Is een Amerikaanse Bulldog gevaarlijk?

American bulldog gevaarlijk

De Amerikaanse Bulldog ziet er sportief en stoer uit. Daardoor gaan er veel slechte verhalen over dit hondenras rond. Maar is deze hond echt zo gemeen en gevaarlijk? Of is hij eigenlijk juist heel loyaal en aanhankelijk? Wij leggen het uit.

Over de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog is een geliefde hond die je nog veel ziet. Het ras is ook zeer gewild en opvallend. Dat komt vooral doordat hij grote spieren heeft. Soms wordt deze hond weleens vergeleken met ‘een bullebak’. Ten onrechte denken mensen dat dit een vechtershond is, want in de praktijk werd hij gebruikt voor het opdrijven van het vee op het land. Vandaag de dag is de American Bulldog ook meestal een familiehond. Sterker nog, als je deze hond goed opvoedt, heb je er een prima gezinslid aan!

Het karakter van de Amerikaanse Bulldog

Is een Amerikaanse Bulldog echt gevaarlijk? Als we puur kijken naar de karaktereigenschappen, is deze hond van natuurlijk niet gevaarlijker dan andere honden. Hij is ontzettend loyaal en doet er alles aan om zijn baasjes en familie te beschermen. Hij kan wel erg wantrouwend en alert zijn. Maar dat uit zich soms in een territoriaal gedrag. Dat betekent dat ze niet snel nieuwe mensen in hun omgeving vertrouwen. Het kan daardoor voorkomen dat de hond wat vals oogt. Maar hij zal in principe nooit zomaar iemand aanvallen. Het is een geschikte familiehond én goede waakhond. Want hij kan – tegen de verwachting van velen in – prima met kinderen opgroeien.

Lees ook:  7 dingen die je nog niet wist over de Amerikaanse Bulldog

Boulabs hebben een slecht imago

Laten we eerlijk zijn: de Boulab heeft een ronduit slecht imago. Jaren geleden belandde dit hondenras zelfs op een lijst van de meest gevaarlijke hondenrassen in ons land. Die lijst werd opgesteld door de overheid, tot ergernis van hondenkenners. Want je kunt in principe niet zomaar op basis van een hondenras stellen dat een heel ras gevaarlijk is. Het slechte imago komt vaak voort uit het gespierde uiterlijk en het feit dat de hond dominant is. Deze dominantie wordt vaak door verkeerde baasjes misbruikt om de hond agressief te maken. Agressie opwekken bij dit dier is zeker niet nodig. Hij kan ook zonder agressie laten blijken dat hij zijn baasjes beschermt.

Zorg voor socialisatie

Het belangrijkste is dat je je Amerikaanse Bulldog leert omgaan met andere mensen en zeker met andere honden. Want dit hondenras heeft wel zo zijn problemen in de omgeving met andere honden. Zeker wanneer je verzuimt om de hond consequent op te voeden, krijg je een agressieve hond die snel boos is op andere hondenrassen. Dat komt vooral doordat het ras graag de baas speelt over andere honden. Maar dit betekent niet dat een Amerikaanse Bulldog gevaarlijk is voor andere honden. Dit heb je volledig zelf in de hand: besteed meer tijd aan de opvoeding en de hond zal ook met andere honden goed samengaan.

Train je hond

Je hond trainen is bij een Boulab dus erg belangrijk. Socialiseren met andere honden is een absoluut speerpunt om te zorgen dat hij niet gemeen wordt tegen andere honden. Het opvoeden kan nog best een klus zijn. Wees in ieder geval altijd duidelijk. Op die manier dwing je respect bij de hond af. Dat betekent niet dat je hem daarom met harde hand aan moet pakken. Consequent handelen is namelijk iets anders dan agressief zijn. Word je agressief tegen de Bulldog, dan wordt hij agressief tegen jou. Dit is iets wat je altijd wilt voorkomen.

Lees ook:  Blaft een Amerikaanse Bulldog veel?

Deze hond kan namelijk behoorlijk dominant zijn tegen zijn omgeving, zeker tegen andere honden. Laat daarom goed merken dat je dit gedrag absoluut niet tolereert. Beperk het dominante gedrag zoveel mogelijk. Maak daarom van tevoren een goed plan en ga regelmatig wandelen. Door een geduldige opvoeding is het mogelijk om agressiviteit te voorkomen.

Geef een Amerikaanse Bulldog voldoende aandacht

De Amerikaanse Bulldog is van nature helemaal niet gevaarlijk. Maar hij kan wel vervelend gedrag gaan vertonen als hij liefde te kort komt. Wist je dat een American Bulldog vooral erg houdt van zijn baasjes en zijn familie? Hij heeft zelfs een loyaal en erg aanhankelijk karakter. Je kunt dit karakter gebruiken om te voorkomen dat hij agressief wordt. Bijvoorbeeld door hem voldoende aandacht te geven. Knuffel gerust en geef hem wat lekkers bij goed gedrag. Deze honden zijn van huis uit een werkhond. Dat betekent niet dat ze je de broek naar beneden trekken, maar dat ze gemaakt zijn om te werken en te pleasen. Zo maak je van je Bulldog een lieve hond.

Liever een reutje of een teefje?

Baasjes van een Amerikaanse Bulldog zijn het er niet altijd over eens of het beter is om een reutje of een teefje te nemen. Dit ligt ook vooral aan je eigen voorkeur. Statistisch gezien worden teefjes iets kleiner dan reutjes en daarmee ook iets minder zwaar. Daardoor zijn ze wat sneller en actiever. Dat is handig als je van plan bent er intensief mee te trainen. Op gebied van dominantie vinden baasjes teefjes vaak dominanter dan mannetjes. Volgens de baasjes zelf zouden mannetjes vooral machogedrag vertonen. Er zijn ook nadelen aan het hebben van een teefje: ze worden regelmatig loops en het laten steriliseren is vaak iets duurder.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

Zijn Amerikaanse Bulldogs echt gevaarlijk?

De conclusie is dus dat Amerikaanse Bulldogs niet echt gevaarlijk zijn. Ze zijn van huis uit ook helemaal niet agressief. Dat deze hond op de lijst heeft gestaan van meest gevaarlijke honden, komt vooral door een slechte opvoeding door de baasjes zelf. De hond is van nature vrij dominant en deze eigenschap wordt soms misbruikt om de hond agressief te maken. Dat is niet nodig, want dit hondenras kan prima zonder agressiviteit zijn baasjes en eigendommen beschermen. Een goede training met andere honden is wel erg belangrijk, anders kunnen deze honden erg agressief worden tegen andere hondenrassen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl