Mag een parkiet komkommer eten? Gezonde snack of onverstandig?

parkiet komkommer

Parkieten verdienen af en toe iets lekkers. Iets anders dan de standaardzaadjes. Misschien wil jij je parkiet wel een stuk komkommer geven. Maar is dit wel een slimme keuze? Mag een parkiet komkommer eten?

Over de parkiet

Er zijn verschillende soorten parkieten. De bekendste zijn de grasparkiet en de valkparkiet. Ze zijn in allerlei kleuren te verkrijgen en ze bieden een hoop gezelligheid in huis. Hun gekwetter vult de woonkamer de hele dag door. En natuurlijk bied jij jouw parkiet het allerbeste. Goede verzorging, genoeg te doen en af en toe ook iets lekkers. Bijvoorbeeld een stukje komkommer. Hoe veilig is dit voor jouw parkiet?

Mag een parkiet komkommer?

Komkommer is veilig en gezond voor jouw parkiet. Het zorgt voor sterkere veren en is hydraterend voor jouw vogel. Let er wel op dat de komkommer niet te vaak gegeven mag worden. Als je parkiet dit te vaak eet, is uitdroging wel een serieus probleem. Te veel komkommer past dus niet in een gezond voedingsadvies. Zie komkommer dus vooral als lekkere snack tussendoor.

Lees ook:  Wat mag een parkiet eten? Een complete voedingsgids

Mag een parkiet komkommerzaadjes?

We denken altijd dat zaadjes goed zijn voor parkieten. Dat klopt wel, maar geldt niet voor alle zaden. Komkommerzaad is giftig voor jouw parkiet. Haal dit er dus altijd uit voordat je de komkommer aan je parkiet geeft.

Hoe zit het met de schil?

De schil van komkommers kan meestal wel veilig worden gegeten door parkieten. Ze kunnen er wel wat moeite mee hebben om het te eten. De kans is dus aanwezig dat je parkiet de schil niet eet, omdat het te moeilijk voor hem is er een stuk af te krijgen.

Waar je wel echt op moet letten, is dat er pesticiden op komkommer kunnen zitten. Deze zijn gevaarlijk voor jouw parkiet. Zorg er dus altijd voor dat je de komkommer goed wast voordat je deze aan je parkiet geeft. De komkommer van tevoren schillen is natuurlijk ook een optie.

Gezondheidsvoordelen

Komkommer is een hele gezonde groente. Niet alleen voor mensen, maar ook zeker voor jouw vogel. Er zitten namelijk veel vitamines in die je parkiet nodig heeft. Denk aan Vitamine A, C en K. Ook zit er magnesium in. En wat mensen vaak niet weten, is dat er in komkommer ook Kiezelzuur zit. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat genoeg Kiezelzuur ervoor zorgt dat de veren van je parkiet in optimale gezondheid zijn. Het zorgt er ook voor dat je parkiet er prachtig uitziet.

Vocht is goed én slecht voor parkieten

Komkommers zitten voor een groot deel vol met vocht. Dit heeft je parkiet nodig, maar het is tegelijkertijd ook gevaarlijk voor je parkiet. Wanneer je vogel te veel komkommer eet, heeft dit zelfs een slechte uitwerking. De uitwerpselen zijn vergelijkbaar met diarree. Je parkiet verliest te veel water en kan dan uitdrogingsverschijnselen hebben. Pas dus op dat je niet te veel komkommer aan je parkiet geeft.

Lees ook:  Mag een parkiet fruit eten? Geef je vogel geen giftig fruit!

Hoeveel komkommer mag je aan je parkiet voeren?

Al je groente aan je parkiet geeft, dan mag dit niet meer dan twintig procent van het hele dieet zijn. Je mag een plakje komkommer geven, maximaal twee keer per week. Als je af en toe ook andere groente wilt geven, dan moet je zelfs nog minder komkommer aan hem geven.

Hoe voer je parkieten komkommer?

Leg komkommer nooit op de bodem van de kooi. Er komt dan zand of bodembedekker op te zitten. Doe de komkommer daarom in een schaaltje of gebruik een wasknijper om de komkommer mee aan de kooi te bevestigen. Heeft je parkiet nog nooit eerder komkommer gehad? Houd er dan rekening mee dat de kans aanwezig is dat hij het erg eng vindt. Reageert hij bang of gestrest? Haal de komkommer dan weer weg en probeer het later nog een keer.

Eet je parkiet niet alles? Haal de restanten komkommer dan weg. De groente die blijft liggen kan gaan rotten. Ook is het mogelijk dat er bacteriën op vormen die niet goed zijn voor jouw parkiet.

Bekijk ook de complete voedingsgids voor parkieten

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl