15 dingen over de Golden Retriever die je nog niet wist

golden retriever

De Golden Retriever is een slim blondje. Dankzij het vriendelijke karakter en de hoge intelligentie, is dit een zeer populaire hond, ook bij beginners. Denk jij alles al te weten over de Golden Retriever? Of wil je juist wat meer over het ras leren? Lees dan deze 15 dingen die je nog niet wist over de Golden Retriever.

Over de Golden Retriever

Het is niet gek dat de Golden Retriever zo geliefd is. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld. Dit is een hond die makkelijk in de omgang is, prima met kinderen overweg kan en goed te trainen is. Ook worden ze vaak ingezet als hulphond. Een veelzijdige hond dus, met een hart van goud. Dat is de Golden Retriever.

1. De oorsprong is niet bekend

We weten eigenlijk heel weinig over het ontstaan van de Golden Retriever. Wel is bekend dat deze hond uit Schotland komt. Ook was er vermoedelijk een baron die veel betrokken was bij het fokproces van de Golden Retriever. Zijn naam was Dudley Marjoribanks en hij kruiste verschillende rashonden om zo tot de Golden Retriever te komen. Er wordt gedacht dat er Spaniel honden zijn gebruikt om de Golden Retriever te creëren, maar dit is niet helemaal zeker.

Lees ook:  Goldador – kruising tussen Golden Retriever en Labrador

2. De Golden Retriever heette ooit anders

De Golden Retriever heette eerst Golden Flatcoat Retriever. Maar die naam is aangepast en die naam past ook wel echt goed bij deze prachtige hond.

3. Een zeer populair ras

In Nederland staat de Golden Retriever in de top vijf van de meest populaire hondenrassen. De fokkers kunnen de grote vraag naar het ras vaak niet eens goed aan. En dat is niet alleen in Nederland het geval. Ook in landen zoals Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten zie je de Golden Retriever ontzettend veel.

Lees ook: Golden Retriever pup kopen? 100+ fokkers in Nederland

4. Het zijn jachthonden

Van een familievriendelijke hond verwacht je waarschijnlijk niet dat het een jachthond is. Toch zijn de Golden Retrievers van oorsprong jachthonden. Ze zijn gefokt om samen te werken met hun baas. Tegenwoordig worden ze nog af en toe als jachthond ingezet. Al zie je dat wel steeds minder.

5. Golden Retriever luistert goed

De Golden Retriever is een hond die erg goed naar zijn baas luistert. Hij vindt het leuk om zijn eigenaar het naar de zin te brengen. Deze hond is dus heel gemakkelijk te trainen. Heb je nooit eerder honden gehad? Dan is de Golden Retriever een goede hond om mee te beginnen. Hij is niet zo koppig en doet wat je vraagt. Het is wel slim om een puppycursus of hondentraining te volgen, zodat je leert hoe je een hond het beste kunt trainen. Zo haal je er het beste uit.

6. Het is een intelligent ras

De Golden Retriever is een ras dat tot de top behoort van de meest intelligente honden. Hij staat op de vierde plaats. Zoals al is aangegeven: hij is gemakkelijk te trainen. Maar hij kan ook bijvoorbeeld goed puzzels oplossen. Wanneer je een Golden Retriever hebt, is het dan ook belangrijk om hem mentaal goed uit te blijven dagen. Bijvoorbeeld met zoekspelletjes of speciale hondenpuzzels.

7. Hulphonden

Omdat de Golden Retriever zo goed luistert en mensen graag helpt, wordt hij regelmatig ingezet als hulphond. Zo zou hij bijvoorbeeld goed een geleidenhond kunnen zijn, of een therapiehond. Deze honden helpen je. Hoe dan ook.

Lees ook:  13 populairste Golden Retriever kruisingen

8. Zorgzaam voor mens én dier

De Golden Retriever is erg zorgzaam. Hij geeft echt om anderen. Hij heeft ook geen problemen met andere dieren. Wanneer dieren uitmaken van zijn roedel, zal hij er zorgzaam voor zijn. Het is al vaker voorgekomen dat de Golden Retriever bijvoorbeeld moedermelk gaf aan een nestje kittens Sta dus niet raar te kijken als je Golden Retriever lekker tegen je kat aangekropen ligt of het heel goed met je papegaai kan vinden.

9. Laat een ei niet breken

De Golden Retriever kan een ei in zijn mond houden zonder hem te breken. Dit zegt heel veel over het zachtaardige karakter van de Golden Retriever.

10. Houdt van apporteren

De Golden Retriever heet niet voor niets ‘retriever’. Hij houdt van apporteren. Gooi een bal en hij zal het geweldig vinden om die voor je op te halen. Ga lekker met hem het bos in en put hem op deze manier uit. Dat vindt hij geheid leuk om te doen.

11. Dol op zwemmen

De Golden Retriever is een echte waterrat. Hij houdt van zwemmen en zal het echt geweldig vinden om naar een vijver, meer of zelfs de zee te gaan. Het is natuurlijk wel mogelijk dat hij eerst even moet wennen. Extra leuk zal hij het vinden wanneer je het water én het apporteren met elkaar combineert.

12. De Golden Retriever verhaart veel

Heb je een Golden Retriever? Houd er dan rekening mee dat hij veel verhaart. Door zijn dubbele vacht en zijn lange haren, lijkt het soms alsof hij altijd aan verharen is. Borstel hem regelmatig, zodat je alle losse haren uit zijn vacht haalt.

Lees ook:  6 rassen vergelijkbaar met de Golden Retriever (inclusief foto’s)

13. Medische problemen

Net als bij elke andere rashond, zijn er enkele gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Golden Retriever. Denk aan heupdysplasie of problemen met de ogen. Let ook altijd goed op vlooien en teken. Door de dikke vacht kun je misschien teken over het hoofd zien, dus controleer hier eens goed op.

14. Golden Retriever staat in het Guiness Book of World Records

De Golden Retriever heeft al een paar keer het Guiness Book of World Records gehaald. Zo was er een Golden Retriever die maar liefst vijf tennisballen in zijn bek kon hebben. Ook kon de Golden Retriever erg hard blaffen.

15. Beroemdheden met Golden Retrievers

Er zijn verschillende beroemdheden met Golden Retrievers. Zo heeft Oprah er twee. Andere beroemdheden met een Golden Retriever zijn Emma Stone, Adam Levine, Nick Jonas en Jackie Chan. Acteur Ryan Reynolds heeft een Golden Retriever kruising.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl