6 Beste vogels voor appartementen en flats

vogels flat

Wanneer je in een flat of appartement woont, dan heb je niet altijd heel veel ruimte. Maar misschien wil je wel een leuke vogel. Het liefst eentje die niet teveel ruimte in beslag neemt, en die niet voor teveel overlast bij de buren zorgt. Maar welke vogels zijn hiervoor geschikt? 6 vogels voor appartement of flats.

Vogels zijn ideaal voor kleine appartementen

Vogels zijn ideale huisdieren voor in kleine appartementen. Wanneer je kleine vogels hebt, hebben ze doorgaans geen grote kooi nodig. Ze moeten wel echt kunnen fladderen in de kooi, zonder zich ergens tegen te stoten. Maar het is ook belangrijk dat je vogels kiest die niet te veel herrie maken. In een kleine woning kan het schelle of harde geluid al flink op je afkomen en buren hebben er waarschijnlijk ook sneller last van. Kies daarom voor ietwat rustigere vogels die niet te groot zijn. We noemen er X voor je, om beter je keuze te maken.

Let op: kleinere vogels hebben ook echt lichaamsbeweging nodig en moeten dagelijks kunnen vliegen. Het is nooit goed voor een vogel om jarenlang in een kleine kooi te zitten.

1. Grasparkiet

parkiet flat
 • Lengte: gemiddeld 18 centimeter
 • Gemiddelde leeftijd: 10 jaar

Grasparkieten zijn gezellige, kleine vogeltjes. Je hebt met een grasparkiet echt veel leven in huis, maar hun gefluit wordt nooit zo hard, dat buren er last van hebben. Ze hebben, zolang ze regelmatig uit de kooi mogen, geen extreem grote kooi nodig en nemen dus wat minder ruimte in beslag. Zeer geschikt dus om in een flat of appartement te houden.

Lees ook:  150+ leuke namen voor jouw vogel

2. Bourke Parkiet

bourke parkiet
 • Lengte: 18 tot 23 centimeter
 • Gemiddelde leeftijd: 8 jaar

De Bourke Parket, ook vaak wel de Bourkes Parkiet, is een wat minder bekende vogel, maar wel een hele mooie om te zien. Met zijn roze en zwarte veren valt hij meteen op. De Bourke Parkiet is een rustige vogel, die weinig geluiden maakt en heel gemakkelijk handtam te krijgen is. Deze vogels hebben niet heel erg veel aandacht nodig, niet zoals bijvoorbeeld de meeste papegaaien. Hierdoor zijn ze niet alleen geschikt voor appartementen, maar ook voor mensen met een druk bestaan.

Lees meer: Bourke’s parkiet – karakter, leeftijd en verzorging

3. Kanarie

kanarie
 • Lengte: 10 tot 12 centimeter
 • Gemiddelde leeftijd: 4 tot 6 jaar

De kanarie, ook vaak de kanariepiet genoemd. Deze zangvogel maakt zeker wel geluid, maar het is niet oorverdovend hard of storend. Veel mensen ervaren het zingen – dat overigens niet iedere kanarie doet – als prettig. Je kunt een kanarie ook heel goed alleen houden, dus wanneer je slechts één vogel wil, dan is dit de beste optie.

4. Zebravink

zebravink
 • Lengte: 12 tot 14 centimeter
 • Gemiddelde leeftijd: 4 tot 6 jaar

Zebravinkjes worden het beste met meerdere gehouden. Ze zijn klein, gezellig en hebben veel minder aandacht nodig dan een papegaaiensoort. Houd er wel rekening mee dat Zebravinkjes vrij bewegelijk zijn. Ze hebben dus ook een grote kooi nodig. Koop bijvoorbeeld een mooie staande volière voor in huis. Hier kun je er dan best meerdere vogeltjes in houden.

5. Agaponis

agaponis
 • Lengte: 13 tot 17 centimeter
 • Gemiddelde leeftijd: 10 tot 15 jaar
Lees ook:  9 bijzondere vogels die kunnen praten (inclusief video's)

De Agaponis, ook wel de dwergpapegaai of lovebird, is een kleine papegaai die voor heel veel gezelligheid in huis kan zorgen. Deze vogel is goed tam te krijgen. Let wel op dat de agaponis veel aandacht nodig heeft. Let er wel goed op dat deze kromsnavel heel veel schreeuwt en dat dit geluid soms van ver al te horen is. Hoe veel de vogel schreeuwt en hoe hard het gaat, is per dier verschillend. Maar houd wel rekening met geluidsoverlast. De hoeveelheid geluid verwacht je misschien niet bij het zien van deze kleine vogel.

6. Valkparkiet

 • Lengte: 30 tot 33 centimeter
 • Leeftijd: gemiddeld 14 tot 15 jaar

De valkparkiet is wel een stuk groter dan een grasparkiet en sommige andere vogels uit deze lijst, maar het is alsnog in de meeste gevallen een zeer geschikte vogel voor in flats of appartementen. Ze kunnen prachtig zingen en hebben een leuke persoonlijkheid. Ze maken wel wat herrie, maar doorgaans gaat het niet te hard.

Vogels die je beter kunt vermijden

Blijf weg bij grote kromsnavels, zoals de Ara, de Grijze roodstaart of de Kaketoe. Deze vogels hebben erg veel ruimte nodig en maken doorgaans ook ontzettend veel geluid.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl