6 rassen vergelijkbaar met de Golden Retriever (inclusief foto’s)

golden retriever vergelijkbaar

Ben jij op zoek naar een hond die vergelijkbaar is met de Golden Retriever? Bijvoorbeeld qua karakter of juist uiterlijk? Natuurlijk is er geen enkel ander ras zoals de Golden Retriever, maar toch zijn er wel wat rassen die dezelfde kenmerken hebben. Welke zijn dit? We zetten het op een rij voor je.

Over de Golden Retriever

De Golden Retriever is één van de meest populaire honden ter wereld. Logisch: dit is een trouwe goedzak, die echt van zijn eigenaar houdt. Hij is gemakkelijk te trainen en goed in de omgang. Ook is hij goed met kinderen en andere huisdieren. Een echte allemansvriend, die vaak liefkozend als bijnaam ‘het slimme blondje’ krijgt. Opvallende kenmerken van de Golden Retriever zijn de lange, dikke blonde vacht en het vrolijke karakter.

Lees ook: 15 dingen over de Golden Retriever die je nog niet wist

Welke rassen lijken op de Golden Retriever?

Liefhebbers van de Golden Retriever zouden direct zeggen dat er geen enkel ander ras is zoals de Golden Retriever. Dat klopt natuurlijk wel, want dit ras is niet voor niets zo geliefd. Toch zijn er wel andere rashonden die bepaalde kenmerken van de Golden Retriever delen. En dit kan een goede optie zijn, wanneer het je bijvoorbeeld niet lukt om een Golden Retriever te vinden.

1. Labrador

De Labrador wordt vaak in één adem genoemd met de Golden Retriever. Beide honden zijn erg vriendelijk en leergierig. En ze zijn gemakkelijk in de omgang. Allebei de rassen worden regelmatig ingezet als hulphond. Wanneer je een gele Labrador hebt, komt de kleur ook nog eens overeen met de Golden Retriever. Sommige mensen hebben er in dat geval dan ook nog wel eens moeite mee om de twee rassen uit elkaar te houden. En wat ook vergelijkbaar is tussen beide rassen: ze hebben allebei donkere, vriendelijke ogen.

Lees ook:  15 dingen over de Golden Retriever die je nog niet wist

Toch zijn er ook wel echt verschillen tussen beide rassen. De Golden Retriever is bijvoorbeeld langharig, terwijl de Labrador dat niet is. De Labrador heeft ook een wat minder lange snuit dan de Golden Retriever. De Labrador kan daarbij drie verschillende kleuren hebben. Labradors hebben meestal meer energie en moeten dus langer in beweging komen. Ook hebben ze de neiging tot overeten, iets dat de Golden Retriever iets minder heeft.

2. Ierse Setter

De Ierse Setter heeft, net als de Golden Retriever, een heel vriendelijk karakter en is gemakkelijk te trainen. Hij is goed in te zetten als jachthond, iets waar de Golden Retriever ook nog wel eens voor wordt ingezet. Qua bouw en vacht lijkt de Ierse Setter ook aardig op de Golden Retriever. Zo hebben ze allebei een langharige vacht en een ranke bouw, met lange poten en hangende oren.

De kleur van de vacht van de Ierse Setter is wel een stuk donkerder dan de Golden Retriever. Ook is de Ierse Setter wel een stukje groter en zwaarder dan de Golden Retriever.

3. Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is niet echt een bekend ras, maar wel eentje die te vergelijken is met de Golden Retriever. De Flatcoated Retriever wordt ook vaak gezien als de Peter Pan van de honden, omdat hij lang speels blijft. Net zoals de Golden Retriever, zijn ze erg enthousiast en gemakkelijk te trainen. Qua bouw lijkt de Flatcoated Retriever ook erg op de Golden Retriever. Ze hebben een soortgelijke snuit, lange poten en slanke bouw. Ook hebben ze allebei hangende oren. Beide honden zijn natuurlijk ook nog eens allebei retrievers.

Lees ook:  Golden Retriever pup kopen? 80+ fokkers in Nederland

Het verschil zit hem vooral in de kleur van de vacht. Waar de Golden Retriever licht is van kleur, is de Flatcoated Retriever juist heel donker van kleur. Ook verhaart de Flatcoated Retriever meestal meer dan de Golden Retriever doet. En hoewel de Flatcoated Retriever goed te trainen is, is hij niet zó gemakkelijk te trainen als de Golden Retriever. Door zijn eeuwige puppygedrag kan hij soms ook wat eigenzinnig reageren en minder goed willen luisteren.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over de Flatcoated Retriever

4. Nova Scotia duck tolling retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt ook vaak Toller genoemd. Deze hond is net zoals de Golden Retriever een Retrieversoort die erg intelligent is. Hij is gemakkelijk te trainen en het is doorgaans een hele blije, vrolijke hond. De gezichtsuitdrukking en lichaamsbouw van beide hondenrassen zijn goed met elkaar te vergelijken.

De Toller heeft een vacht die veel roder van kleur is dan de Golden Retriever. Ook is de vacht een stukje minder lang. Daarbij is de Toller echt een flinke maat kleiner dan de Golden Retriever. De Toller zal daarnaast veel meer geluid maken dan de Golden Retriever. Dit is namelijk een erg vocale hond, die zichzelf zeker laat horen om te communiceren met jou of andere honden.

5. Pyrenese berghond

De Pyrenese Berghond is een hond die qua uiterlijk heel erg op de Golden Retriever lijkt en daar ook nog wel eens mee verward wordt. Allebei de rassen hebben een lange vacht, die licht van kleur is. Ze hebben allebei hangende oren, donkere ogen en een soortgelijke bouw. Ook lijkt het bij beide honden altijd een beetje alsof ze lachen. Waardoor ze een vriendelijke uitstraling hebben. Ze zijn allebei rustig en vriendelijk.

Lees ook:  13 populairste Golden Retriever kruisingen

Het grootste verschil is het formaat van beide honden. De Pyrenese Berghond is een stuk groter en zwaarder vergeleken met de Golden Retriever. Ook zie je de typische gouden kleur van de Golden Retriever eigenlijk niet bij de Pyrenese Berghond. Hij is eerder wit, met soms wat donkere stukjes vacht ertussen. De Pyrenese Berghond is een heel stuk sterker dan de Golden Retriever. En het is een echte waakhond. Hoewel het een rustige hond is, zal hij wel alarm slaan bij onbekenden en kan hij ook wat gereserveerd reageren. De Golden Retriever heeft dit een stuk minder.

6. Kuvasz

De Kuvasz is een hond die qua uiterlijk ook nog wel eens wordt verward met de Golden Retriever. Net als de Golden Retriever heeft hij een lange vacht, donkere ogen en hangende oren.

De Kuvasz is vaak een stuk groter dan de Golden Retriever. Ook is hij zwaarder. Zijn vacht zal sneller krullen dan de Golden Retriever en hij heeft eigenlijk altijd een witte vacht. Qua persoonlijkheid zijn er veel grotere verschillen. Ondanks de lieve uitstraling van de Kuvasz, is dit geen gemakkelijke hond om te trainen. Hij kan erg gereserveerd zijn en heeft een dominante leider nodig. Iemand die duidelijke regels stelt. De Kuvasz kan ook erg waaks zijn, iets dat de Golden Retriever eigenlijk nauwelijks is.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl