Hoe voorkom je dat je vogel zich verveelt?

vogel verveling

Vogels zijn een stuk slimmer en emotioneler dan we vaak verwachten. Een vogel kan depressief worden, met alle gevolgen van dien. De kans is aanwezig dat hij bijvoorbeeld zijn eigen veren uit gaat trekken. En dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Het is voor de gezondheid en algemene toestand van je vogel altijd beter als hij zich goed voelt. Maar hoe voorkom je dat je vogel zich verveelt? Welke tips zijn er tegen verveling van je vogel?

Vogels

Er zijn veel soorten vogels en iedere soort heeft zo zijn eigen behoeftes. Zo heb je parkieten, kanaries, papegaaien en andere tropische vogels. Het is bijvoorbeeld al algemeen bekend dat papegaaien bijvoorbeeld erg snel verdrietig en depressief worden. Maar ook andere vogelsoorten hebben veel behoefte aan een prettig en fijn leven. En dat kun je prima voor elkaar krijgen, zolang je maar oplet.

Maak regelmatig contact met je vogel

Zeker als je vogel alleen zit, is het belangrijk dat je veel contact maakt met je huisdier. Vogels zijn hele sociale dieren en vinden contact fijn. Praat tegen ze, raak ze aan en zorg dat je vogel zich vertrouwd voelt bij je. Let wel op: sommige vogelsoorten, waaronder papegaaien, hebben vaak de voorkeur voor iemand van een bepaald geslacht. Het is dus goed mogelijk dat jouw partner of familielid van een ander geslacht gemakkelijker een band creëert met je vogel dan dat jij dat doet.

Lees ook:  6 Beste vogels voor appartementen en flats

Wat als mijn vogel niet tam is?

Een vogel is niet van nature handtam en de kans is daarom groot dat hij angstig of juist agressief naar je is. Het tam maken van een vogel kost veel tijd. Zeker als je vogel al wat ouder is. Geef het de tijd, blijf rustig en geduldig en laat je vogel zien dat je te vertrouwen bent.

Een ruime kooi

Vogelkooien zijn vaak erg klein. Hoe meer ruimte een vogel heeft, hoe minder snel hij zich verveeld. Stel je eens voor als jij de hele dag in een piepkleine ruimte zat. Dan zou je je toch ook stierlijk vervelen? Zorg dat je vogel tenminste zijn vleugels kan strekken en kan fladderen. Hoe meer ruimte, hoe beter. Zeker als die ruimte ook nog eens goed wordt opgevuld.

Kies voor genoeg verschillende speeltjes

Sommige mensen hebben een paar zitstokken voor vogels in de kooi en één speeltje. Zorg dat er wat te doen is in de kooi voor je vogel. Het moet gezellig zijn. Er moet wat te beleven zijn. Wissel eventueel de speeltjes in de kooi af, zodat je vogel telkens wat anders heeft om te doen.

Let er goed op dat het voor de meeste vogels erg spannend is als er opeens iets anders in de kooi hangt. In veel gevallen zal het enige tijd kosten tot je vogel ook echt naar het speeltje durft te gaan. Als je vaker wisselt met speeltjes, zal je vogel al wat meer moed hebben en er eerder heen gaat.

Lees ook:  9 bijzondere vogels die kunnen praten (inclusief video's)

Planten in de kooi

Bij een vogelkooi denken we niet aan planten. Best gek, want in de natuur leven vogels veelal tussen planten. En dus zal het voor jouw vliegende vriend ook erg leuk zijn als je wat planten in de kooi hebt. Zo zal je vogel zich minder snel vervelen. Zeker wanneer je een grote kooi hebt, met veel verschillende hoekjes en mogelijkheden voor jouw vogels, zal dit erg meewerken om verveling tegen te gaan.

Train je vogel

Bij vogels wordt niet altijd gedacht dat ze trucjes kunnen leren, maar dit is wel degelijk mogelijk. De grotere papegaaien staan hier wel om bekend, maar ook bij een kleinere vogel, zoals een parkiet, kanarie of dwergpapegaai is het mogelijk om hem het een en ander te leren. Als je je huisdier regelmatig traint, zal hij zich minder snel vervelen en wordt hij geestelijk goed uitgedaagd. En het is voor jou natuurlijk ook leuk.

Draai muziek tegen verveling

Vogels houden van geluiden. Ze reageren bijvoorbeeld al heel gemakkelijk op vogels die buiten aan het fluiten zijn. Wanneer ze veel verschillende geluiden horen, voelen ze zich fijn. Als je weggaat van huis, bijvoorbeeld voor werk, zou je een muziekje voor je vogel aan kunnen zetten. Het is zelfs een idee om een playlist te maken van liedjes waar je vogel op reageert. Door de muziek en geluiden om zich heen, zal je vogel zich niet snel vervelen.

Het draaien van muziek is ook handig voor stressvolle situaties. Denk aan een verbouwing of vuurwerk. De muziek vormt dan een afleiding.

Lees ook:  150+ leuke namen voor jouw vogel

Variatie in eten voor je vogels

Heel saai om elke keer hetzelfde te eten. Je vogel vindt het geweldig als hij niet alleen uit zijn voerbakje, maar ook ergens anders eten kan halen. Bijvoorbeeld wat gierst dat je ergens aan de tralies maakt of een stukje fruit dat je op de bodem van de kooi legt.

Een andere vogel

Als je zelf niet genoeg tijd hebt om je vogel voldoende aandacht te geven, dan kun je een vriendje overwegen. Meerdere vogels maken het samen gezellig. Het is wel zo dat als je meerdere vogels hebt, ze minder gemakkelijk tam te krijgen is. Het kan ook moeilijk zijn om vogels later bij elkaar te zetten als ze geen gezelschap gewend zijn. Als je vogels bij elkaar wilt zetten, doe je dit het beste wanneer ze jong zijn.

Een gelukkige vogel

Een gelukkige vogel is vrolijk en leeft langer. Zorg dus dat je hem genoeg geeft om gelukkig te blijven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. HALLO EEN KENNIS VAN ME HEEFT EEN ARA EN DEZE VOGEL IS AL HEEL LANG BIJ HEM.
    NU IS DE KENNIS VERDRIETIG EN KAN EN WIL NIET MEER VAN HUIS VOOR HOBBY OF ANDERS WANT ZIJN VOGEL PLUKT ZICH HELEMAAL KAAL EN DE DIEREN ARTS VERTELDE HEM OM DE VOGEL ZO’N KRAAGOM TE DOEN ZODAT HIJ NIET KAN PLUKKEN.
    MAAR DAARBIJ BESCHADIDE HIJ ZIJN VLEUGELS DUS GEEN OPLOSSING WAT KAN HIJ DOEN OM HET KAALPLUKKEN TE VOOR KOMEN.

    1. Wat vervelend dat de Ara zichzelf kaalplukt. Ik denk dat het belangrijk is om als eerste de oorzaak te vinden van het kaalplukken. Is het verveling of heeft het een medische oorzaak? Voorkomen is best lastig, zeker wanneer je de precieze oorzaak niet weet. Ik weet niet wat het voor een dierenarts is, maar er zijn ook gespecialiseerde dierenartsen in vogels. Misschien moet je kennis daar eens heen gaan?

      Succes ermee! Heel sneu als papegaaien dit gedrag vertonen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl