Een kruising betekent dat je de eigenschappen van twee rashonden krijgt. Bij de Maltipoo heb je een hond die ideaal is voor gezinnen met kinderen. Deze lieve kruising is echt de moeite waard. Maar wat kun je precies verwachten bij deze hond? Wat is het karakter en het uiterlijk? En waar koop je eigenlijk Maltipoo pups? Kortom: wat maakt deze hond nou zo bijzonder?
Kruising Maltezer en Poedel
Poedel-kruisingen zijn erg populair. Dat komt met name door de vacht van de poedel. Poedel-kruisingen zijn in de regel namelijk erg geschikt voor mensen die allergisch zijn voor honden. Dit komt omdat poedels nauwelijks verharen. De kruising tussen de Maltezer en de Poedel wordt ook wel de Maltipoo genoemd en is ontstaan om een hond te krijgen die geschikt is voor mensen met een hondenallergie. Behalve de Poedel, staat namelijk ook de Maltezer er om bekend dat hij hypoallergeen is. Het is (nog) geen officieel erkend ras, maar toch wint deze hond steeds meer het hart van de mensen.
Lees ook: 8 schattige en populaire Maltezer kruisingen (inclusief foto’s)
Is het een designhond?
Designhonden zijn honden die ontstaan zijn uit twee raszuivere honden, om er een hybride van te maken. De meeste designhonden zijn erg populair, onder anderen bij celebrities. Een aantal bekende sterren die een Maltipoo hebben of hadden zijn:
- Jessica Simpson
- Miley Cyrus
- Carmen Elektra
- Ashley Tisdale
- Rihanna
De Maltipoo valt inderdaad onder de designdogs.
Hoe ziet een Maltipoo er uit?
Bij een kruising, en dus ook bij de Maltipoo, is het nooit goed te voorspellen hoe de hond eruit komt te zien. Omdat het geen erkend hondenras is, zijn er ook geen rasstandaarden. De ene keer zal de Maltipoo meer van zijn vader meekrijgen en de andere keer van zijn moeder.
Voor de Maltipoo wordt meestal de Dwergpoedel gebruikt. Zo kan worden gegarandeerd dat de Maltipoo lekker klein blijft. De Maltezer is van zichzelf natuurlijk ook vrij klein. Je kunt er dus vanuit gaan dat deze kruising lekker klein is.
Ook weet je vrijwel zeker dat de Maltipoo een krullende of golvende en pluizige vacht heeft. Deze vacht kan verschillende kleuren hebben. Denk aan wit, beige, bruin of zelfs zwart. Het komt ook wel eens voor dat hij verschillende kleuren in de vacht heeft.
Is de Maltipoo hypoallergeen?
Ben jij allergisch voor honden? Dan is de Maltipoo een hele goede optie. Zowel de Poedel als de Maltezer staan er om bekend dat ze hypoallergeen zijn. Ze verharen weinig en laten hierdoor niet de stof vrij waar mensen met een hondenallergie op reageren. Wil jij een leuke, kleine hond die
Hoe groot is een Maltipoo?
Een Maltipoo zal tussen de 18 en de 35 centimeter hoog worden. Gemiddeld genomen zal hij tussen de 3 en de 7 kilo wegen. Hoe groot hij precies wordt, is mede afhankelijk van de poedel waar mee gefokt wordt. Wanneer het een Koningspoedel is, is de kans vrij groot dat jouw hond ook een stuk groter uit zal vallen. Maar er wordt meestal bewust voor een kleine poedel gekozen.
Karakter
Zowel de Poedel als de Maltezer zijn zeer sociale honden. Ze vinden het prettig om in echt deel uit te maken van het gezin waar ze in wonen. Ze kunnen zich dan ook gemakkelijk hechten aan hun baasje, ook wanneer er kinderen in huis wonen. Ze houden van knuffelen en gaan graag overal mee naartoe. Houd er dus rekening mee dat jouw hondje lekker bij je op schoot kruipt, of zelfs graag bij je in bed komt liggen. Pas hierdoor wel op, want verlatingsangst ligt op de loer. Het is belangrijk jouw hond goed te trainen, zodat hij makkelijker even alleen kan blijven.
Je verwacht misschien niet hoeveel energie zo’n klein hondje als de Maltipoo kan hebben. Het zijn honden die beweging nodig hebben en graag op pad gaan met hun eigenaar. Neem ze mee naar het bos en ze zullen de tijd van hun leven hebben. Als je ook nog eens leuke spelletjes met je hond doet, zodat hij moet gaan nadenken, maak je hem helemaal gelukkig. Deze hond is namelijk best intelligent en het is dus belangrijk dat je verveling voorkomt.
Is de Maltipoo geschikt voor beginners?
Heb je nog nooit eerder een hond gehad? Dan zal je merken dat de Maltipoo een zeer geschikt huisdier is om te hebben. Wat vooral belangrijk is, is dat je hem goed traint. In het algemeen zal je met deze hond weinig problemen hebben. Het is niet voor niets dat hij steeds populairder wordt.
Kan een Maltipoo goed met kinderen overweg?
De Maltipoo kan heel goed met kinderen omgaan. Het is een sociale, lieve hond, die ook graag een connectie aangaat met jouw kinderen. Het is wel belangrijk dat je jouw kind leert om op de juiste manier met de hond om te gaan. Een Maltipoo moet zich wel veilig voelen en heeft ook rustmomenten nodig. Ligt hij bijvoorbeeld een mand? Geef hem dan ook de nodige rust en leer je kind dit ook aan.
Vachtverzorging
De Maltipoo verhaart, zoals eerder aangegeven, dus niet veel. Toch is goede vachtverzorging van groot belang. Daarom moet je je Maltipoo regelmatig borstelen. Doe je dit niet, dan gaat de vacht van de Maltipoo behoorlijk klitten. Iets dat je wilt voorkomen. Ook is het verstandig om regelmatig naar een trimmer te gaan. Deze kan je Maltipoo dan bijknippen en wassen. De meeste eigenaren kiezen ervoor om een Maltipoo sowieso aan het begin van de zomer te laten knippen, zodat hij het minder warm heeft op echte zomerse dagen.
Je hoeft de Maltipoo niet dagelijks te badderen. Stop hem alleen in bad wanneer hij echt heel smerig is en er geen andere mogelijkheid is.
Training
Voor elke hond geldt dat training belangrijk is. Ook de kruising tussen een Maltezer en een Poedel heeft de juiste training nodig. Bij een hondenschool leer je je hond de juiste commando’s en kan hij ook meteen socialiseren. Socialiseren met andere honden en mensen is belangrijk, zodat jouw kleine hondje straks niet doodsbang wordt voor bijvoorbeeld grotere honden. Training is voor de Maltipoo ook belangrijk, omdat hij best intelligent is en daarom een grote behoefte heeft om dingen te leren.
Let ook goed op dat je je hond traint om ook momenten alleen te zijn. Doe dit bijvoorbeeld door het alleen zijn langzaamaan op te bouwen. Eerst eventjes alleen, dan wat langer. En beloon je Maltipoo altijd goed wanneer je weer thuis komt. Als je dit goed aanpakt, zal verlatingsangst minder een probleem zijn.
Hoe zit het met de gezondheid van de Maltipoo?
Van kruisingen geldt vaak dat ze het beste van twee werelden krijgen. Hierdoor kunnen ze nog aardig wat hebben. Toch kunnen ze ook gevoelig zijn voor verschillende aandoeningen die te koppelen zijn aan de Maltezer of de Poedel. Maltipoos hoeven helemaal geen ziekte of aandoening te krijgen, maar wees er dus alert op dat er verschillende gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat jouw Maltipoo last van epileptische aanvallen heeft. Ook kan hij een waterhoofd hebben of problemen met de nieren en lever. Houd altijd de gezondheid van je hond in de gaten, door bijvoorbeeld jaarlijks op controle te komen bij de dierenarts.
Waar koop je een Maltipoo pup?
Er zijn fokkers die Maltipoo pups verkopen Deze fokkers vind je in Nederland en België. Blijf echter altijd alert: de Maltipoo is populair en er is geen erkende rasclub. Doe daarom goed je research, zodat je een hondje in huis haalt dat niet afkomstig is van een broodfokker. Realiseer je goed dat je ook nooit een stamboom mee kunt krijgen van je Maltipoo. Dit omdat het geen erkend ras is in Nederland.
Volwassen hond kopen
Wil je geen pup, maar liever een volwassen Maltipoo? Heel goed! Ook volwassen honden verdienen natuurlijk een mooi leven. Houd de asiels in de gaten en kijk of er een herplaatser wordt aangeboden. Je zou eventueel ook kunnen kijken op Marktplaats. Hier worden nog wel eens Maltipoos aangeboden, maar ook nu geldt: pas op voor oplichters of broodfok. Doe goed je huiswerk en maak eerst kennis met de hond voordat je hem koopt.
Is een Maltipoo geschikt voor jou?
Zoek jij een lieve, kleine hond die niet of nauwelijks verhaart? Wil jij een hond die graag bij je is en waar je dus echt een connectie mee krijgt? Dan is de Maltipoo zeker een geschikte optie. Je zult hier absoluut veel plezier aan beleven.
Deel je ervaringen
Heb jij een Maltipoo of bijvoorbeeld ervaring met een fokker? Deel dan jouw ervaringen in de reacties. Zo help je toekomstige Maltipoo-eigenaren!