Kan een Shih Tzu goed alleen zijn?

shih tzu alleen

De Shih Tzu is erg vriendelijk en lief. Hij is dan ook erg gehecht aan zijn gezin. Maar dat betekent ook meteen dat je je af moet vragen of deze vrolijke hond wel goed alleen kan zijn. Zowel voor een puppy als voor een volwassen hond geldt: hoe goed kan een Shih Tzu alleen zijn?

Over de Shih Tzu

Met de Shih Tzu haal je een lieve en vrolijke hond in huis. Hij is gewend aan persoonlijke aandacht en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Menselijk gezelschap is voor de Shih Tzu het allerbelangrijkst. Hij is dan ook een allemansvriendje en wordt daardoor gemakkelijk verwend. Het fokdoel van deze hond is zelfs om een schoothondje te worden. Met andere woorden: het dier houdt van lekker op schoot van baasje en vrouwtje liggen en een beetje aaien en strelen maakt de Shih Tzu blij.

Kan een Shih Tzu goed alleen blijven?

Een Shih Tzu houdt van aandacht. Wat dat betreft, is het best een verwend hondje. Maar dat betekent ook meteen dat de Shih Tzu niet goed alleen kan zijn. Dit hondenras zal er nooit kampioen in worden. Het alleen laten van een Shih Tzu puppy is erg lastig, maar zelfs als je het probeert te trainen, zal hij zich altijd eenzaam blijven voelen als hij even alleen is. Zelfs als het een volwassen hond van drie jaar oud is. Daarom komen we tot de conclusie dat een Shih Tzu zeker niet alleen kan zijn.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Shih Tzu en een Lhasa Apso?

Hoelang kan een Shih Tzu alleen blijven?

De Shih Tzu kan zeker niet alleen zijn. De vraag is niet hoelang deze hond alleen kan blijven, maar of hij dat kan. Hooguit tien minuutjes is nog wel te doen, maar deze hond wil de hele dag aandacht van je. Of het een puppy is of als hij volwassen is, aandacht is het belangrijkste onderdeel van zijn leven. Maar het alleen zijn valt gelukkig wel (een beetje) te oefenen.

Alleen blijven oefenen

Het is wel mogelijk om de Shih Tzu er aan te laten wennen dat hij soms kort even alleen is. Maar let op: de hond is vrij koppig en zeer sociaal. Het liefst is hij zo lang mogelijk bij de eigenaar. Met andere woorden: verlatingsangst ligt zeker op de loer. Dat betekent dat ze de voorkeur hebben dat je ze dan maar overal mee naartoe neemt. En hoewel dat weleens gebeurt, kun je toch het best het dier thuislaten. Neem je hond dus niet overal mee naartoe.

Om het alleen zijn te blijven oefenen, kan een bench een goede hulp zijn voor het verminderen van verlatingsangst. Ze zijn dan iets minder paniekerig omdat ze hun eigen plekje hebben. De bench moet dan wel heel comfortabel zijn. Behandel de Shih Tzu als een koning: met een gespreid beetje en veel speelgoed. Ben je thuis, laat dan de deur van de bench open. Zo voelt hij zich niet opgesloten. Laat de hond niet in zijn bench achter bij het alleen zijn.

Shih Tzu aandacht geven

De Shih Tzu is een echte huishond en houdt van veel gezelschap. Leven in een kennel is niets voor hem. En hij vindt het dus ook echt niet fijn om alleen te zijn. Maar hij kan wel goed samen met andere honden, katten en kinderen. Het is dus belangrijk om de hond veel aandacht te geven. Maar blijf van zijn speelgoed af. Wat van hem is, is echt van hem en hij houdt er niet van om te delen. Dit is wel een hond met karakter en hij houdt van kattenkwaad uithalen. Hij is wel waaks, maar het is zeker geen waakhond. Komt de buurvrouw even langs? ‘Joepie, tijd om te knuffelen.’ Het is een vrolijke, vriendelijke en levendige hond die houdt van aandacht.

Lees ook:  Blaft een Shih Tzu veel?

Maak de omgeving vertrouwd

Als er net een Shih Tzu bij je komt wonen, is het belangrijk dat hij zich op zijn gemak voelt. Aandacht en speelgoed is daarom heel belangrijk voor hem. Als de omgeving interessant en vertrouwd is, zal hij zich minder snel alleen voelen. Maar toch zal hij nooit echt alleen kunnen zijn. Speciale speeltjes kunnen helpen en een fijn, warm mandje zal hem zeker goed doen.

Een veilig thuis voor de Shih Tzu

Om ervoor te zorgen dat de Shih Tzu een paar minuutjes alleen kan blijven, moet er dus wel het een en ander gebeuren. De woning moet wel veilig en vertrouwd zijn voor deze hond. Het is immers geen prettige gedachte dat hij door zijn speeldrift opeens ergens in vast komt te zitten. Sluit de Shih Tzu niet op in een bench; het is nooit leuk om ergens opgesloten te zitten. Laat hem zijn gang gaan en blijf nooit te lang weg, daar is de hond simpelweg niet voor gefokt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl