Blaft een Engelse Cocker Spaniel veel?

engelse cocker spaniel blaffen

De Engelse Cocker Spaniel is een lieve en vrolijke hond die je graag in huis haalt. Hij is erg aanhankelijk en gesteld op zijn baasje en familie. Dankzij zijn middelgrote formaat past hij ook prima in een kleinere woning. Iedere hond blaft en dat is bij een Engelse Cocker Spaniel niet anders. Maar blaft een Engelse Cocker Spaniel veel, of valt dat wel mee?

Over de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel weet veel harten te veroveren dankzij zijn vrolijke, aanhankelijke en sportieve karakter. Dat komt doordat het van oudsher een jachthond was. Om deze reden heef hij dan ook veel beweging nodig. Een Engelse Cocker Spaniek kan tot wel 14 jaar oud worden. Dit hondenras kent een werklijn en een showlijn. De werklijn Spaniels zijn vaak iets energieker. Deze hond is zeker geen waakhond, maar eerder een allemansvriend. Daarmee is hij ook zeer geschikt voor een familie met kinderen. Laat honden en kinderen niet alleen, want de Engelse Cocker Spaniel vind het niet leuk als iemand met hem solt.

Blaft de Engelse Cocker Spaniel veel?

De Engelse Cocker Spaniel is van oudsher een jachthond. Dankzij zijn karakter zal hij zeker geen inbrekers buiten de deur houden. Hij is erg vriendelijk en wil met iedereen spelen. Het zal je dus niet verbazen dat deze jachthond een slechte waakhond is. Waakhonden hebben vaak als kenmerk dat ze vaker blaffen dan andere rassen. Een jachthond moet stil zijn, omdat hij anders het wild weg zou jagen.

Lees ook:  5 dingen die je nog niet wist over de Engelse Cocker Spaniel

Juist vanwege die geschiedenis kun je stellen dat de Engelse Cocker Spaniel niet veel blaft. Dat betekent niet dat hij altijd stil is. Als hij namelijk wel blaft, kan dat een paar oorzaken hebben.

Een Engelse Cocker Spaniel heeft verlatingsangst

De Engelse Cocker Spaniel is erg gesteld op zijn baasjes en familie. Dit is dan ook de reden waarom hij niet graag alleen is. Laat je hem langere tijd alleen, dan zal hij het gevoel hebben dat hij verlaten is. Hij denkt dat dat zijn familie niet weer zal komen en dat hij aan zijn lot is overgelaten. Doordat de Engelse Cocker Spaniel erg aanhankelijk en ook afhankelijk is, is de kans groot dat hij last krijgt van verlatingsangst.

Bij verlatingsangst ontstaat er extreme stress. Hij zal zich wanhopig voelen en daardoor gaan janken en blaffen. Veel van deze honden hebben last van verlatingsangst. Het is dan beter om ze niet te lang alleen te laten.

Waarom blaft mijn hond?

Een Engelse Cocker Spaniel is over het algemeen een stille hond, maar toch kan hij soms wel blaffen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende reden dat de hond begint te blaffen, is het klagen over beweging. Deze hond doe je er een groot plezier mee als je flinke wandelingen maakt en veel met hem speelt. Hij is gewend om altijd actief te zijn. Daarom zal hij al snel uit verveling beginnen te blaffen als hij te weinig beweging krijgt. Het is en blijft een jachthond.

Ook maakt het voor het blaffen uit of je een werkhond of een showhond hebt. De werkhonden worden soms nog steeds gebruikt als jachthond. De Engelse Cocker Spaniel doet bijvoorbeeld in Schotland en Engeland nog steeds waar hij voor gebruikt wordt. Met name de werklijn zal sneller geneigd zijn te blaffen, omdat hij zijn energie niet kwijt kan. Een showlijn Engelse Cocker Spaniel heeft iets minder energie en beweging nodig en zal daardoor minder snel blaffen.

Lees ook:  Kan een Engelse Cocker Spaniel goed alleen zijn?

Opvoeding van de Engelse Cocker Spaniel

Het veelvuldig blaffen van een Engelse Cocker Spaniel komt gelukkig niet vaak voor. Maar dan is het wel belangrijk dat je hem het blaffen afleert als hij nog een puppy is. Wees dus gerust een beetje strenger en leer hem dat hij niet onophoudelijk mag blaffen. Het is een intelligent dier dat je gerust het commando ‘stil’ aan kunt leren. Begin er meteen mee, dan is de kans groot dat hij zich de rest van zijn leven wel koest zal houden.

Ook op latere leeftijd maakt hij dan minder kans om te blaffen. Uiteraard is het blaffen ook afhankelijk van zijn karakter. Maar over het algemeen kun je met een goede opvoeding al veel gedragsproblemen voorkomen.

Blaffen en alleen thuis zijn

Alleen thuis zijn is aan de Engelse Cocker Spaniel niet besteed. Hij zal zich al snel eenzaam en verlaten voelen. Laat hem daarom niet meerdere uren alleen thuis. Hij zal zich gaan vervelen en de eenzaamheid treedt dan op. De kans is groot dat hij de buren gek zal maken met zijn eindeloze geblaf. Dat is opmerkelijk, want blaffen zit helemaal niet in zijn aard. Hij zal dit doen om aan te geven dat hij in paniek is. Je kunt het blaffen wel afleren door hem aan te leren dat hij vaker alleen thuis zal zijn. Maar dit kun je het best langzaam op te bouwen.

Kan mijn Cocker Spaniel blaffen vanwege het Rode Cockersyndroom?

Begint je Engelse Cocker Spaniel zo maar hard en onophoudelijk te blaffen, terwijl hij dat normaal nooit doet? Er is een fenomeen uit de jaren ’70 waaruit blijkt dat rode Engelse Cocker Spaniels last kunnen krijgen van het zogenaamde Rode Cockersyndroom. Dit syndroom doet zich voor bij cockers die een rode vacht hebben.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Engelse Cocker Spaniel nodig?

Dat betekent dat rode Engelse Cocker Spaniels opeens heel boos en agressief kunnen worden, zonder dat er een aanleiding voor is. Mogelijk worden de hersenen van de hond te veel geprikkeld, waardoor hij overbelast raakt. Dit uit zich dan in agressie. Daar kan de hond weinig aan doen, want dit is genetisch bepaald. Om deze reden wordt er tegenwoordig heel zorgvuldig met het fokprogramma omgegaan. Het Rode Cockersyndroom is daardoor zeldzaam en komt niet vaak meer voor. Heeft je hondje er onverhoopt toch last van? Dan kun je hem laten behandelen met desensibilisatie training en medicijnen.

Blaffen van de Engelse Cocker Spaniel afleren

Veelvuldig blaffen is bij Engelse Cocker Spaniels altijd onwenselijk. Het is belangrijk dat je het hem op tijd afleert. Soms is het maar moeilijk om dit als baasje zelf voor elkaar te krijgen en kun je beter professionele hulp inschakelen. Deze trainers weten namelijk beter hoe ze je hondje weer vrolijk en minder gestrest kunnen maken. Toch is er wel een goede tip die je eerst zelf kunt proberen. Begint de Engelse Cocker Spaniel luit te blaffen? Gebruik dan iets wat een harder geluid maakt. Zo kun je zijn blaffen maskeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij bang raakt van het geluid, maar het geluid mag hard genoeg zijn om zijn aandacht op te eisen. Vertel hem vervolgens dat hij stil moet zijn. Volgt hij dit commando, dan kun je hem een koekje of iets anders lekkers geven. Zo leert hij dat stoppen

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl