Blaft een Shih Tzu veel?

shih tzu blaffen

Een Shih Tzu is een lief, schattig hondje dat vrijwel altijd vrolijk is. Deze hond is gewend aan aandacht en veel tijd met zijn eigenaren of gezin doorbrengen. Met de Shih Tzu haal je zeker een uniek hondje in huis. Maar blaft een Shih Tzu veel, of valt dit wel mee?

Over de Shih Tzu

De Shih Tzu is een redelijk klein hondje die vaak als schattig gezien wordt. Hij houdt van aandacht en zal zeker niet snel blaffen of grommen tegen inbrekers. Daar is hij simpelweg niet voor gemaakt. Hij vindt het wel fijn om in de schijnwerpers te staan of om lekker op schoot te liggen bij zijn baasje of vrouwtje. Ze gaan graag mee naar de winkel of op visite. Zolang je deze hond wat aandacht geeft, zal hij zich niet misdragen. Hij is erg aanhankelijk en maakt verder maar weinig geluid.

Hoeveel blaft een Shih Tzu?

Iedere hond blaft weleens, maar een Shih Tzu is zeker geen erg vocale hond. Deze hond vindt het vooral fijn om lekker te knuffelen, te liggen of uit wandelen te gaan. Blaffen doet de Shih Tzu niet veel, waardoor je ze ook prima meeneemt op visite. Als er iemand op zijn terrein kent die hij niet herkent, zal de Shih Tzu zeker wel aanslaan. Maar een inbreker wegjagen? Dat is niet een van zijn sterkste punten. In plaats daarvan zal hij na een paar minuten blaffen al snel de aandacht opzoeken en de bezoeker hartelijk ontvangen. Dat gebeurt met open pootjes en al kwispelend.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Shih Tzu en een Lhasa Apso?

Verlatingsangst voorkomen

Natuurlijk is het wel mogelijk dat de Shih Tzu zich toch zal gaan laten horen door te blaffen. Daarbij is het vrijwel altijd dezelfde situatie: als hij alleen wordt gelaten. Dit ras is gefokt om als schoothondje behandeld te worden. Dat betekent ook dat hij helemaal niet graag alleen is. Als hij dus voor langere tijd alleen gehouden zal worden, zal hij bang worden dat hij verlaten is.

De Shih Tzu kan zeker niet goed alleen blijven en zal om deze reden gaan blaffen of jankende geluiden maken.

Hoe houd je een Shih Tzu rustig?

Een Shih Tzu kan weleens blaffende geluiden gaan maken. Dit hoef je van geen enkele hond te accepteren en dat geldt dus ook zeker voor de Shih Tzu, ook al ziet hij er erg lief en aandoenlijk uit. Als hij toch begint te blaffen, probeer je zijn snuit een beetje dicht te houden en zeg je: ‘wees eens stil’. Let wel: als je dit op een rustige, kalme toon zegt, zal dit voor de Shih Tzu beter werken dan als je tegen hem staat te snauwen. Hij houdt niet van boze reacties en zal dan eigenwijs zijn eigen plan trekken. Deze hond wll soms als een koning behandeld worden, en wie schreeuwt er nou tegen de koning?

Wat erg belangrijk is, om deze hond voldoende beweging te geven. Hij vindt het heerlijk om de aandacht te krijgen terwijl je met hem gaat wandelen, met hem speelt en hem aait. Alleen spelen is niet voldoende; afwisseling is noodzakelijk. Als hij niet genoeg uitdaging krijgt, zal hij zich gaan misdragen. Dit is vaak waar het blaffen ook vandaan komt.

Lees ook:  Kan een Shih Tzu goed alleen zijn?

Oorzaken blaffen Shih Tzu

Het is goed om uit te zoeken waarom de Shih Tzu soms aan het blaffen is. Over het algemeen zal hij dit niet vaak doen en dus valt het des te meer op als hij toch wel overmatig blaft. De Shih Tzu is maar een klein hondje en kan niet goed tegen veel stimuli. Als hij overprikkeld raakt, kan hij behoorlijk gaan blaffen. Dat betekent niet dat alle stimuli dan maar volledig moeten worden weggehaald, maar een aantal kleine stappen ondernemen kan al behoorlijk helpen om het blaffen te verminderen.

Zet de hond in een andere kamer als hij te veel geprikkeld is. Doe de gordijnen dicht of ga met hem spelen om hem af te leiden. Geef hem een complimentje en wat lekkers als hij stil is. Geef hem minder aandacht als hij erg aan het blaffen is. Door hem alleen maar aandacht te geven, zal je een seintje afgeven dat blaffen goed is. Is hij dus aan het blaffen, dan is het beter om hem de rug toe te keren. Zorg er ook voor dat hij voldoende speelgoed heeft, zodat hij zich kan vermaken.

Shih Tzu moe maken

Een Shih Tzu heeft maar beperkte energie. Als hij echt goed geslapen heeft, zal het wat langer duren voordat hij moe is. Daardoor is de kans ook groter dan hij zal gaan blaffen of zich zal misdragen. Zorg er daarom voor dat hij voldoende actie krijgt. Dat betekent niet dat je met hem hoeft te gaan sporten of andere overdreven bewegingen te maken. Even uitlaten op een nieuwe route is al voldoende. Ga met hem buiten spelen en laat hem ook regelmatig socialiseren met andere honden.

Lees ook:  Shih Tzu pup kopen? Overzicht erkende fokkers

Deze hondjes zijn niet erg moeilijk moe te krijgen als ze hun hersenen moeten gebruiken. Verstop het speeltje of het lekkers en laat de hond op zoek gaan naar zijn beloning. Op die manier is het mogelijk hem moe te maken en zal hij al sneller ophouden met blaffen.

De Shih Tzu is nooit helemaal stil te krijgen

Hoewel een Shih Tzu soms net op een knuffeltje lijkt, is en blijft het een hond. Het is goed om daar bij stil te blijven staan. Alle honden blaffen. Blaffen is een manier van de hond om de eigenaar iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat er iemand die hij niet kent op zijn territorium is gekomen. Of dat hij nodig naar buiten moet om zijn behoefte te doen. Het is dus zeker niet de bedoeling om iedere vorm van blaffen maar te bestraffen. Anders neem je hem zijn middel om te communiceren af. Geen enkele hond zal altijd volledig stil blijven en daarin is ook de Shih Tzu zeker geen uitzondering.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl