geldt bijvoorbeeld voor appelpitten, kersenpitten, sinaasappelpitten en meloenpitjes. Deze zijn niet alleen giftig, maar kunnen er daarnaast voor zorgen dat je parkiet stikt. Dit wil je dus sowieso voorkomen.

Gedroogd fruit

Je parkiet kan gewoon gedroogd fruit eten. Dat vinden ze sowieso erg lekker en het is daarnaast gemakkelijk om te voeren. Zie dit vooral als een extraatje en geef het je vogel niet elke dag. Et is wel heel belangrijk om goed te kijken hoe het fruit is gedroogd. Het komt vaak voor dat er extra suiker en soms zelfs zwavel wordt toegevoegd aan het gedroogde fruit. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het snel verrot of beschimmeld raakt. Als dit is toegevoegd aan het gedroogde fruit, is de kans groot dat het geen goede uitwerking heeft op je vogel. Bij veel dierenwinkels kun je gedroogd fruit eten dat geschikt is voor vogels. Koop je het wel in een supermarkt? Controleer dan echt goed wat er in zit.
Wij zeggen: koop gedroogd fruit echt alleen als je weet dat het voor vogels geschikt is. Anders loop je te veel risico dat het toch mis gaat.

Lees ook:  Mag een parkiet komkommer eten? Gezonde snack of onverstandig?

Wat als je je vogel toch iets geeft dat niet mag?

Geef je je parkietje fruit dat hij niet mag eten? Dan moet je zo snel mogelijk naar een dierenarts. Zelfs een klein beetje van een giftige fruitsoort kan fataal zijn voor jouw vogel. Neem hierin dus beter het zekere voor het onzekere en wacht niet af wat er gaat gebeuren.

Andere extra lekkernijen

Voor parkieten zijn er allerlei lekkere snacks te verkrijgen die volledig veilig zijn. Deze haal je bij een dierenwinkel en zijn altijd een slimme keuze. Je parkiet is er werkelijk dol op.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl