5 dingen die je nog niet wist over de Engelse Cocker Spaniel

weetjes engelse cocker spaniel

Als je op zoek bent naar een vrolijke, aanhankelijke gezinshond, dan is de Engelse Cocker Spaniel een goede kandidaat. Met zijn staart loopt hij de hele dag kwispelend rond. Het is dan ook een ijverig hondje met veel energie. Dankzij zijn liever karakter is het bijna onmogelijk om er niet verliefd op te worden. We hebben nog eens vijf leuke feitjes verzameld om je nog verliefder te laten worden.

Over de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel heeft een lief karakter en maakt de ideale gezinshond. Juist om deze reden is dit ras erg populair geworden. Het hondenras werd officieel erkend als eigen ras in 1873. Toen werd de Engelse kennel club voor dit tas Cocker Spaniel opgericht. In het begin van 1900 werd dit ras erg populair. De eeuw daarna werd het ras opgesplitst in twee soorten: een was bedoeld voor de jacht, de ander als showhond. Dankzij zijn sociale trekken is het namelijk ook een ideale gezinshond.

5 weetjes

De kans is dus groot dat je dankzij zijn lieve karakter behoorlijk snel verliefd wordt op de Engelse Cocker Spaniel. Als je er een gezien hebt en geaaid, ben je al snel verkocht. Dat komt vooral doordat het een erg vrolijke hond is die zich graag laat knuffelen. Maar er zijn nog meer leuke weetjes over dit hondenras.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel nodig?

1. De Engelse Cocker Spaniel betekent eigenlijk ‘houtsnip’

Mocht je je afvragen waar de naam ‘Cocker Spaniel’ vandaan komt; het heeft niets te maken met zijn vacht. Omdat de betekenis van deze naam ‘houtsnip’ is, denken veel mensen dat het komt door de kleur van zijn vacht. Maar dat is niet waar. De naam van deze soort is gebaseerd op het Engelse woord ‘woodcock’. Dat betekent ‘houtsnip’ in het Nederlands. Waar dit blije hondje zijn naam aan te danken heeft? Aan zijn jachtverleden, want met behulp van de Spaniel werd er vroeger vooral op dit vogeltje gejaagd. Omdat de twee zo’n goede combinatie zijn, kreeg de Engelse Cocker Spaniel daarom al snel zijn naam op deze manier.

2. Met deze honden kun je goed zwemmen

Niets is zo mooi als op een hete zomerdag gaan zwemmen met je hond in een plas. Gooi een stok in het water en dit hondenras zal er meteen achteraan rennen. Niet alleen omdat hij het fijn vindt om dit soort spelletjes te spelen, maar hij voelt zich ook thuis in het water. Deze hond schuwt het absoluut niet om te gaan zwemmen. Hij vindt het erg leuk om te doen en je zult hem dus gerust een half uurtje in het water vinden. Waar veel andere hondenrassen toch even twijfelen om het water in te gaan, is dat bij de Engelse Cocker Spaniel niet het geval. Ben je dichtbij water en laat je de riem los, dan weet je zeker dat deze hond snel een duikje zal nemen.

Lees ook:  Blaft een Engelse Cocker Spaniel veel?

3. Speel moderne spellen met de Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel heeft veel energie. Dat betekent tegelijkertijd ook dat deze hond veel beweging nodig heeft. Zwemmen in de zomer is er één van, maar dankzij zijn jachtachtergrond heeft dit hondenras nog veel meer in zijn mars. Zo is het ook heel goed in denkspelletjes en kun je hem gemakkelijk nieuwe spellen aanleren. Daardoor is het mogelijk om ook modernere spellen te spelen. Je kunt zelfs met dit hondenras op een moderne hondensport gaat. Denk bijvoorbeeld aan Obedience of fly-ball. Omdat deze hond zich door zijn jachtachtergrond soepel kan wegen, kun je hem ook allerlei behendigheidstrucjes leren.

4. Glansrol in Lady & De Vagebond

De Engelse Cocker Spaniel werd erg bekend door een bekende tekenfilm. Zo zie je in Disney’s Lady & De Vagebond er eentje voorbijkomen. Ze heeft zelfs de hoofdrol; Lady is namelijk een echte Cocker Spaniel. Dat had je waarschijnlijk al gezien aan haar lange hangende, krullerige oortjes. In de tekenfilm zie je Lady allerlei trucjes uithalen en krijg je al snel de indruk dat het een slimme hond is. Dat is in het echt ook zo. De tekenfilm was zelfs voor veel mensen een reden om zo’n hond in huis te halen.

5. Ideale gezinshond

De Engelse Cocker Spaniel is tegenwoordig ook prima te houden als gezinshond. Deze hond is lief tegen kinderen en heeft de drang om te doen wat zijn baasjes hem opdragen. Hij luistert daarom goed en zal al snel commando’s volgen. Daarmee kan de hond ook prima bij kleinere kinderen en kent hij zijn plek in huis. Maar onthoud wel; het is een hond met een hoog energieniveau. De hond is van oudsher gefokt om te werken in de jacht. Dat betekent dat de werkhondenlijn een heel hoog energieniveau heeft. Om deze reden doe je er goed aan hem regelmatig uit te laten en spelletjes te gaan doen.

Lees ook:  Kan een Engelse Cocker Spaniel goed alleen zijn?

Juist doordat deze hond zo leergierig is, kun je er met het hele gezin op uit trekken in de bossen en hem even lekker uit laten razen. De hond is zeker geen waakhond, want daar is hij veel te lief en te enthousiast voor. Maar wie een hond zoekt waar je de hele dag mee kan knuffelen en die doorgaans nooit chagrijnig is, dan ben je met de Engelse Cocker Spaniel het best uit.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl