Verhaart een Border Collie veel? (+ vachtverzorging tips)

verhaart border collie

Overweeg jij om een Border Collie te kopen? Dan wil je waarschijnlijk graag weten hoeveel hij verhaart. Hoeveel haren zal je overal in huis vinden en waar moet je op letten als het gaat om de vachtverzorging?

Over de Border Collie

De Border Collie is een energieke en zeer intelligente hond. Deze hond wordt gezien als één van de slimste honden ter wereld. Het is een herdershond die vooral als schapenhond wordt ingezet. Meestal heeft de Border een mooie witte en zwarte vacht, maar andere kleuren, zoals rood of merle, komen ook voor.

Verhaart een Border Collie veel?

De Border Collie is een hond die erg veel verhaart. Houd er maar rekening mee dat je overal in huis witte haren tegenkomt, soms zelfs flinke plukken. Door de dubbele vacht die de Border Collie heeft, heeft hij ook erg veel haar. Zijn dikke vacht beschermt hem tegen kou en zon, maar dat merk je dus wel aan het verharen.

Hoe vaak verhaart een Border Collie?

De Border Collie heeft twee periodes in het jaar dat hij in de rui is. Dit is meestal in de lente en de herfst. In deze periode zal de Border Collie echt plukken haar verliezen en dwarrelen de haartjes door je woonkamer, iedere keer als hij zich ook maar uitschudt. In de rui-periode moet je je hond wat vaker borstelen dan normaal.

Lees ook:  Kan een border collie goed alleen zijn?

Is de Border Collie hypoallergeen?

Heb je een hondenallergie? Blijf dan weg bij de Border Collie. Deze hond is namelijk niet hypoallergeen en je zult er dus op reageren. En vergis je niet: zelfs als je regelmatig stofzuigt en het huis goed schoonhoudt, zal je nog steeds last hebben van losse haren in huis en hier reageer je dan op met je allergie.

Vachtverzorging

De Border Collie heeft een dikke ondervacht, waar je met een gewone borstel niet goed bij kunt komen. Losse haren blijven vaak hangen in de vacht en dit zorgt voor irritaties. Daarom is het verstandig om de losse haren er uit te borstelen.

Hiervoor kun je een borstel kiezen die ook de ondervacht meepakt. Dan kun je ook echt de haren die daar los zitten meenemen. Een handige borstel die je kunt gebruiken hiervoor is de Furminator. Deze borstel mag je niet dagelijks gebruiken en is vooral handig voor bijvoorbeeld de periodes waarin je Border Collie veel verhaart. De maat M of de maat L is voor de Border Collie een goede maat.

Moet hij naar de trimmer?

Je hoeft een Border Collie niet naar de trimmer te brengen. In principe hoeft hij niet geknipt te worden. Een Border Collie die gecastreerd is kan wel wat meer last hebben van klitten in de vacht. Het is ook niet nodig om je hond met regelmaat te wassen. Doe hem alleen in bad wanneer je Border Collie echt heel smerig is geworden. Maar in het algemeen zal de vacht ervoor zorgen dat vuiligheid er vanzelf uitvalt.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen de Border Collie en de Australian Shepherd?

Let goed op oorzaken van haarverlies

De Border Collie verhaart dus veel, maar toch kan het voorkomen dat het haarverlies abnormaal veel is. Houd dit altijd heel goed in de gaten, want het kan betekenen dat er een andere reden oorzaak voor is. Denk aan vlooien, teken, een verstoorde hormoonbalans of een aandoening. Raadpleeg altijd je dierenarts wanneer je abnormaal veel haarverlies opmerkt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl