Kan een Chihuahua goed alleen blijven?

chihuahua alleen

Overweeg je een Chihuahua te kopen? Dan is het wel handig om te weten hoe lang een Chihuahua alleen kan blijven. Wanneer je bijvoorbeeld werkt of af en toe ergens heen wil gaan, is de hond toch wel iets waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het met deze kleine lieverd?

Over de Chihuahua

De Chihuahua is de kleinste hond die er bestaat. Oorspronkelijk komt hij uit Mexico. Je verwacht het met zijn formaat niet, maar het is ook een erg moedige en loyale hond. Ook is hij energiek. Let er op dat de Chihuahua goed getraind en gesocialiseerd wordt, want hij kan wat eenkennig zijn anders.

Kan een Chihuahua goed alleen zijn?

Een Chihuahua kan goed alleen zijn, mits dit is aangeleerd. Chihuahua’s kunnen namelijk nog best eens last hebben van verlatingsangst. De kans dat ze dan spullen.. gaan slopen, veel blaffen of ander onwenselijk gedrag gaan vertonen, is vrij groot. In het algemeen heeft de Chihuahua vooral behoefte aan contact met zijn eigenaar.

Hoe lang kan een Chihuahua alleen zijn?

Hoe ouder een Chihuahua is, hoe langer hij alleen kan zijn. Je moet er rekening mee houden dat een Chihuahua pup een hele kleine blaas heeft en er daardoor sowieso regelmatig uit moet. Je kunt pups dus niet zo lang alleen laten als een volwassen hond. Houd de volgende richtlijnen aan:

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van de Chihuahua?
Leeftijd van de ChihuahuaMaximale tijd alleen
8 tot 10 weken1 uur
2 tot 3 maanden2 uur
6 tot 12 maanden4 uur
12 maanden en ouder8 uur

Problemen die kunnen ontstaan

Als je een Chihuahua lang alleen laat, die dit niet is gewend, dan kunnen er verschillende problemen ontstaan. Namelijk de volgende zaken:

  • Overmatig blaffen
  • Sloopgedrag
  • Proberen uit het huis te komen

Train je hond

Om verlatingsangst te voorkomen is het belangrijk dat je je Chihuahua al op jonge leeftijd leert om alleen te zijn. Je moet immers af en toe wel van huis weg kunnen zonder dat je hond in paniek raakt. Bouw dit langzaam op, zodat je hond gewend raakt om langer alleen te zijn. Begin bijvoorbeeld met een paar minuten en breid het vanaf daar uit. Zorg altijd voor genoeg afleiding wanneer je weg bent. Een speeltje kan bijvoorbeeld al helpen. Beloon je hond ook altijd wanneer je terugkomt. Het trainen is belangrijk.

Tijdens de training kun je een speciale dierenwebcam gebruiken om te kijken wat je hond doet als jij even weg bent. Dit geeft je een goed beeld van het gedrag als je niet in de buurt bent.

Zorg dat het patroon telkens hetzelfde is

Honden, en dus ook Chihuahua’s, zijn gewoontedieren. Wanneer je elke keer hetzelfde patroon hebt als je weg gaat, raakt je Chihuahua hier aan gewend. Een patroon kan bijvoorbeeld zijn: zeggen dat je weg gaat, je hond een knuffel geven en vervolgens je tas pakken. Het maakt niet uit hoe het patroon is, zolang je hond het maar kan herkennen. Zeker wanneer hij weet dat je ook weer terug komt, zal hij minder geneigd zijn om in paniek te raken.

Lees ook:  11 leukste Chihuahua kruisingen (inclusief foto's)

Geef je Chihuahua aandacht wanneer je er bent

Ben je wel thuis? Geef je Chihuahua dan voldoende aandacht. Knuffel hem en speel met hem. De Chihuahua is een zeer loyale hond die graag in je bijzijn wil zijn. Hij heeft aandacht nodig. Besef je ook dat het voor een hond helemaal niet leuk is om alleen thuis te zijn. Er gebeurt niets, en hoe langer het duurt, hoe saaier het is. Het helpt ook om je Chihuahua lichamelijk moe te maken voordat je weg gaat. Zo kan hij lekker gaan slapen terwijl je weg bent en voelt hij zich minder snel alleen. Je bouwt zo ook meteen een goede band met je Chihuahua.

Een leuke omgeving

Maak de omgeving voor je Chi leuk. Bijvoorbeeld door speciale speeltjes te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Kong. Daar kun je iets lekkers in stoppen, waardoor je Chihuahua zich vermaakt. Een fijne mand om in te slapen helpt ook.

Lees ook: De beste fluffy of pluche hondenmanden

Veilig huis

Je Chihuahua is klein en daardoor kan een huis vol gevaren zitten. Zorg ervoor dat jouw huis veilig is wanneer je weg bent. Controleer goed welke gevaren er zijn. Pas ook op met rondslingerend eten dat gevaarlijk kan zijn.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl