7 dingen die je nog niet wist over de Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse bulldog feiten

De Amerikaanse Bulldog mag er dan wel indrukwekkend uitzien, het is een echte loyale gezinshond. Hij kan zelfs goed met kinderen. Vaak denken mensen dat dit was alleen maar gemeen is of zelfs gevaarlijk. Maar dat is in de meeste gevallen onterecht. Wil je daarom meer leren over de Amerikaanse Bulldog? Ontdek dan deze 7 dingen over dit interessante ras.

Over de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog ziet er al snel stoer uit doordat hij erg atletisch is en bovendien best een temperament heeft. Hij kan behoorlijk hard lopen en heeft een grote kracht. Daarmee is deze hond heel oplettend en intelligent. Zijn lichaam is zeer compact, maar ziet er zeker bij reuen stoer uit. Hij is vaak erg gespierd. Er zijn twee soorten van dit ras: het classic type die er wat grover en massiever uitziet en het standaard type die er wat atletischer uitziet. Daardoor lijken ze gemeen, maar dat zijn ze in de meeste gevallen helemaal niet.

1. Oorsprong van het ras

De Amerikaanse Bulldog is in principe in Engeland ontstaan. Toch komt zijn naam voort uit de reis die hij maakte naar Amerika. De hond werkt eigenlijk gefokt voor het bewerken van vee en bovendien als waakhond op het terrein. Maar dit leidde ertoe dat de honden vaak werden misbruikt in verschillende bloedsporten zoals het stierenvechten. Daardoor denken mensen nog steeds dat deze hond gevaarlijk is. Maar er zijn veel aanpassingen in het fokprogramma geweest. Daardoor is hij nu een stuk vriendelijker, minder groot en bovendien minder atletisch. De naam ‘Amerikaanse Bulldog’ komt voort uit het feit dat immigranten uit de arbeid deze hond meenamen naar het Amerikaanse zuiden. Daar werden ze vooral ingezet als veedrijvers op kleine boerderijen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

2. Heeft van oorsprong verschillende looks

Soms moet je even goed kijken naar de look van de Amerikaanse Bulldog. Hij ziet er namelijk verschillend uit. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er nog amper Amerikaanse Bulldags. John D Johnson begon samen met andere fokkers om de Amerikaanse Bulldog weer te herstellen. De bekendste lijn komt dan ook van het Johnson-type. Deze hond heeft een zwaarder bot en een groter hoofd. Daarmee wordt deze hond vaak gezien als een ‘bullebak’. Maar Alan Scott fokte een ander soort Amerikaanse Bulldog die er meer atletischer uitziet en beter is in sportieve prestaties. Tegenwoordig zijn deze twee varianten in elkaar verweven.

3. De grootte maakt weinig uit

Er wordt vaak gedacht dat de grootte van deze rashond uitmaakt. Dat is meestal niet het geval. Alle Amerikaanse Bulldogs zijn behendig en krachtig genoeg om hun erf te bewaken. Ze werden vooral ingezet om het vee te achtervolgen, maar zijn ook prima gezicht als waakhond. Ze zijn erg wantrouwend en alert. Maar er zijn ook type Amerikaanse Bulldogs die juist dikker en steviger zijn, of magerder en atletischer. Het uiterlijk maakt maar weinig uit voor het karakter. Een volwassen mannetje heeft een schofthoogte van 22 tot en met 28 centimeter. Vrouwtjes worden iets kleiner met een schofthoogte tussen de 20 en 25 centimeter. Dat maakt dan weer wel uit voor het gewicht; hun grootte is vrijwel gelijk aan het ideale gewicht in kilogram.

4. Deze hond is minder gemeen dan het lijkt

Deze hond mag er dan wel stoer uitzien, maar hij is niet gemeen. Hij is wel erg alert op zijn omgeving en zal het ook zeker laten merken als hij niet op zijn gemak is. Maar echt agressief wordt de American Buldog niet. Dat terwijl veel mensen schrikken van zijn uiterlijk. Het is ook niet nodig om hem agressief te maken, want hij laat vanzelf van zich horen als hij het niet eens is met de omstandigheden. Wel kan hij erg dominant zijn, maar door hem goed op te voeden en te socialiseren is dit prima te voorkomen. Deze hond kan zelfs heel goed met kinderen omgaan. Als hij als puppy al met kinderen opgroeit, is er niets aan de hand. Want de liefde voor zijn gezin is groot.

Lees ook:  Is een Amerikaanse Bulldog gevaarlijk?

5. Lastig om het huis schoon te houden

De American Bulldog is wel minder handig voor mensen die het liefst een schoon huis willen. Hij haart namelijk behoorlijk uit, doordat hij korte en grove haren heeft. Hij zal al snel uitharen als je hem aait en zijn vacht is dan ook regelmatig terug te vinden op de bank of het tapijt. Daar kan de hond zelf niets aan doen. Bovendien heeft hij grote wangen, waardoor de kans groot is dat hij zal kwijlen na het eten of drinken. Ten slotte is het een winderig hondenras, waardoor je huis niet altijd even schoon zal ruiken. Met andere voeding kun je deze darmproblemen voorkomen.

6. Opvoeden van een Bulldog is niet eenvoudig

Een puppy opvoeden kost altijd veel tijd en moeite en dat geldt zeker voor de Amerikaanse Bulldog puppy. Je dient redelijk wat tijd en energie te investeren om tot een goede opvoeding te komen. Het is belangrijk dat hij goed socialiseert met mensen en andere honden. Daarom kiezen mensen vaak ervoor om een volwassen Bulldog te adopteren. Het gebeurt helaas vaak dat Amerikaanse Bulldogs worden ingeleverd bij een asiel of opvangcentrum, omdat de baasjes zich verkeken hebben op hoe lastig het is om hem op te voeden.

We raden je daarom aan om goed onderzoek te doen, voordat je dit hondenras al puppy in huis haalt. Laat het je niet afschrikken, want door een Amerikaanse Bulldog als puppy op te voeden, kun je zijn persoonlijkheid zelf nog vormen.

7. Amerikaanse Bulldog als popster

Ten slotte nog een leuk weetje: de Amerikaanse Bulldog is vaak een echte popster. Je ziet hem regelmatig voorbij komen in bijvoorbeeld een film, commercial op televisie of advertenties. Vaak wordt het ras neergezet als stoer, cool en krachtig. Zo zie je dit hondenras in de film Joe met Nicolas Cage. Ook in de metalband Deftones uit Sacramento zie je in hun videoclip voor ‘Bloody Cape’ (2003) een Amerikaanse Bulldog voorbij komen. Laat je niet afschrikken door het stoere uiterlijk, want deze hond is extreem loyaal en zorgt goed voor zijn baasjes en gezin.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl