Wat is het verschil tussen een Duitse Herder en een Mechelse Herder?

verschil duitse herder mechelse herder

Mensen die op zoek zijn naar een hond met een sterk eigen karakter die goed de omgeving kan beschermen, zijn meestal op zoek naar een herdershond. Daarbij zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de Duitse Herder en een Mechelse Herder. Beide honden zijn geschikt voor werktaken, maar kunnen ook goed in een gezin. Ze zijn wel wat eigenwijs, maar hebben beiden hun ‘will to please’. Met andere woorden: de drang om de baas te pleasen. Wat zijn de verschillen tussen een Duitse Herder en een Mechelse Herder?

De Duitse Herder

De German Shepherd is een echte werkhond. Het is een slimme hond die vervelend wordt als je hem niet voldoende uitdaagt. Dit ras is er zowel in showlijn als werklijn variant. De showlijn variant is meer geschikt als gezinshond dan de werklijn. Daarentegen vinden beide varianten het heerlijk om lekker te kunnen speuren, puzzelen en sporten. Het is dus belangrijk om de Duitse Herder fysiek en mentaal uit te dagen. Hij is immers van komaf een bewaker van de kudde en het erf. Dat zul je ook terugzien in je eigen huis; hij beschermt wat van hem is.

De Duitse Herder is een lieve hond. Hij kan ook prima samen met kinderen, maar dat moet je hem wel aanleren. Hij is wel aan de grote kant en bovendien erg enthousiast. De kans is groot dat door de lange, zwiepende staat een aantal eigendommen stuk gaan. Je hebt dus veel ruimte in huis nodig. Als je hem buiten uitdaagt kan hij goed zijn energie kwijt en heb je er een prima hond aan.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Duitse Herder nodig?

De Mechelse Herder

De Mechelse Herder heeft een behoorlijke drang om het goed te doen. Hij is zeer dominant en legt zeker zijn wil op. Maar je krijgt er wel een zeer goede waakhond voor terug. Hij is nergens bang voor, let goed op en wil het goed doen voor zijn baas. Hij heeft wel een sterk temperament en is behoorlijk waaks. Daarmee is de Mechelse Herder een goede keuze als je een echte werkhond wilt die je eigendommen beschermt. Het weer interesseert hem niet en hij is altijd graag buiten.

Deze hond is bijna niet moe te krijgen, maar wil heel graag van je leren. Daarmee is het mogelijk de Mechelse Herder goed af te richten. Dit ras is de favoriete werkhond van de politie, mede vanwege zijn atletische bouw en dominantie. Je moet dus sterk in je schoenen staan.

Werkhonden

Zowel de Duitse Herder als de Mechelse Herder zijn werkhonden. Waar je met een Duitse Herder nog de showhond hebt die prima in een gezien past, heb je dat bij de Mechelse Herder niet. Qua temperament mag het dan ook geen verrassing zijn dat de Mechelse Herder nog een tikkie feller is dan de German Shepherd. Laatste heeft wat meer de neiging om zich neer te leggen bij de besluiten van de baas. De Mechelse Herder is een stuk dominanter; ziet hij het nut er niet van in, dan doet hij het simpelweg niet.

Voor beide rassen geldt: geef je de hond niets te doen, dan vermaakt hij zichzelf wel. Als baasje ben je er wel wat minder blij mee, want ze kunnen heel goed gordijnen kapotbijten, putten in de tuin maken en dergelijke. De Duitse Herder is wel iets passiever dan de Mechelaar, maar beide hebben uitdaging nodig.

Lees ook:  8 mooiste Duitse Herder kruisingen (inclusief foto’s)

Intelligent en eigenwijs

Daarmee is de Mechelse Herder ook heel erg eigenwijs. De Duitse Herder heeft dat wat minder, omdat hij een grotere wil heeft om naar de baas te luisteren. Beide rassen zijn behoorlijk intelligent en vergen dus mentale uitdaging. Kies daarom voor sporten met de bal, wandelen met de fiets en het snuffelen naar speelgoed. Beide rassen vinden dat geweldig.

Verschil in uiterlijk

Van een afstandje zie je waarschijnlijk het verschil niet tussen een Mechelaar en een Duitse Herder. Ze hebben zeer waarschijnlijk dezelfde voorouders gehad. Beide honden zijn heel intelligent en zijn geliefd bij veiligheidsdiensten. Wel zijn er een aantal kleine verschillen in uiterlijk. De Mechelse Herder heeft een kortharige, bruine vacht met een zwarte kleur. De Duitse Herder neigt meer naar donkergeel met zwart. Bovendien zie je aan de bouw dat de Duitse Herder forser is en zijn boten ook zwaarder zijn. Zijn vacht is dikker en hij heeft langere haren.

Toch kan dit per hond verschillen; geen enkele hond is hetzelfde. Onderscheid maken kan daardoor best lastig zijn. Maar 95 procent van de mensen ziet het verschil van dichtbij wel. De Duitse herdershond loopt veel meer gebogen. Zijn hoofd hangt meer naar onder, terwijl de Mechelaar juist zijn hoofd trots optilt. Je ziet ten slotte dat de Duitse Herder zo’n tien procent groter is dan een Mechelse Herder. Hij is ook tien kilo zwaarder. Daardoor is de German Shepherd ook iets minder bewegelijk. De Mechelaar kan hoger springen en is geschikter voor fysiek werk.

Leeftijd

De Mechelse Herder heeft een levensverwachting van tussen de 12 tot 14 jaar. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Eén van de oudste honden ter wereld, Max, werd uiteindelijk 29 jaar en was een Mechelse Herder. De Duitse Herder wordt doorgaans iets minder oud. Zijn levensverwachting ligt tussen de 9 en 13 jaar.

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van een Mechelse Herder?

Kiezen voor een Duitse Herder of een Mechelse Herder?

Er zijn dus best wat verschillen tussen de Duitse Herder en Mechelse Herder te vinden. Hoe weet je waar je het best voor kan kiezen? Maak een lijstje van wat je precies in een hond zoekt en leg de eigenschappen van beide honden naast elkaar. Wil je een echte werkhond die hoog kan springen en heel fel is, dan zoek je de Mechelse Herder. Heb je een gezin en wil je een hond waar je lekker mee kan trainen, maar die ook zijn plek in huis kent? Dan is de Duitse Herder de betere keus.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl