Mag een parkiet wierook of is het giftig?

parkiet wierook

Natuurlijk mag een parkiet geen wierook eten, maar kun je wel wierook aansteken wanneer je een parkiet in de buurt hebt? Kan je parkiet dit inademen? Wierook lijkt zeer onschuldig, maar is dat het ook? Mag een parkiet wierook?

Over parkieten

Parkieten zijn vogeltjes die in verschillende varianten te krijgen zijn. Denk aan de valkparkiet, de bourkeparkiet en de grasparkiet. Deze heb je ook nog eens in diverse kleuren. Het zijn kleine diertjes, die de gezelligheid in huis brengen. Je kunt ze tam maken, zodat ze ook op je hand zitten.

De luchtwegen van de parkiet

De luchtwegen van de parkiet zijn zeer kwetsbaar. Deze kunnen veel minder hebben dan bijvoorbeeld de luchtwegen van een knaagdier, hond of kat. De luchtwegen van vogels zitten anders in elkaar. De lucht die wordt ingeademd gaat niet alleen naar de longen, maar gaat er ook nog een deel naar de luchtzakken. De luchtzakken zorgen ervoor dat de ingeademde lucht ook naar de botten en bloedvaten gaat. De botten van vogels zijn namelijk hol, zodat ze gevuld kunenn worden met lucht en ze makkelijker kunnen vliegen. Tijdens het uitademen komen alle stoffen nog een keer door de longen heen. Bij toxische stoffen heeft een vogel daar dus niet één keer, maar twee keer last van.

Is wierook gevaarlijk voor een parkiet?

Voor een parkiet is wierook inderdaad erg gevaarlijk. Elke keer wanneer je wierook aansteekt, wordt de lucht hiervan ingeademd door je parkiet. Deze lucht wordt opgeslagen in het hele lichaam, dus ook in de botten en de bloedvaten. En dit kan flinke gevolgen hebben. Wierook kan dodelijk zijn voor je parkiet, zelfs in een kleine hoeveelheid. Ook de rook is een probleem. Je parkiet is klein en kan veel minder hebben dan een mens of een ander groot dier. Het is dus beter om geen wierook aan te steken in het bijzijn van je parkiet.

Lees ook:  Mag een parkiet komkommer eten? Gezonde snack of onverstandig?

Ook gevaarlijk

Pas ook op met geurkaarsen, luchtverfrissers en andere luchtjes voor in huis. Ook dit soort producten zijn niet goed voor je vogel.

Is er veilige wierook voor vogels?

Er worden nog wel eens kaarsen en wierook aangeboden die geschikt zijn om aan te steken in de buurt van vogels, maar ook hierbij geldt: pas op. Vooral als ze handgemaakt zijn. Je weet nooit zeker of het daadwerkelijk geschikt is voor je vogel. Daarnaast heb je nog steeds te maken met de rook, die eveneens gevaarlijk is. Een product dat puur natuur is, kan nog steeds schadelijk zijn voor je parkiet. Pas hier dus goed mee op.

Kun je wierook in een andere kamer aansteken?

Als je wierook in een andere kamer aansteekt dan waar je vogel zit, dan zal dit doorgaans niet voor problemen zorgen. Het ligt er echter wel aan hoe de kamer en de woning zijn ingedeeld. Als er bijvoorbeeld geen tussendeur is, of wanneer de kamers erg dicht bij elkaar zitten, dan kan de wierook nog steeds schadelijk zijn.

Hoe aanpakken?

De beste tip is: heb je een of meerdere parkieten, dan steek je beter geen wierook aan in hun bijzijn. Wil je dit toch? Zorg dan dat je vogel niet in de kamer aanwezig is en lucht alles goed door, tot je de parkiet weer terugzet. Alleen zo weet je zeker dat je huisdier geen risico loopt. Verwen je parkiet natuurlijk ook regelmatig, bijvoorbeeld met een stukje fruit.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl