Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

verschil amerikaanse bulldog franse bulldog

Als je op zoek bent naar een vrolijk en loyale hond, kom je al snel uit bij de Bulldog. Welke Bulldog je ook kiest, hij kan af en toe een klein beetje koppig zijn. Daarom is het belangrijk om het dier goed op te voeden. Maar er zijn verschillende soorten bulldogs. Hoe weet je welke Bulldog het beste bij je past? Voordat je er één aanschaft, is het belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen. Wat zijn de verschillen tussen de Franse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

Over de Franse Bulldog

De Franse Bulldog noemen we ook wel een Frenchie. Dat komt door zijn ontstaansgeschiedenis in Frankrijk. Het is een hond die erg leergierig, maar ook koppig is. Hij is dol op mensen en hecht zich al snel aan zijn familie. Hij is daardoor zeker geen kampioen in alleen zijn. Ook dat heeft weer te maken met zijn geschiedenis. Van oorsprong werden bulldogs namelijk gehouden onder Engelse kantmakers. Eind 1800 werden deze honden meegenomen naar Frankrijk. Daar werden de honden gekruist met andere rassen, waardoor de Franse Bulldog is ontstaan. Daarna ging het snel met de Franse Bulldog: het werd een mateloos populaire hond en staat tegenwoordig in de boeken als pure, populaire gezelschapshond.

Over de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog heeft alvast één ding gemeen met een Franse Bulldog. De Amerikaanse Bulldog kent zijn ontstaan namelijk ook uit Engeland. Deze hond werd vooral ingezet als werkhond. Deze honden hielpen hun baasjes met de dagelijkse werkzaamheden op het platteland. Daarmee is de Amerikaanse Bulldog heel anders dan een Franse Bulldog, die vooral een gezelschapsdier was. Maar het Amerikaanse ras was vooral goed in het drijven en vangen van vee. In de geschiedenis vocht hij zelfs regelmatig met stieren. Door zijn moed werd deze Bulldog vooral geliefd om zijn wil om te werken, niet om zijn uiterlijk.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Engelse Bulldog?

Uiterlijk

De Franse Bulldog en Amerikaanse Bulldog zijn goed uit elkaar te houden op het gebied van uiterlijk. De American Bulldog ziet er stoer en gevaarlijk uit (ook al is hij dat niet). Hij heeft een atletisch lichaam; de bouw van zijn lichaam is groot en breed. Vooral de spieren en botten zie je goed zitten. Door zijn gespierde nek is de breedte van de nek net zo groot als de kop van de hond. Bovendien heeft een Amerikaanse Bulldog meer een blokvormige kop.

Ook de Frenchie ziet er stevig en gespierd uit. Maar de voorpoten staan iets wijder en zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten. Bovendien herken je een Franse Bulldogs aan zijn omhoogstaande neus. Ook kun je de verschillen zien in vacht. Een Franse Bulldog heeft meestal een beige-bruine, reekleurige vacht. Een Amerikaanse Bulldog is vaker wit met zwart of bruin.

Karakter

Een Amerikaanse Bulldog heeft een sterk karakter. Het is een lieve, maar intelligente hond. Hij is enorm gesteld op zijn familie en is dan ook heel erg speels. Daarmee is de Amerikaanse Bulldog een goede familiehond die goed met jonge kinderen samen kan zijn. Wel heb je relatief wat ruimte nodig vanwege zijn drang om te werken. Een boerderij of een huis met een grote tuin is de ideale leefomstandigheid voor dit ras. Een American Bulldog zet je het liefst niet in een klein huis, want dan kunnen ze vervelend worden. Deze hond heeft veel energie en sloopt dingen als hij zich verveelt.

De Franse Bulldog heeft iets minder vaak sloopneigingen. Hij houdt meer van humor en is echt de clown van de familie. Hij wil zijn baasjes graag vermaken en maakt je dan ook regelmatig aan het lachen. Net als een Amerikaanse Bulldog is hij erg leergierig, maar een stuk koppiger op een grappige manier. Uiteindelijk past hij zich wel aan naar je wensen. Want hij is dol op mensen en doet alles voor zijn familie. Hij kent zijn plaats in een gezin beter dan een Amerikaanse Bulldog zijn plek kent. Daarmee is het gedrag van een Frenchie wat rustiger dan het geval is bij een American Bulldog.

Lees ook:  Kan een Franse Bulldog goed alleen zijn?

Opvoeding

Bij een Amerikaanse Bulldog zal je merken dat hij een sterk karakter heeft. Daar dien je al rekening bij te houden als je dit ras gaat opvoeden. Hij is erg koppig en is maar moeilijk op te voeden. Hij is daarmee minder geschikt voor mensen die voor het eerst een hond in huis nemen. Hij moet namelijk echt op een duidelijke manier worden opgevoed. Een echt, rustig baasje die duidelijk een leider is, is de beste baas voor een American Bulldog.

Een Frenchie heeft dit probleem minder. Hij wil je meer vermaken en zal alles voor je doen om in de belangstelling kan staan. Alle Bulldogs hebben wel een beetje een sterk karakter, maar de Franse Bulldog zal zich gemakkelijker aanpassen naar je leefsituatie en regels die je hem oplegt. Daarmee is een Franse Bulldog de betere keuze tussen de twee rassen voor wie voor het eerst in een Bulldog in huis neemt.

Levensverwachting

Een Franse Bulldog is erg vriendelijk en redelijk actief. Hij wordt normaal gesproken zo’n tien jaar oud. Maar met de juiste verzorging, beweging en voeding kan hij toch iets ouder worden. Zo kan hij maximaal 14 jaar worden. Over het algemeen worden Franse Bulldogs tussen de 10 en 12 jaar oud.

Daarmee wordt de Franse Bulldog iets ouder dan de Amerikaanse Bulldog. Hij wordt gemiddeld een jaar of acht, maximaal 10 jaar oud. Er zijn wel verhalen van American Bulldogs die wel 15 jaar oud zijn geworden, maar dat is meer een uitzondering dan een regel.

Lees ook:  Is een Amerikaanse Bulldog gevaarlijk?

Franse Bulldog of Amerikaanse Bulldog, welke moet je kiezen?

Heb je last van keuzestress? Moet je een Franse Bulldog of een Amerikaanse Bulldog kiezen? Die keuze is volledig aan jou. Het is namelijk maar net waar je naar op zoek bent. Ben je op zoek naar een echte harde werker en sta je stevig in je schoenen? Dan kan een Amerikaanse Bulldog iets voor jou zijn. Maar wil je liever een aardige, loyale en grappige gezinshond die je iets gemakkelijker op kan voeden? Dan kan een Frenchie het overwegen waard zijn. Als je de keuze echt lastig vindt, is het goed om je van tevoren in te lezen over de voor- en nadelen van ieder ras. Een Franse Bulldog kun je vaker in een iets kleiner huis houden, terwijl een Amerikaanse Bulldog echt een grote tuin of boerderij nodig heeft. Qua gedrag en opvoeding is een Franse Bulldog iets gemakkelijker dan een Amerikaanse Bulldog.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl