Kan een Engelse Cocker Spaniel goed alleen zijn?

engelse cocker spaniel alleen

Boodschappen doen, even naar de buren of een andere activiteit. We moeten allemaal wel eens kort weg van huis. Dat zal ook het geval zijn als je een Engelse Cocker Spaniel hebt. Maar je wilt natuurlijk niet dat het hondje zich gestrest voelt of verdrietig is en daardoor erg gaat janken of blaffen. Kan een Engelse Cocker Spaniel eigenlijk wel goed alleen zijn?

Over de Engelse Cocker Spaniel

Als je meer wilt weten over de Engelse Cocker Spaniel, kom je waarschijnlijk al snel in Engeland uit. Dit is immers waar deze rashond vandaan komt. Maar over waar hij precies goed voor was, verschillen de verhalen. Het meest aannemelijk is dat hij al in de vierde eeuw voor Christus een jachthond was. Dat verklaart ook meteen waarom hij zo actief is en graag zijn neus achterna loopt. Veel mensen worden verliefd op een Engelse Cocker Spaniel. Onder meer vanwege zijn uiterlijk, maar ook omdat hij aanhankelijk, lief en vrolijk is. Hij houdt van bewegen en wordt zo’n 12 tot 15 jaar oud.

Kan een Engelse Cocker Spaniel goed alleen blijven?

Het blijft onvermijdelijk dat je ook wel eens even het huis moet verlaten en de Engelse Cocker Spaniel alleen moet blijven. Alleen is deze rashond heel erg gesteld op zijn baas en zijn familie. Hij zal het dus zeker niet leuk vinden om langere tijd alleen te blijven. Maak het daarom niet te bont en blijf niet een hele dag weg. Is iedereen elke dag aan het werk en moet deze hond urenlang alleen zijn? Dan maak je hem waarschijnlijk niet gelukkig. Want deze hond is helemaal niet graag alleen.

Lees ook:  5 dingen die je nog niet wist over de Engelse Cocker Spaniel

Deze hond verliest zijn baasjes niet graag uit het oog. De kans is dus groot dat hij begint te janken als je hem langere tijd alleen laat. Maar net als bij veel andere honden kun je dit wel met hem oefenen. Als je hem dit blijft aanleren, zal je al snel merken dat het makkelijker wordt om hem een uurtje alleen te laten, zonder dat hij begint te janken of te slopen.

Hoe lang kan deze hond alleen zijn?

Of je een Engelse Cocker Spaniel of een husky hebt, geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te zijn. Het zijn immers sociale dieren. Daarom is een richtlijn voor een volwassen hond dat je hem het liefst niet langer 4 tot 6 uur achter elkaar alleen laat. Ook is het belangrijk om dit niet elke dag te doen. Toch is de kans groot dat zoveel uren alleen voor dit hondenras al te veel gevraagd is. Daar kun je maar op één manier achter komen; door het een keertje te doen.

Natuurlijk wil je wel weten wat hij doet als hij langere tijd alleen is. Begint hij te blaffen? Of is hij juist aan het slapen? Dat kun je te weten komen door een dierenwebcam in huis te halen. Voor pups geldt dat zij veel korter alleen kunnen zijn. Het eerste half jaar kun je echt helemaal niet van huis.

Alleen zijn trainen

Het is uiteraard wel mogelijk om de Engelse Cocker Spaniel te trainen in alleen zijn. Het is een intelligente hond met een groot aanpassingsvermogen. Dat betekent dat je niet zijn hele leven elke minuut van de dag bij hem in huis hoeft te blijven. Al zal een hele dag alleen zijn iets te veel gevraagd zijn voor hem. Het trainen kun je gemakkelijk zelf doen in verschillende fases. Het beste doe je dat door op te bouwen. Het nut van trainen is dat de hond leert dat hij zichzelf moet vertrouwen, en dat je als baasje altijd terugkomt. Zo weet hij dat hij niet alleen wordt gelaten en het niet nodig is om nerveus gedrag te gaan vertonen. Bouw dit rustig met steeds een paar minuutjes op. Als je meteen te lang wegblijft, zal hij stress krijgen.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel nodig?

In zo’n geval kan hij het vertrouwen kwijtraken. Dan begin je eigenlijk weer helemaal opnieuw. En als je met hem hebt geoefend om tien minuten alleen te zijn, is het niet verstandig om hem meteen een uur alleen te laten.

De Engelse Cocker Spaniel is dol op aandacht

De Engelse Cocker Spaniel is dol op aandacht en is niet graag alleen. Hij is veel liever thuis bij zijn baasjes en zijn familie. Daarom kan het lastig zijn om hem langere tijd alleen te laten. Hij is er namelijk niet voor gemaakt. Ben je dus elke dag lang weg van huis en moet hij iedere dag veel alleen zijn? Dan is de kans groot dat het niet verstandig is om een Engelse Cocker Spaniel aan te schaffen. Kies dan voor een meer zelfstandige hond.

Daag je hond uit als je weg bent

Zoals al eerder gezegd: deze hond is gek op bewegen en is erg intelligent. De Engelse Cocker Spaniel kun je dus het best uitdagen als je even weg bent. Daarom laat je het liefst veel speelgoed achter, zodat hij genoeg te doen heeft en zich kan vermaken. Sluit hem niet op in kleine ruimtes als je even weg bent. Heb je bijvoorbeeld een grote tuin met een hoge schutting, dan kun je hem beter hier zijn gang laten gaan. In een kleine schuur zal hij zich al snel gaan vervelen en kan hij sloopgedrag vertonen. Het is dus belangrijk om je hond uit te blijven dagen, ook als je weg bent.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl