Hoeveel beweging heeft een Duitse Herder nodig?

Duitse herder beweging

Een Duitse Herder kan je allerbeste vriend worden. Maar dit huisdier heeft wel veel beweging nodig. Veel beweging is belangrijk voor de hond, omdat hij anders vervelend kan worden. Hoeveel beweging heeft een Duitse Herder nodig? Wat kun je met hem ondernemen en is alleen met de bal spelen wel voldoende?

Over de Duitse Herder

Je hebt met de Duitse Herder een zeer slimme hond in huis gehaald, die houdt van aandacht en aanhankelijkheid. Maar hij schuwt het zeker niet om te werken. Juist vanwege deze werklust heeft hij veel beweging nodig. Het is belangrijk om hem bij het werken uit te dagen. De Duitse Herdershond vindt het fijn als je duidelijke regels gebruikt en hem mentaal en geestelijk uitdaagt. Daarom is het goed dat je van tevoren weet welke beweging een Herder nodig heeft. De Duitse Herder wordt ook wel German Shepherd genoemd.

We hebben nog veel meer informatie over de Duitse Herder beschikbaar. Bekijk het overzicht om alles te weten komen over deze fantastische werkhond.

Hoeveel beweging heeft een Duitse Herdershond nodig?

Een Duitse Herder is ervoor gemaakt om te werken. Hij heeft daarom meer beweging nodig dan andere rassen. Het is daarom belangrijk dat ze voldoende worden uitgelaten. Dat is anders dan voldoende bewegen. Tenminste een keer per dag moet de Duitse Herder even flink kunnen rennen. Dit ras is gefokt om lang te kunnen draven en heeft daardoor een flinke portie uithoudingsvermogen. Fietsen, zwemmen en rennen zijn activiteiten die het bij deze hond altijd goed doen. Dat is goed voor de spieractiviteit. Anders kan deze hond gewrichtsklachten gaan ontwikkelen. Bouw het bewegen langzaam op en doe dit niet eerder dan als de hond een jaar oud is.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Duitse Herder en een Mechelse Herder?

Hoeveel beweging heeft een Duitse Herder puppy nodig?

Bij een Duitse Herder puppy draait het vooral om mentaal uitdagen. Intensief bewegen kan deze hond nog niet meteen aan. Maar het is natuurlijk altijd goed om een stukje te gaan wandelen en het niet te overdrijven. De Duitse Herdershond pup heeft veel energie, maar het is niet nodig om lange wandelingen te maken. Kies er in plaats daarvan voor om bijvoorbeeld meerdere keren per dag tien minuten te gaan wandelen. Voorkom het traplopen met een Duitse Herdershond, dan kan hij last krijgen van zijn gewrichten.

Nadat je puppy een jaar is geworden, kun je met hem lopen naast de fiets. Bouw dit wel rustig op en doe dit alleen op dagen dat het niet te warm is. Anders kan hij oververhit raken. Laat hem voor zijn tweede levensjaar niet te veel springen en draaien.

Hoeveel moet een oude Duitse Herdershond bewegen?

Een Duitse Herder kan heel oud worden, maar zal daardoor ook meer moeite krijgen met bewegen. Toch is een beetje beweging goed voor het dier. De oudere hond neemt wat meer rust en krijgt op een gegeven moment last van stijvere gewrichten. Probeer hem in dat geval vooral geestelijk uit te dagen met bijvoorbeeld denkspelletjes. Ga na wat je kunt doen om de Duitse Herdershond nog een beetje te laten bewegen. Kies in ieder geval voor oefeningen die niet te belastend zijn voor zijn gewrichten. Laat hem niet op een koude vloer of in de tocht bewegen. Hoewel sporten en trainen bij de oudere hond wat minder soepel zal gaan, vindt hij het fijn als je hem mentaal op de proef stelt.

Lees ook:  5 must-have producten voor de Duitse Herder

Welke soort beweging is goed?

Duitse Herders kun je op twee manieren uitdagen: fysiek en mentaal. Het is belangrijk dat je daarin een goede balans vindt. Hij zal het niet leuk vinden als je elke dag hetzelfde doet. Oefeningen leren en allerlei spelletjes doen is de beste manier om je Duitse Herder aan het werk te zetten. Ga het eerste jaar nog niet met je hond fietsen, want zijn botten zijn dan nog niet volgroeid. Wel kun je hem rustig naast de fiets laten wandelen. Pas vanaf zijn tweede jaar zijn de botte volgroeid en kun je hem regelmatig naast de fiets laten lopen.

Het is belangrijk dat je hem laat lopen op een redelijk zachte ondergrond. Het gras of zand is daarvoor heel geschikt. Laat de Duitse Herdershond niet rennen naast de fiets. Een drafje lopen is dus beter. Controleer na het bewegen ook de voetzolen van de hond. Hij heeft een hoge pijngrens en is goed in pijn negeren. Merk je dat de hond op een andere manier gaat lopen? Stop dan direct de oefening en houd twee dagen rust.

Wissel af in denkspelletjes en fysiek bewegen

Een goede afwisseling tussen denkspelletjes en fysiek bewegen is belangrijk voor de Duitse Herdershond. Bijna alle honden van dit ras vinden het geweldig om voor de baas te apporteren. Bijvoorbeeld met een bal. Zorg ervoor dat je dit niet te vaak doet, want hij kan tijdens het apporteren rare bewegingen maken. Dat is niet goed voor zijn gewrichten. Een paar keer een bal gooien is dus voldoende. Vermijd het gebruik van stokken of takken. Die kunnen met de punt in de bek terecht komen, waardoor deze in de keel kan schieten. Zorg daarom dat je genoeg ballen op voorraad hebt.

Lees ook:  8 mooiste Duitse Herder kruisingen (inclusief foto’s)

Wat gebeurt er als de Duitse Herder te weinig beweegt?

Een German Shepherd heeft veel beweging nodig en dat is goed voor zijn conditie. Het is belangrijk dat je hem drie tot vier keer per dag uitlaat. Daarnaast moet hij ook nog voldoende bewegen, naast het uitlaten. Dit kun je combineren door dit drie keer per dag 10 minuten te doen. Als de Duitse herder niet voldoende beweegt, kan hij last krijgen van zijn spieren en gaat zijn conditie achteruit. Een half uur lekker los rennen en flink wandelen is daarom belangrijk. Zonder mentale uitdaging kan Duitse Herdershond vervelend worden.

Duitse herder mentaal stimuleren

Ten slotte kun je het best de Duitse Herder ook mentaal uit te dagen. Dat kan bijvoorbeeld door elke dag een zoekopdracht te doen en 15 minuten per dag met hem te trainen. Doe korte oefeningen, zoals ‘zit’, of ‘blijf’. Laat hem zoeken naar zijn favoriete snoepjes en zijn neus gebruiken. Verstop een speeltje en zorg ervoor dat hij goed moet nadenken waar je zijn speelgoed gelaten hebt. Zo blijft je Duitse Herder mentaal en fysiek in topvorm!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl