Wat zijn de nadelen van een Australian Shepherd?

australian shepherd nadelen

De Australian Shepherd is een geweldige, energieke en lieve hond. Overweeg jij om een Australian Shepherd aan te schaffen? Dan is het ook slim om eens goed na te denken over de nadelen die bij dit ras horen. Zo ben je tenminste echt goed voorbereid en weet je wat je kunt verwachten. Welke nadelen heeft de Australian Shepherd?

Over de Australian Shepherd


De Australian Shepherd wordt ook wel liefkozend Aussie genoemd. Anderen noemen hem Australische Herder. Gek genoeg komt dit ras helemaal niet uit Australië, maar uit de Verenigde Staten. Het is een intelligente schaapshond, die een prachtig gekleurde vacht heeft. Ook heel opvallend kunnen zijn ogen zijn: deze kunnen verschillende kleuren bevatten, zelfs vaak in één oog. De Australian Shepherd wint het steeds meer in populariteit. Logisch, want het is een fantastische hond. Maar, zoals bij ieder ras, geldt ook dat de Australian Shepherd nadelen kent.

Wist je dat we nog veel meer informatieve artikelen over de Australian Shepherd hebben? Bekijk het overzicht om alles te weten te komen over dit prachtige ras.

De Aussie verhaart veel

De Australian Shepherd is een langharige hond met een dubbele vacht. Houd er dus rekening mee dat je met de Aussie een hond in huis haalt die heel erg veel verhaart. En met veel bedoelen we ook echt véél. Je zult overal haren tegenkomen, zelfs als je dagelijks stofzuigt. En deze, voornamelijk witte, haren vallen goed op. Je ziet ze op je nette kleding, je ziet ze op de bank, je komt ze zelfs tegen op plaatsen waar de hond helemaal niet komt. En let met koken ook extra op, want er kan altijd een haar in je eten dwarrelen.

Lees ook:  8 Leuke cadeaus voor Australian Shepherd liefhebbers

Het vele verharen kun je nooit helemaal tegengaan. Regelmatig borstelen is wel echt verstandig. Zo haal je al veel dode haren uit de vacht. Dit kan bijvoorbeeld goed met een Furminator.

Veel beweging nodig

De Australian Shepherd is een energieke hond. Van nature is het een schaapshond. Je moet er dus voor zorgen dat deze hond voldoende beweging krijgt. Alleen maar even wandelen is bij deze hond niet genoeg. Met te weinig beweging, is het goed mogelijk dat je hond onwenselijk gedrag gaat laten zien. Een groot nadeel dus, zeker wanneer je niet de tijd hebt om veel met hem te gaan lopen.

Mentale stimulatie

De Australian Shepherd heeft ook mentale stimulatie nodig. Het is een intelligente hond, die je bezig moet houden. Train hem bijvoorbeeld verschillende commando’s of doe interessante zoekspelletjes met hem. Doe je dit te weinig, dan zal je echt problemen krijgen met het gedrag van deze hond. Zo kan hij je spullen gaan slopen of op een andere negatieve manier om aandacht vragen.

De Australian Shepherd is gereserveerd

Een Australian Shepherd kan wat gereserveerd zijn. Dit kan hij bijvoorbeeld zijn naar andere honden toe, of naar andere mensen toe. Je hond goed socialiseren is van groot belang, maar zelfs dan is het mogelijk dat je hond niet meteen met iedereen bevriend is. Een gereserveerde hond kan wat makkelijker boos worden, of juist heel angstig zijn.

Het is een schaapshond

Dat het een schaapshond is, hoeft niet meteen een nadeel te zijn, maar het is wel iets om serieus rekening mee te houden. Jouw Aussie kan namelijk herdergedrag vertonen. Dit betekent dat hij bijvoorbeeld achter ganzen in het park aanrent. Het is ook mogelijk dat hij het herdergedrag vertoont bij jou of je kinderen. Bij herdergedrag kan het ook voorkomen dat de hond in kuiten of enkels bijt.

Lees ook:  Australian Shepherd: informatie, karakter, uiterlijk en verzorging

Gezondheidsproblemen

De Australian Shepherd is gevoelig voor enkele gezondheidsproblemen. Deze kunnen erfelijk zijn, zoals problemen met de heupen, ellebogen of ogen. Zorg dat de ouders goed zijn getest op erfelijke aandoeningen om zo het risico te verlagen. Koop bijvoorbeeld een puppy alleen bij een erkende fokker en controleer alle gegevens goed. Maar zelfs als je alles goed checkt, kunnen er nog andere problemen ontstaan, zoals huidproblemen en verschillende soorten kanker.

Alsnog een leuke hond

De Australian Shepherd is ondanks deze nadelen echt een hele leuke hond. Zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt en dat je weet wat je in huis haalt, zodat je de liefde kunt geven die jouw hond nodig heeft. Geniet vooral van je Australian Shepherd, want hij zal een vriend voor het leven zijn.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl