9 bijzondere vogels die kunnen praten (inclusief video’s)

pratende vogels

Als er iets geweldig is, dan zijn het wel pratende vogels. Niet voor niets zijn er veel mensen die graag een pratende vogel of papegaai willen hebben. Wist je dat niet alleen papegaaien kunnen praten? Er zijn ook veel andere, verrassende pratende vogels. Wij zetten er 9 voor je op een rij, inclusief video’s!

Pratende vogels

We kennen het allemaal wel: een vogel die opeens hallo zegt, of wil weten hoe het met je gaat. Zo’n pratende vogel is natuurlijk ontzettend leuk. De meeste vogels doen dit, om met je te communiceren. In het wild hebben deze vogels vaak ook hun eigen klanten, waaraan ze elkaar of hun zwerm herkennen. Er zijn heel wat vogels die goed kunnen immiteren. Ze spreken niet alleen woorden, maar ook hele zinnen, of doen geluiden na van bijvoorbeeld je telefoon, je gelach, een autoalarm, een huilende baby of een blaffende hond.

Praten ze altijd?

Let wel op: dat er vogelsoorten zijn die er om bekend staan te kunnen praten, betekent niet dat ze dat ook echt zullen doen. Je hebt nooit de garantie dat een vogel praat. Sommige vogels spreken nooit, terwijl anderen de oren van je hoofd babbelen. Vaak gaan ze praten als ze vertrouwen in je hebben en een band met je weten te creëren, maar dit is dus geen garantie voor een sprekende vogel.

Tekst gaat verder na de afbeelding

pratende papegaai

Kies een vogel uit, omdat je een maatje voor het leven wilt, waar je een prachtige band mee wil opbouwen. Níet omdat hij mogelijk gaat praten. Praten moet een leuk bijkomend voordeel zijn. Een vogel verzorgen is een hele verantwoordelijkheid, vooral omdat de meeste vogels behoorlijk oud kunnen worden. Sommige soorten in deze lijst kunnen zelfs tachtig jaar worden. Denk dus altijd goed na voordat je een vogel aanschaft.

Lees ook:  Hoe voorkom je dat je vogel zich verveelt?

Vergis je niet in de verzorging

Zoals al gezegd: een vogel verzorgen is een hele verantwoordelijkheid. Vogels – en met name papegaaien – zijn hele sociale dieren en hebben dus veel aandacht nodig. Ze moeten daarnaast hun vleugels regelmatig strekken, dus laat ze ook buiten de kooi vliegen. Houd er rekening mee dat veel papegaaien in deze lijst agressief kunnen worden en dan bijvoorbeeld gaan bijten. Ook is het goed mogelijk dat ze jou aardig vinden, maar je partner bijvoorbeeld niet.

Andere geluiden

Vergis je ook niet in het geluid van vogels. Een pratende vogel of pratende papegaai klinkt leuk, maar realiseer je dat ze bepaalde zinnen die ze gebruiken ook echt áltijd zullen gebruiken. En dat ze daarnaast ook nog andere geluiden maken – soms met een behoorlijk volume.

Je hebt aan een vogel of papegaai met de juiste verzorging een geweldig huisdier en een vriendje voor het leven. Maar dan moet je er dus wel tijd en energie in stoppen. De meeste vogels uit deze lijst hebben veel beweging, liefde én mentale stimulans nodig. Je kunt ze niet hele dagen in een kooitje laten zitten.

De 9 pratende vogels komen na de afbeelding

sprekende papegaaien

1. Grijze Roodstaart

De Grijze Roodstaart is een papegaaiensoort die er om bekend staat veel te praten. Het is een fantastische papegaai die aardig wat kan babbelen. De meeste mensen noemen deze pratende papegaai als eerste als ze aan pratende vogels denken. Het zijn intelligente vogels, die zelfs lijken te begrijpen wat ze zeggen.

Het zijn trouwens niet echt papegaaien die van knuffelen houden en ze kunnen erg eenkennig zijn. Ook wordt deze vogel behoorlijk oud. Een Grijze Roodstaart heb je voor je hele leven.

Lees ook:  6 Beste vogels voor appartementen en flats

2. Amazone Papegaai

De Amazone Papegaai bestaat er in verschillende varianten en het zijn goede praters. Hun uitspraak is zeer goed en ze pakken gemakkelijk woorden op. Deze vogels zijn dol op aandacht en wanneer je er eentje aanschaft, zul je hem dan ook veel aandacht moeten geven. Zorg dat het dier echt deel uitmaakt van het gezin. Pas wanneer ze goed gesocialiseerd zijn, praten ze gemakkelijker.

Let er wel op dat deze papegaai eenkennig kan zijn, agressie kan vertonen en daarnaast erg oud kan worden.

3. Beo

De Beo is één van de best sprekende vogels die er bestaat. Ze klinken bijna alsof een mens aan het praten is en ze hebben geen problemen met meerdere stemmen nabootsen. Ze zijn ook goed in het imiteren van andere geluiden, zoals een scooter, het geluid van de kooi die open wordt gedaan of hoesten.

Een Beo is moeilijk te verkrijgen in Nederland, vanwege Europese wetten. Deze vogels kwamen vooral binnen via import en dat mag niet meer.

4. Halsbandparkiet

De Halsbandparkiet praat vooral met een wat hogere stem en neemt dus niet jouw stem over. Deze vogels erg goed in het leren van wat langere zinnen en vinden zo de weg naar jouw hart. Omdat deze vogel wat kleiner is dan sommige andere vogels op de lijst, is het voor veel mensen een goede keuze.

Let wel op dat de Halsbandparkiet vrij hard kan schreeuwen en dat het geluid dan erg schel is.

5. Kaketoe

De Kaketoe is een prachtige pagegaai, die bekend staat als een van de pratende papegaaien die er zijn. De Kaketoe spreekt niet zo goed zoals een Grijze Roodstaart of Amazone, maar hij kan wel degelijk aardig wat woorden en zinnen leren.

Let goed op: de kaketoe is absoluut geen gemakkelijke vogel. Deze vogel kan zich onvoorspelbaar gedragen en maakt erg veel harde, schreeuwende geluiden.

6. Monniksparkiet

De Monniksparkiet, ook wel bekend als de Quacker Bird of de muisparkiet, is een vogel die erg sociaal is en daardoor ook gemakkelijk gesproken taal oppakt van zijn eigenaar. Je kunt de Monniksparkiet zelfs leren om de juiste woorden op het juiste moment uit te spreken.

Lees ook:  150+ leuke namen voor jouw vogel

De Monniksparkiet kan aardig wat lawaai maken. Houd hier rekening mee voordat je besluit er eentje te kopen.

7. Edelpapegaai

De Edelpapegaai heeft prachtige groene of rode kleuren, en een uitstraling waar je meteen verliefd op wordt. Hij maakt normaal gesproken niet zo heel veel geluid. Toch is dit een papegaai die wel degelijk kan spreken. Het mannetje is doorgaans iets makkelijker te trainen om te praten.

Deze vogels zijn erg onafhankelijk en hebben een enorme eigen wil.

Lees ook: Edelpapegaai (Eclectus): karakter, leeftijd en verzorging

8. Grasparkiet

Je verwacht het misschien helemaal niet van een grasparkiet, maar deze kleine, populaire vogeltjes kunnen wel degelijk leren praten. Het wereldrecord van het aantal woorden dat een vogel kent, staat op de naam van een grasparkiet. Je hebt hiervoor wel veel tijd en aandacht nodig voor je vogeltje. Hij moet je volledig vertrouwen en je zult ook echt met hem moeten oefenen.

9. Raaf

De Raaf is een prachtige, zwarte vogel. En we weten allemaal wel dat hij erg intelligent is. Maar wist je ook dat ze kunnen praten? Ze kunnen geluiden en stemmen perfect nadoen. En dat ziet er geweldig uit.

Raven zijn in Nederland niet toegestaan als huisdier. Het zijn ook helemaal geen gemakkelijke vogels om te houden, omdat ze een enorme eigen wil hebben en daardoor onvoorspelbaar zijn.

Nog meer pratende vogels

Bijna alle parkieten en papegaaien kunnen leren praten. Het zal niet altijd even duidelijk te verstaan zijn, maar het is wel degelijk mogelijk.

Conclusie

Er zijn genoeg vogels die kunnen leren praten. In alle gevallen geldt: geef het de tijd, en forceer niets. Wanneer je een goede band hebt met jouw vogel, is de kans groter dat deze zal praten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl