Wat is het verschil tussen de Border Collie en de Australian Shepherd?

verschil border collie australian shepherd

Mensen die op zoek zijn naar nieuwe, energieke hond, komen al snel uit op de Border Collie. Een geliefde hond, en met reden. De hond is vrolijk, leert gemakkelijk en is een echt gezelschapsdier. Steeds meer mensen ontdekken nu ook de Australian Shepherd. Eveneens een energieke hond, met een vriendelijke uitstraling. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de Border Collie en de Australian Shepherd?

Border CollieAustralian Shepherd
Hoogte50- 55 centimeter45 – 60 centimeter
Gewicht13 – 19 kilo15 – 30 kilo
Gemiddelde Leeftijd10 – 14 jaar13 – 15 jaar
VachtverzorgingWekelijksWekelijks
EnergieHoogHoog
KarakterSlim, werkgerichtSlim, werkgericht, gereserveerd
PrijsGemiddeld 850 euroGemiddeld 750 euro

De Border Collie

De Border Collie is een intelligente hond, die in Nederland al behoorlijk populair is. Hij staat bovenaan de lijst als het gaat om de slimste hondenrassen. Border collies houden enorm van rennen. Ze moeten veel in beweging zijn. Voldoe je hier niet aan, dan wordt de hond er niet leuker op. Sloopgedrag of ander vervelend gedrag zal dan sneller aan de orde zijn. Behalve lichamelijk, moet de Border Collie ook geestelijk bezig worden gehouden. Overigens zijn Border Collies echt niet altijd druk. Ze houden er ook van om lekker te knuffelen. Gedraagt een Border Collie zich minder goed? Dan heeft het waarschijnlijk met aangeleerd gedrag te maken.

border collie

De Australian Shepherd

De Australian Shepherd is in Nederland een stuk minder bekend dan de Border Collie. In andere landen is hij al een stuk populairder, zoals in de Verenigde staten. Hij wordt ook vaak Aussie of Australische Herder genoemd. Het is een geweldige hond voor mensen die actief bezig willen zijn. Ze houden van rennen, lekker lang wandelen, zwemmen, of andere activiteiten. Maar ze willen dat vooral heel graag met de eigenaar doen. Ze houden van gezelschap en functioneren vooral goed in gezinnen met actieve levensstijlen. Een Australian Shepherd vindt het ook leuk om getraind te worden. Het is een intelligent ras en daarom moet hij ook geestelijk worden gestimuleerd. Australian Shepherds gaan – mits het ze is geleerd – goed om met andere honden. Hierin kunnen ze echter wel wat gereserveerd zijn. De Australian Shepherd is daardoor niet altijd even vriendelijk naar onbekenden.

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van een Australian Shepherd?

Wist je dat we nog veel meer informatieve artikelen over de Australian Shepherd hebben? Bekijk het overzicht om alles te weten te komen over dit prachtige ras.

Australian Shepherd
Op de foto mijn eigen Australian Sheperd Charlie

Werkhonden

De Border Collie en de Australian Shepherd zijn allebei echte werkhonden. Ze zijn gefokt om te werken. Het zijn echte herdershonden en ze vinden het heerlijk om achter schapen aan te rennen. Overigens is de kans ook groot dat ze achter ganzen, katten of zelfs je kinderen aangaan. Border Collies hebben in het algemeen een hogere werkdrang dan de Aussie. Dit betekent dat ze echt heel erg veel moeten bewegen. Hier moet je echt rekening mee houden wanneer je een Border Collie aanschaft. Een Australian Shepherd heeft ook veel beweging nodig, maar net wat minder dan een Border Collie. Een Aussie kan vaker wat rustige dagen tussendoor hebben. Toch is veel afhankelijk van de hond en de persoonlijkheid van het dier. Er zijn ook zeer luie Border Collies en Australian Shepherds, die hele dagen niets willen doen. Hoeveel energie een hond precies heeft, is vooraf dus nooit te voorspellen. Maar houd er rekening dat veel bewegen echt nodig is. Minimaal hebben deze honden dertig tot zestig minuten de tijd per dag nodig om te rennen. Hiermee bedoelen we echt rennen. Niet rustig wandelen.

Lees ook:  Kan een Australian Shepherd goed tegen warmte?

Wil je een hond hebben om te werken, bijvoorbeeld in de hondensport of op de boerderij, dan zijn beide rassen zeer geschikt. Een Border Collie zal in het algemeen wel veel meer uithoudingsvermorgen hebben.

Intelligentie

De Border Collie staat op nummer 1 van de slimste hondenrassen ter wereld. Het is een hond die heel snel dingen leert. Dit geldt ook voor slecht gedrag. Eenmaal iets aangeleerd, betekent dat hij het waarschijnlijk zal blijven doen. Bij De Border Collie is het belangrijk dat je consequent blijft. Dit geldt ook voor de Australian Shepherd, maar fout aangeleerd gedrag zal net iets sneller hersteld kunnen worden. Beide honden zijn erg innovatief. Als ze iets willen, proberen ze dit op meerdere manieren. Houd hier rekening mee. Voor allebei de honden is het ook goed om ze psychisch uit te dagen. Bijvoorbeeld met zoekspelletjes, het leren van nieuwe trucjes en eventueel speciale hondenpuzzels. Beide honden willen de eigenaar ook blij maken.

Mijn hond Charlie kon toen hij twaalf weken oud was al op commando de bench in.

Waakhonden

We hebben net vooral wat gelijkenissen genoemd tussen de Border Collie en de Australian Shepherd, maar er zijn ook verschillen. De Border Collie is bijvoorbeeld niet geschikt als waakhond. Hij blaft doorgaans niet zo veel. Australian Shepherds zijn meestal wat gereserveerder dan de Border Collies, en zullen daardoor sneller naar anderen blaffen. Uiteraard geldt ook hierbij: dit kan per hond verschillen. Er zijn namelijk ook Aussie’s die amper blaffen en allesbehalve waaks zijn.

Uiterlijk van de honden

Border Collies worden vaak door elkaar gehaald. Dat komt omdat ze erg op elkaar lijken. Meestal is een Australische herder wat groter dan de Border Collie, maar dit is niet altijd even goed zichtbaar. Als je een grote Border Collie naast een kleine Australian Shepherd zet, zijn ze alsnog zo’n beetje even groot. Meestal kun je het verschil ook zien aan de oren. Bij de Aussie hangen de horen meestal en bij een Border Collie staan ze rechtop.

Lees ook:  Border Collie pup kopen? 25 Nederlandse fokkers

Er zit ook veel verschil in de vachten. De Aussie heeft echt een hele zachte vacht, terwijl die van de Border Collie een iets ruwere textuur heeft. Een ander groot verschil zijn de kleuren. Border Collies zien we het meeste in wit met zwart, al zijn wat andere kleuren ook mogelijk, zoals blue merle, rood met wit of chocolade met wit. Australian Shepherds zijn echt in alle kleuren combinaties mogelijk.

Als laatste hebben Australian Shepherds vaak bijzondere oogkleuren. De meeste Aussie’s hebben twee verschillende oogkleuren, of zelfs twee kleuren in één oog. Beide ogen kunnen enorm van elkaar verschillen. Dit zie je ook wel bij de Border Collie, maar het is veel zeldzamer.

Levensverwachting van de honden

Een Australian Shepherd wordt gemiddeld tussen de 13 en de 15 jaar. Border Collies worden gemiddeld 10 tot 14 jaar. Ze hebben allebei doorgaans een goede gezondheid, omdat ze nog niet zijn doorgefokt.

De Border Collie of Australian Shepherd, welke moet je kiezen?

Het zal vooral persoonlijk zijn welke van de twee je moet kiezen. De Border Collie en de Aussie zijn allebei fijne honden waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Vind je de keuze echt lastig? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een kruising tussen beide rassen. Dit is vaak wel wat voordeliger dan een echte rashond. En je weet nog steeds goed wat je precies in huis haalt.

? Kun je hardlopen met Border Collies of Aussies?

Zowel de Border Collie als de Australian Shepherd zijn honden die ideaal zijn om mee te hardlopen. Bekijk ook: Wat zijn de beste honden om mee te hardlopen?

? Heeft een Australian Shepherd een staart?

De Australian Shepherd kan geboren worden met een staart, een korte staart of zelfs zonder staart.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl