Beauceron: informatie, karakter, uiterlijk en verzorging

Beauceron

De Beauceron is een herdershond dat oorpsronkelijk uit Frankrijk komt. Het is een grote hond, die een echte vriend zal zijn voor je. Wat maakt de Beauceron zo bijzonder?

Over de Beauceron

De Beauceron is een grote hond, die vooral ingezet wordt als herdershond. Het is een hond die een kudde dieren bij elkaar kan drijven en die tegelijkertijd het erf en zijn eigenaar beschermd. Tegenwoordig kan hij worden ingezet als politiehond, maar ook als hulphond. De Beauceron is geen gemakkelijke hond om te houden, maar met de juiste opvoeding is het een echte vriend voor het leven. Deze hond wordt soms ook Chien de Beauce genoemd.

De Beauceron zie je in Nederland niet zo heel veel. In België en Frankrijk komt hij veel meer voor en is het gebruikelijker om een Beauceron op een erf te zien lopen.

Geschiedenis van het ras

In Frankrijk werden er in de negentiende eeuw verschillende honden gefokt met als doel het schapen hoeden. Welke honden hier precies allemaal voor gebruikt is niet goed meer te achterhalen. Deze hond had een hele tijd iets weg van het hondenras Briard, maar uiteindelijk begonnen er toch behoorlijke verschillen te ontstaan en werd er een onderscheid in beide rassen gemaakt. De Beauceron had er geen enkele moeite mee om een kudde van tweehonderd tot driehonderd bij elkaar te drijven. Toen in Frankrijk de behoefte om schapen te hoeden afnam, werd de Beauceron meer ingezet als waakhond op het erf.

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd de Beauceron veelvuldig ingezet als militaire hond. Ze waren in staat om mijnen te vinden. Ook werden ze ingezet om gewonde militairen te zoeken.

Uiterlijk van de Beauceron

De Beauceron is een grote, sterke hond. Hij kan tussen de 60 en de 75 centimeter schofthoogte hebben. Hij weegt tussen de 30 en de 45 kilo. Deze hond is gespierd, maar tegelijkertijd ook erg atletisch. Qua bouw en vacht doet hij veel denken aan een Rottweiler of een Dobermann. Hij heeft donkere ogen en hangende oren. De oren werden vroeger nog wel eens gecoupeerd, maar dat gebeurt gelukkig niet meer. Zijn kaken zijn ontzettend sterk en ze kunnen daar iemand echt vastgrijpen en niet meer loslaten.

Zijn vacht is ruw en hij heeft dubbele Meestal is hij grotendeels zwart met brandtekeningen die een eekhoornrode kleur hebben. Andere kleuren komen ook voor, zoals verschillende grijstinten, tan en arlequin. Ook kan er hier en daar wat wit in de vacht van de Beauceron zitten. Opvallend zijn de rode kousen, waar je een Beauceron echt aan kan herkennen.

Hubertusklauw

De Beauceron heeft opvallende dubbele Hubertusklauwen met lange nagels die goed opvalllen. Wanneer je met je hond naar een hondenshow gaat, is de dubbele Hubertusklauw erg belangrijk. Deze mag dan niet ontbreken. Er zijn maar weinig rassen die dit hebben.

Karakter van de Beauceron

De Beauceron is een intelligente hond, die ook wel wat koppig kan worden genoemd. Hij heeft namelijk erg een eigen wil. Toch is trainen niet geheel onmogelijk. De Beauceron is zeer leergierig en met de juiste opvoeding pakt hij commando’s goed op.

De Beauceron heeft erg veel beweging nodig. Zoals bij elke herdershond geldt, moet hij veel rennen en wandelen. Neem deze hond dus alleen wanneer je echt bereid bent om flinke stukken met hem te gaan wandelen, fietsen of hardlopen. Je moet hem niet alleen lichamelijk uitputten, maar ook geestelijk. Omdat hij zo intelligent is, moet hij geestelijk worden uitgedaagd. Doe dit bijvoorbeeld met hondenpuzzels. Het is ook een goed idee om de Beauceron mee te nemen naar een hondensport.

De Beauceron kan naar onbekende mensen en honden gereserveerd zijn. Naar zijn baasjes toe is hij doorgaans een stuk socialer. Juist omdat hij gereserveerd is, kan hij ook wat waaks reageren als er iemand op het erf komt. Goede socialisatie op jonge leeftijd is dan ook van groot belang. Anders kun je je hond niet gemakkelijk naar een hondenpension brengen of hem in aanmerking laten komen met andere honden. En dit kan op de lange termijn best problematisch worden.

Is hij gevaarlijk?

Een Beauceron kan gevaarlijk zijn wanneer je niet goed weet hoe je deze hond moet opvoeden. Hij is zeer loyaal naar zijn eigenaar, maar hij kan tegelijkertijd ook waaks zijn en wat heftig reageren. Met de juiste opvoeding is het een hele lieve hond. Veel heb je dus zelf in de hand!

Let er op dat deze hond echt een gebruiksaanwijzing heeft. Het is geen eenvoudige hond om te hebben en je moet hem goed leren kennen. Het is zeker geen hond voor beginners. Maar als je eenmaal een band met hem hebt, is het een geweldige vriend.

Kan hij goed met kinderen overweg?

De Beauceron kan goed met kinderen overweg, mits hij dat wel gewend is. Als hij nauwelijks met kinderen in aanmerking is gekomen, zal het hem meer moeite kosten om een kind zomaar te vertrouwen. Het is daarom erg verstandig om de Beauceron al op jonge leeftijd goed te socialiseren.

Beste leefomgeving

De Beauceron kan prima binnen leven, maar hij heeft tegelijkertijd veel ruimte nodig. Een boerderij of een pand met een groot erf is de beste plaats voor een Beauceron. Heb je dit niet? Wees dan bereid om echt heel erg vaak met je hond op pad te gaan en veel tijd met hem te spenderen. Anders kan hij zijn energie niet voldoende kwijt.

Training van de Beauceron

De Beauceron is zeer goed te trainen. Hij is leergierig en zal niet zich niet snel vervelen tijdens de trainingen. Niet voor niets werd deze hond veel ingezet als politiehond. Deze hond zal het daarom ook leuk vinden om met jou te trainen. Maar, let wel op: de Beauceron heeft een eigenaar nodig die zelfvertrouwen heeft tijdens de training. Ben jij wat te onzeker of twijfel je? Dan voelt de Beauceron en zal hij je domineren.

Een goede hulphond

Hoewel de Beauceron een echte herdershond is en zelfs op militair niveau kan worden ingezet, heeft hij ook een zachtaardigere kant. Hij is namelijk ook heel goed in te zetten als hulphond of therapiehond. Met de juiste training is hij dus zeer veelzijdig inzetbaar.

Verzorgen

De vachtverzorging van de Beauceron is niet heel ingewikkeld. Hij heeft een korte vacht die je ongeveer één tot twee keer per week moet borstelen. Het is niet nodig om met deze hond naar de trimmer te gaan. Ook verhaart hij gemiddeld. Let vooral op tijdens de ruiperiode. In die tij mag je hem best wat langer borstelen. Omdat de Beauceron hangende oren heeft, is hij gevoelig voor oorontsteking. Zie je dat hij regelmatig met zijn kop schudt? Controleer de oren dan goed en ga eventueel naar de dierenarts als je dit gedrag ziet. Het kan een eerste teken van een oorontsteking zijn.

Gezondheid van de Beauceron

In het algemeen heeft de Beauceron een goede gezondheid. Deze hond heeft niet snel last van erfelijke ziekte. Wel kan hij aanleg hebben voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook is dit een hond die nog wel een last heeft van epilepsie en van maagrotatie. Als laatste kan hij last hebben van allergieën. Denk aan een allergie voor gluten of een contactallergie.

Waar vind je pups?

Zoek jij een lieve Beauceron pup? Dat kan nog best een opgave zijn. Er zijn wel wat fokkers in Nederland, maar dit zijn er niet veel. Je zou eventueel ook kunnen overwegen je hond uit het buitenland te halen. In Frankrijk heb je wat meer keuze als het gaat om fokkers van dit bijzondere ras.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl