Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel nodig?

beweging Engelse cocker spaniel

Een Engelse Cocker Spaniel is lief, zachtaardig, vriendelijk en intelligent. Met andere woorden: het ideale hondje als je op zoekt bent naar aanwezig gezelschap. Met nadruk op ‘aanwezig’, want ze zijn behoorlijk levendig. Maar een Engelse Cocker Spaniel is heel aanhankelijk en gehoorzaam. Daarmee is deze hond een goede keuze als je net met honden begint. Je hebt alleen wel flink wat energie nodig, want de Engelse Cock Spaniel zit niet graag stil. Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel nodig?

Over de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is geliefd vanwege zijn aanhankelijkheid. Hij doet er alles aan om zoveel mogelijk bij de baas en het gezin te zijn. Hij heeft een zachte vacht die doet denken aan zijde. Hij is erg aandoenlijk en speels. Hij brengt je dus een hoop liefde en plezier. Verder is hij niet heel groot en heeft hij het vermogen om zich snel aan te passen. Ook als je in een rijtjeswoning woont, kun je met de Engelse Cocker Spaniel prima samenwonen. Hij heeft wel een jagersverleden en is daardoor zeer actief. Beweging is dus noodzakelijk.


Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel nodig?

Deze rashond is erg speels en is van huis uit een jachthond. Dat betekent dat hij heel veel beweging nodig heeft. Hij vindt het geweldig om zijn neus te gebruiken en te zoeken. Ook brengt hij je met veel liefde een bal of een stok terug bij het apporteren. Spelen en ravotten is dus zeker nodig met een Engelse Cocker Spaniel. Dat is ook wel nodig, want hij heeft ook een voorliefde voor lekker eten. Als hij niet genoeg beweging krijgt, kan hij behoorlijk aankomen.

Lees ook:  Blaft een Engelse Cocker Spaniel veel?

Een volwassen Engelse Cocker Spaniel is ervoor gemaakt om urenlang rond te lopen. Er is behoorlijk wat beweging nodig. Met tien minuutjes in de morgen de hond uitlaten doe je deze rashond absoluut geen plezier. Maak dus een paar keer per dag een grote wandeling.

Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel puppy nodig?

Een Engelse Cocker Spaniel mag dan wel graag bewegen, maar als je een puppy in huis hebt gehaald, is het verstandig niet meteen al te ijverig aan de slag te gaan. Puppy’s zijn altijd erg opgetogen en kennen hun eigen grenzen niet zo goed. De Engelse Cocker Spaniel wil als puppy al veel met je wandelen. Maar het is verstandig om een minuut per week in leeftijd aan te houden. Hij is nog in de groei en zijn skelet kan nog niet al te veel beweging aan.

Is je puppy dus net 8 weken oud, dat is 8 minuten per wandeling voldoende. Dit kun je aanhouden totdat hij een jaar oud is. Het is belangrijk dat je de puppy alleen rechtlijnige bewegingen laat maken. Dus wandelen zonder snelle bochten, springen en duiken. Laat hem nog niet achter een bal aanrennen. De kans is groot dat hij je dan zomaar de weg oversteekt, in al zijn enthousiasme.

Hoeveel moet een oudere Spaniel bewegen?

Ook een oudere Engelse Cocker Spaniel moet blijven bewegen. Je merkt uiteindelijk wel dat zijn energie wat in kracht is afgenomen. Hij kan dus minder lang bewegen dan toen hij nog jong was. Maar toch is een actieve Spaniel een blije hond. Laat hem dus niet de hele dag liggen, maar ga er gerust met hem op uit. Ook op latere leeftijd mag je gerust een langere wandeling maken. Er op uitgaan is ook voor een oudere Engelse Cocker Spaniel nog goed. Merk je dat hij dat echt niet meer aankan, dan is het verstandig kortere wandelingen per dag te maken. Maak bijvoorbeeld twee tot drie keer per week een wandeling van 30 tot 60 minuten. Maak geen langere wandelingen meer als het erg koud of erg warm is. Hij kan dan onderkoeld raken of juist oververhit raken.

Lees ook:  Kan een Engelse Cocker Spaniel goed alleen zijn?

Doordat een oudere Engelse Cocker Spaniel meer last krijgt van zijn lichaam, is het niet meer verstandig steile hellingen en heuvels op te lopen. Maar toch blijft wandelen goed voor een oudere hond. Zo houd je zijn geest scherp en zijn lijf gezond.

Vormen van beweging

Er zijn verschillende manieren om met je Engelse Cocker Spaniel te gaan bewegen. Lange wandelingen zijn voor een volwassen hond altijd een goed idee. Hij is ervoor gemaakt om urenlang rond te lopen, dus kan hij dit prima aan. Beweging is erg belangrijk voor deze rashond. Als je hem een paar keer per dag uitlaat en een paar keer per week een grote wandeling maakt, is dit ook prima. Maar er zijn nog meer manieren om de hond te laten bewegen.

Zwemmen en apporteren

Wat dacht je bijvoorbeeld van zwemmen en apporteren? Deze hond vindt het geweldig om achter een bal of tak aan te rennen en zal deze ook zonder problemen aan je terugbrengen. Een andere activiteit die een Engelse Cocker Spaniel helemaal geweldig vindt, is zwemmen. Dit is vooral leuk in de zomermaanden. Zwemmen zit deze hond in het bloed. Al zullen er altijd net een paar exemplaren zijn die een hekel hebben aan nat worden. Hoewel deze hond van nature een jachthond is, zal hij nog maar weinig jagen.

Wat gebeurt er bij te weinig beweging?

Een Engelse Cocker Spaniel moet voldoende beweging en uitdaging hebben. Vanwege zijn kleine formaat kun je hem ook prima in een stadswoning houden, maar bewegen blijft belangrijk. Anders zit hij opgesloten in een klein huis waar hij zijn energie niet kwijt kan. Hij zal dan erg vervelend gedrag vertonen. Het slopen van je eigendommen is er een van. Dat doet hij niet om stout te zijn, maar omdat hij zich verveelt en graag bezig wil blijven. Daarnaast kan deze hond flink blaffen. Daag je de hond dus niet voldoende uit, dan is de kans groot dat hij probleemgedrag gaat vertonen.

Lees ook:  5 dingen die je nog niet wist over de Engelse Cocker Spaniel

Houd je hond mentaal uitgedaagd

Je kunt de Engelse Cocker Spaniel ook prima mentaal uitgedaagd houden. Dat begint al vanaf puppy af aan. Verstop bijvoorbeeld zijn snoepjes en laat hem deze zelf terugvinden door te snuffelen. Zo moet hij zijn neus gebruiken om aan het lekkers te komen. Laat de hond zien in welke hand je een paar brokjes hebt. Daarna verwissel je een paar keer van hand. De Engelse Cocker Spaniel is een intelligente hond en zal je waarschijnlijk al snel aanwijzen waar je al dat lekkers gelaten hebt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl