Wat is het verschil tussen een Shih Tzu en een Lhasa Apso?

verschil Shih Tzu Lhasa Apso

Op zoek naar een schattige hond die niet al te veel drukte in huis veroorzaakt? Dan is een Shih Tzu of een Lhasa Apso een goede keuze. Het is bijzonder moeilijk om ze uit elkaar te houden, want ze lijken sterk op elkaar. Het lijkt wel een tweeling. Maar dit is dan wel een tweeling die qua karakter behoorlijk verschilt. Met een Shih Tzu haal je al snel een blije hond in huis, maar de Lhasa Apso is onvoorspelbaar en kan soms wat sikkeneurig zijn.

De Shih Tzu

De Shih Tzhu is een blije hond met een minder complex karakter dan de Shih Tzu. Deze rashond is een afstammeling van de Lhasa Apso en is het resultaat van een kruising met een Pekinees. Het is niet duidelijk of deze hond uit Tibet of China komt. Maar deze hond is op veel schilderijen te vinden. Veel mensen van rijke families en koningshuizen hadden zo’n hond. De hond kwam voor het eerst in de twintigste eeuw naar Amerika. Het is een iets minder populair ras, maar het is wel een buitengewoon lieve hond die niet veel overlast zal veroorzaken.

De Lhasa Apso

Hoe lang de Lhasa Apso al bestaat, is niet precies bekend. Als we de geschiedenisboeken erop na slaan, komen we al vermeldingen van 800 voor Christus tegen. De Lhasa Apso heeft zijn naam te danken aan de stad Lhasa, dat in Tibet ligt.

Deze rashond werd vroeger gezien als een heilig wezen dat monniken en hun kloosters zou bewaken. Het was dan ook een goed bewaard geheim. Nergens anders op de wereld kwamen ze voor. Ze werden geschonken door de Dalai Lama in 1933 aan de Verenigde Staten. Daarna verspreidde het ras zich over de hele wereld. Het is een vrij zeldzaam ras, maar het is wel een echt familiehuisdier. Toch zit er een scherp randje aan de Lhasa Apso: het is een redelijk verwend hondje en hij heeft een complexe persoonlijkheid. Daardoor kan het nog best lastig zijn om hem tevreden te stellen.

Lees ook:  Shih Tzu pup kopen? Overzicht erkende fokkers

Verschijning van Shih Tzu en Lhasa Apso

Het kan nog een hele klus zijn om de Shih Tzu en de Bearded Lion Dog uit elkaar te houden. We maken niet voor niets de vergelijking met een tweeling. Zeker als het puppy’s zijn lijken ze sterk op elkaar. De beste manier om de twee van elkaar te onderscheiden is door te kijken naar hun grootte. Van poot tot schouder meet een reu Lhasa Apso ongeveer 25 tot 27 centimeter. Een Shih Tzu is met tussen de 22 en 25 centimeter net een stukje kleiner, al is het van een afstandje moeilijk te zien. De Lhasa Apso is bovendien iets slanker dan de Shih Tzu. Verder heeft de Lhasa Apso een iets langere snuit en kleinere ogen dan de Shih Tzu.

Karakter Shih Tzu en Lhasa Apso

Kiezen voor een Shih Tzu of een Lhasa Apso kan nog best lastig zijn. Over het algemeen is er een groot verschil tussen de twee rassen op gebied van het karakter. De Lhasa Apso noemen we ook wel de Bearded Lion Dog. Dat komt doordat ze door de monniken werden gebruikt als waakhond tegen indringers in het klooster. Juist om deze reden blaffen ze behoorlijk en is het geluid uit hun keel ook behoorlijk luid. Het is een echte beschermer en hij is zeer achterdochtig. Als hij iets niet vertrouwt, zal hij het meteen laten merken.

De Shih Tzu blaft een stuk minder, want het is geen waakhond. Hij blaft alleen als hij blij of opgewonden is. Daarmee is de Lhasa Apso zeker de betere waakhond. Maar de Shih Tzu is vooral erg vriendelijk en schattig. Hij vindt het fijn om de show te stelen en in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het is een echt allemansvriendje. Hij verwacht wel dat je hem pampert en hem een koninklijke behandeling geeft, want dat is hij gewend. Het is dus een echt schoothondje. Eigenlijk is de Shih Tzu een vrolijk, vriendelijk balletje wol.

Lees ook:  Kan een Shih Tzu goed alleen zijn?

Oefenen

Zeker op het gebied van trainen verschillen de Shih Tzu en Bearded Lion Dog sterk van elkaar. De Lhasa Apso vindt het geweldig om te trainen en heeft toch wel tenminste 30 minuten beweging per dag nodig. Dat is bij de Shih Tzu niet het geval; die is binnen de kortste keren al moe. Een paar korte wandelingen en een plasje, dan is de Shih Tzu wel weer toe aan zijn slaapje.

Allebei zijn ze goed in het houden van gezelschap en ze vinden het fijn om in de achtertuin lekker te ravotten. De Shih Tzu is wel echt een hondje dat graag op schoot in slaap valt en af en doe een paar stappen zet. Met de Lhasa Apso haal je een veel energiekere en levendigere hond in huis. Deze moet dan ook meer mentaal gestimuleerd worden. Denkspelletjes zijn voor dit ras erg belangrijk.

Shih Tzu en Lhasa Apso puppy opvoeden

Het kan best een uitdaging zijn om de Lhasa Apso op te voeden. Deze heeft namelijk een complexe persoonlijkheid en kan op sommige dagen best wat sikkeneurig zijn. Hem opvoeden kan zeker voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad een behoorlijke klus zijn. Het is net een puber; speels en energiek, maar hij heeft ook een flink humeur en driftbuien komen wel vaker voor. Daardoor is de Bearded Lion Dog behoorlijk onvoorspelbaar en soms ook koppig.

Als baasje is het dan goed om flink stevig in de schoenen te staan en niet op te geven. Anders is dit kleine hondje straks de baas in huis. Zorg ervoor dat hij zoveel mogelijk met vreemden en andere honden in aanraking komt, zodat hij goed socialiseert.

Lees ook:  Blaft een Shih Tzu veel?

De Shih Tzu is een stuk vrolijker en gemakkelijker op te voeden. Het is een meer ontspannen hond die het grootste gedeelte van de tijd erg blij is. Ook hier is het belangrijk hem regelmatig met grotere honden te laten spelen. De Shih Tzu is een betere keuze voor beginnende hondeneigenaren dan de Lhasa Apso.

Gezondheidsproblemen

De Shih Tzu en Lhasa Apso worden allebeide niet getest op gezondheidsproblemen door rasverenigingen, maar dat betekent niet dat gezondheidsproblemen niet voorkomen. Allebeide kunnen ze last krijgen van problemen met hun ogen. Daarnaast komt nierdysplasie bij deze rassen honden vaak voor. Met name in de puppyfase komt dit probleem vaak al snel aan het licht.

Daarnaast is er een kans op problemen met de knieschijven. De Lhasa Apso heeft vaak last van een ernstige huidaandoening die verschillende infecties veroorzaakt. Daardoor zullen ze soms pijn aan de huid hebben en een onaangename geur hebben. De Shih Tzu kan op latere leeftijd problemen krijgen met zijn lever. Toch zijn beide rassen redelijk gezond en kunnen ze oud worden. De Shih Tzu wordt over het algemeen iets ouder dan de Lhasa Apso.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl