Goldador – kruising tussen Golden Retriever en Labrador

Goldador - kruising Golden Retriever en Labrador

Golden Retrievers en Labradors zijn beide zeer vriendelijke rassen. Ze zijn heel slim en doen er alles aan om je een fijne dag te bezorgen. Wat gebeurt er als je die eigenschappen met elkaar kruist? Dan krijg je een Goldador; een lieve hond waar je veel plezier aan zult hebben. Deze hond is een maatje voor het leven.

Kruising tussen Golden Retriever en Labrador

Toegegeven, de Goldador, een kruising tussen een Golden Retriever en Labrador, is misschien niet zo populair als de Goldendoodle, maar het is zeker een ras dat het overwegen waard is. We noemen dit een ‘hybride hond’, omdat hij van beide rassen kenmerken heeft. Dat betekent dat de hond uiterst vriendelijk en erg slim is.

De naam ‘Goldador’ is een samenvoegsel van de twee rassen. ‘Gold’ komt van het ras ‘Golden Retriever’ en ‘ador’ komt van de Labrador. Als je deze twee samen zet, is de Labrador puppy geboren.

Lees ook: 14 populaire Labrador kruisingen

Is de Goldador een designhond?

Vaak zien mensen een kruising tussen twee verschillende rassen als een designhond. Al snel komt dan de gedachte dat ze daardoor minder goede eigenschappen hebben dan het geval is bij een zuiver ras. Een Goldador is immers een designhond en daarom geen erkend ras. Toch is de Goldador een maatje die lang meegaat. Hij kan behoorlijk oud worden en is op vlak van gezondheid zeer sterk. Je moet de goldador wel uitdagen, want door de intelligentie van de Golden en de Labrador met elkaar te combineren is de hond hoog intelligent. Bij veel kruisingen worden de beste eigenschappen van beide rassen gecombineerd. Daardoor is de Goldador een hond die echt in het oog springt.

Lees ook: 12 populairste Golden Retriever kruisingen

Hoe ziet een Goldador er uit?

Niet schrikken van het uiterlijk van de Goldador, hij is namelijk best groot. De hond is zeer groot, maar atletisch gebouwd. Tenminste, als je hem niet te veel laat eten want bij dit ras ligt obesitas als gevolg van vraatzucht op de loer.

Lees ook:  Verhaart een Labrador veel? (+ vachtverzorging tips)

De vacht is zoals je van beide rassen kan verwachten: een korte, dichte vacht zoals bij de Labrador. Het langere, golvende haar komt van de Golden Retriever. De vacht is waterbestendig. Handig na het zwemmen, want even schudden en de hond is weer droog. De vacht is goudkleurig of geel. Maar ook zwarte Goldadors komen wel eens voor. Deze mix van beide rassen heeft een sterke snuit met redelijk grote oren die plat aan het hoofd hangen. De hond heeft een dikke en sterke staart. Door de bouw van het lichaam kan de Goldador flink rennen.

Hoe groot wordt hij?

De hond is tussen de 54 en 60 centimeter lang aan de bovenkant van de schoft. Vrouwtjes blijven over het algemeen iets kleiner. De Goldador heeft de lengte van de golden retriever geërfd. En de atletische bouw vind je terug bij de Labrador.

Hoe zwaar is de Goldador?

Mannetjes wegen over het algemeen meer dan vrouwtjes. Een reutje kan zo tussen de 30 en 38 kilo wegen bij een volwassen gewicht. Vrouwtjes zijn met een gewicht tussen 27 en 32 kilo een stuk lichter. Maar pas op: als je de Goldador te lekker laat eten is hij al snel zo’n 15 kilo te zwaar. Zelfs dan ziet de hond er nog atletisch uit.

Wat is het karakter van een Goldador?

Deze hond zal nooit nee zeggen tegen even lekker rennen en trainen. Elke oefening is voor deze mix interessant. Denk maar bijvoorbeeld aan het apporteren of het zwemmen in water. Rond het huis merk je niet veel van deze oefeningsdrang; dan is de volwassen hond ontspannen en relaxed. Maar dat geldt zeker niet voor een Goldador puppy. Die kan behoorlijk koppig, prikkelbaar en onvoorspelbaar zijn. Dat gaat zo door totdat hij 18 maanden is. Maar laat je daarvoor niet afschrikken, want na de puppytijd wordt zijn karakter erg zacht en goed met kinderen. Ook speelt hij graag met andere dieren.

De Goldador is erg loyaal en zal zijn baasje altijd beschermen. Bovendien kan hij ook wel een tijdje alleen doorbrengen. Maak het niet te bont, want als je hem te lang alleen laat, gaat hij zich vervelen.

Lees ook:  Weten labradors het wanneer je verdrietig bent?

Kan een Goldador goed samen met kinderen?

Deze hond is zeer geschikt voor families of koppels. De hond is gek op kinderen en vindt het prima als hij in het gezelschap van ze is. Je kunt je kind zelfs een deel van de opvoeding laten doen. Hij vindt het niet erg om door een 12-jarige opgevoed te worden. Het is een lieve hond die dan wel erg goed met kinderen gaat. Hij kan dan namelijk ook goed omgaan met vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen, want hij ontmoet graag nieuwe mensen en honden.

Is dit een goede waakhond?

Ben je op zoek naar een beveiliger op vier pootjes, dan valt de Goldador zeker af. Het is een hopeloze waakhond. Hij is daar veel te vriendelijk voor. Hoewel de hond veel talenten heeft, is waken er niet een van. De hond is voor iedereen even vriendelijk. Komt er een ongenodigde gast binnen, dan zal hij waarschijnlijk beginnen te kwispelen en knuffelen. Dat is niet wat je wilt.

Training

De Goldador is de hond waar je naar op zoek bent als je er lekker mee wilt trainen. Hij is uiterst intelligent – pas op, want voor je het weet klimt hij over een hek en gaat hij zijn sterke neus achterna – en kan snel reageren. Dat zijn goede eigenschappen om met de hond te gaan trainen. Hij kan goed onafhankelijk werken en denken. Op die manier is dit ras ook heel geschikt als hulphond. De hond houdt wel van wat structuur en routine in zijn leven, maar hij is altijd in om wat leuks te gaan doen.

Gezondheid van de hond

Uiteraard is ook de gezondheid van een Goldador niet onbelangrijk. Het probleem van deze rassen is hun voorliefde voor (lekker) eten. Ze krijgen snel overgewicht als ze niet voldoende training krijgen, maar wel te veel voer. Zorg er daarom voor dat je het voer altijd eerst even afweegt. Gebruik groenten zoals wortels, fruit en een beetje vlees als tussendoortje. Goldadors hebben dezelfde problemen als andere Retrievers: heup- en elleboogdysplasie, knieproblemen, artritis, hartproblemen, suikerziekte en kanker komen bij dit ras voor.

Lees ook:  13 populairste Golden Retriever kruisingen

Zo verzorg je de vacht van een Goldador

Deze hond heeft een heel gemakkelijke vacht. Omdat dit een onderdeel is van de Retriever-lijn, valt al snel de dubbele vacht op. De ondervacht beschermt goed tegen kou, warmte en water. Tijdens de rui merk je dat de hond veel dode haren heeft. Het hele jaar door ben je het huis schoon aan het vegen.

Goed onderhoud is daarom erg belangrijk. Haal door te borstelen en kammen regelmatig dode haren en klitten weg. Doe dit niet te vaak, anders krijgt hij last van zijn huid. Zorg ervoor dat het verzorgen van de vacht fijn is voor je huisdier. Hem dwingen zal hij niet leuk vinden. Je kunt je hond een paar keer per jaar te wassen. Maar over het algemeen is het niet per se nodig. Bovendien hoeft de vacht niet geknipt de worden. Deze honden zijn ervoor gemaakt om op een labrador te lijken. Alleen de haren bij de pootjes hoeven geknipt te worden. Door de dode haren kun je ervoor kiezen om de doden haren uit de vacht te plukken.

Past een Goldador bij jou?

Als je op zoek bent naar een ideale gezinshond die goed is met kinderen en je van plan bent om hem regelmatig aan het werk te zetten, is de Goldador de beste keuze voor jou. Ben je niet vaak thuis en wil je hem de hele dag buiten in de tuin laten, kies dan een ander ras. Deze hond vindt het niet fijn om zo lang alleen te zijn en heeft juist een erg sterke band met zijn familie.

Waar vind je een Goldador?

Ben je op zoek naar een Goldador volwassen hond of puppy? Dan kun je deze vinden bij de verschillende kennels. Vaak is de kennel gespecialiseerd in het fokken van beide rassen. Door deze te kruisen, ontstaat dit designer ras. We raden je aan om van tevoren recensies op te zoeken over de verkoper.

Opgepast voor broodfok!

Zeker bij het kopen van een goldador dien je op te passen voor broodfok. Vanwege de kruising is het aantrekkelijk om zieke puppy’s voor veel geld te verkopen. Kijk daarom uit waar je je hond aanschaft en zorg ervoor dat je weet met wie je zaken doet.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl