Kan een border collie goed alleen zijn?

border collie alleen

Border collies zijn zeer energieke en enthousiaste honden. Mede dankzij hun leuke uitstraling, is het ras bij veel mensen geliefd. Maar is het ook een hond die goed alleen kan zijn? Bijvoorbeeld wanneer je regelmatig weg moet voor je werk. Kan een border collie goed alleen zijn?

De border collie

Een border collie is een middelgrote hond, die onder de herdershonden valt. De border collie is gefokt als schaapshond. Hierdoor heeft hij veel energie en vindt hij het erg leuk om zijn eigenaar te helpen. De hond is zeer intelligent en leert gemakkelijk. We herkennen de border collie voornamelijk aan de wit met zwarte kleur. Er zijn echter ook andere kleurvarianten, zoals rood of merle. Veel mensen vinden de border collie er erg leuk uitzien en schaffen hem daarom aan. Niet gek. De hond heeft een zeer vriendelijke uitstraling en een hoog knuffelgehalte. Realiseer je echter wel dat een border collie echt een gezelschapsdier is en er daardoor moeite mee kan hebben om veel alleen te zijn.

Een echt gezelschapsdier

De border collier is dus een echt gezelschapsdier. Hij vindt het leuk om voor zijn baas te werken en houdt van contact. Veel alleen zitten is dus niet meteen waar de border collie heel blij van wordt. Als het niet goed wordt aangepakt kan het zelfs heel stressvol zijn voor je hond om achtergelaten te worden. Dat betekent echter niet dat je het je hond niet kunt leren om alleen te blijven.

Lees ook:  9 mooiste border Collie kruisingen (inclusief foto's)

Een border collie trainen om alleen te zijn

Het is een jonge hond makkelijker te leren om alleen te zijn dan een hond die al wat ouder is. Hoe jonger de border collie is, hoe gemakkelijker het wordt om hem te leren alleen te zijn. Laat je hond alleen voor periode van hooguit een of twee minuten. Blijf in de buurt, bijvoorbeeld net buiten het huis. Zo kun je het horen wanneer de hond begint met blaffen. Gaat dat goed? Beloon hem dan met iets lekkers, een knuffel of een speeltje. Bouw dit langzaam op. Jankt of blaft de border collie terwijl je weg bent? Geef dan geen beloning en verlaag de tijd dat je weg bent. Border collies leren in het algemeen erg gemakkelijk en snel, maar onthoud dat dit per hond erg kan verschillen. De ene border collie snapt dus heel snel dat hij even alleen moet zijn.

Maak de omgeving leuk

Het is belangrijk dat je border collie begrijpt dat alleen zijn geen straf is. Maak daarom de omgeving leuk voor hem. Moet hij in een bench of afgesloten ruimte zitten? Maak het dan leuk met bijvoorbeeld een speeltje. Een goed speeltje om hiervoor te gebruiken is bijvoorbeeld de Kong, gevuld met iets lekkers. Voor sommige honden helpt het om de televisie of radio aan te zetten als je weg bent. Geluiden van buiten zijn daardoor minder eng of heftig, omdat ze gewoonweg minder opvallen. Sommige mensen vinden het prettig om hun hond te vertellen dat ze zo terug zijn, of wat ze gaan doen. Hoewel je border collie je niet echt begrijpt, zal hij wel de strekking enigszins kunnen volgen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen de Border Collie en de Australian Shepherd?

Put je border collie uit

Border collies hebben erg veel energie. Ze moeten veel in beweging komen en daarnaast moeten ze ook mentaal uitgedaagd worden. Als een border collie zijn energie niet genoeg kwijt kan, is het goed mogelijk dat hij vervelend gedrag vertoont. Denk aan zenuwachtig gedrag, blaffen, janken of telkens aandacht vragen. Als een border collie nog veel energie heeft en alleen in huis is, kunnen de gevolgen nog groter zijn. Uit verveling kan hij je spullen stuk bijten of zichzelf verwonden. De buren hebben mogelijk last van het geblaf of gejank. Dit is allemaal niet goed voor de hond, maar ook niet voor jou.

Daarom wil je je hond goed uitputten voordat je hem alleen laat. Bijvoorbeeld met een flinke wandeling of spelletjes waar hij zijn hersens mee moet gebruiken, denk aan zoekspelletjes. Of oefen verschillende commando’s met hem. Doe dit voordat je weggaat, zodat de hond wat van zijn energie kwijt is. Let wel op dat je dit soort activiteiten niet alleen doet als je weggaat. Leuke activiteiten kunnen hierdoor geassocieerd worden met een minder leuke gebeurtenis, namelijk alleen zijn. Dit kan alsnog stress of angst veroorzaken. Een border collie ziet dit soort connecties erg snel. Pas daar dus mee op.

Zorg voor een veilige omgeving

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Is je border collie nerveus, omdat er niemand is dan? Dan kan hij gekke dingen doen. Je wil niet dat hij zich bezeerd als je niet in de buurt bent. Laat daarom niets achter in huis waar je border collie in kan stikken. Let ook op met zaken zoals de post. Bij puppy’s kun je ervoor kiezen om de hond in de bench te laten wanneer je weg bent. Zo verlaag je de kans op problemen. Omdat een border collie snel leert, kan het een leuk commando zijn om ‘in de bench’ te leren.

Lees ook:  Verhaart een Border Collie veel? (+ vachtverzorging tips)

Hoe leer je een oude border collie alleen te zijn?

Een puppy kun je dus goed leren om alleen te zijn, maar bij een volwassen hond is dit lastiger. Heb je een volwassen border collie uit het asiel? Dan weet je niet hoe het hiervoor is gegaan. Misschien kan hij heel goed alleen zijn, maar het kan ook zijn dat hij er veel moeite mee heeft. Bekijk ook dan goed hoe hij reageert als je eventjes weg bent en pas daar je trainingsvorm op aan. Eventueel kan een hondentrainer je hier verder mee helpen.

Hoe lang kan een border collie alleen zijn?

Zoals aan aangeven is: border collies zijn zeer sociale dieren. Het is dus beter om hem niet iedere dag urenlang achter elkaar alleen te laten. Daar wordt je hond niet gelukkiger door. Ben je toch veel weg? Zorg dan dat je een alternatief hebt geregeld. Breng je border collie bijvoorbeeld naar een pension of zorg voor een goede hondenoppas. En de momenten waarop je wel lekker thuis bent met je hondje, zijn natuurlijk extra waardevol. Zorg dat je dan ook echt aandacht aan je hond geeft, hem lekker uitput en vooral quality tijd doorbrengt. Daar zal je hond je zeker dankbaar voor zijn.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl