Edelpapegaai (Eclectus): karakter, leeftijd en verzorging

Edelpapegaai

De Edelpapegaai valt vooral op, omdat het mannetje en het vrouwtje een andere kleur hebben. Maar behalve deze opvallende kleuren, heeft de papegaai nog veel meer te bieden. Wat kun je precies verwachten als je een Edelpapegaai als huisdier wil?

Over de Edelpapegaai

De Edelpapegaai, ook wel de Eclectus, is een middelgrote papegaai. Oorspronkelijk komt deze papegaai uit Indonesië. Ook kun je ze tegenkomen in Noord-Australië, West Papua en Halmahera. De naam ‘Electus’ heeft de papegaai te danken aan het feit dat de mannetjes en de vrouwtjes er erg verschillend uitzien. In het algemeen is het deze papegaai zeer intelligent en is het een tamelijk rustige vogel.

Hoe oud wordt een Edelpapegaai?

Papegaaien kunnen vaak erg oud worden en dat geldt ook voor de Edelpapegaai. Hij kan tussen de 30 en de 50 jaar oud worden.

Verschil tussen mannetje en vrouwtjes

Toen de Edelpapegaai net ontdekt werd, dachten wetenschappers dat het twee verschillende soorten waren. Maar nee: De mannetjes hebben een groene kleur en de vrouwtjes een helderrode kleur. Hierdoor lijken ze compleet verschillend, maar ze zijn toch echt dezelfde soort. Behalve de kleur van de veren, is ook de kleur van de snavel verschillend. Mannetjes hebben een gele/oranje snavels en die van vrouwtjes zijn zwart.

Er wordt vermoed dat de kleuren van de Eclectus vooral nut hebben in de natuur. Het vrouwtje bevindt zich tussen de bomen in een holletje en valt met haar rode kleur daardoor minder op. Het mannetje is juist meer op jacht tussen de bladeren van de bomen en valt daar weer minder op.

Meestal is het zo dat de mannetjes wat rustiger zijn en daardoor makkelijker te trainen. Vrouwtjes daarentegen kunnen juist weer beter tegen stress. Vrouwtjes zijn meestal wel wat agressiever en bijten sneller.

Karakter

De Edelpapegaai is een zeer vriendelijke papegaai. Hij is daarnaast ook erg intelligent en ze hebben graag interacties met het gezin waar ze zitten. Ze willen echt een band met je opbouwen en hebben sociale interacties nodig. Het is geen vogel die je uren alleen kunt laten en het is belangrijk dat je dagelijks veel tijd en aandacht geeft aan jouw Edelpapegaai. Ook houdt deze vogel van spelen.

Ondanks dat ze graag aandacht krijgen, is het geen vogel om echt te knuffelen. Mogelijk mag je hem aaien op zijn kop, maar de kans is groter dat ze gewoon in de buurt willen zijn en willen dat je af en toe met ze praat. Het is ook mogelijk dat ze graag op je zitten.

Kan een Edelpapegaai praten?

Edelpapegaaien kunnen zeker praten! Deze papegaai behoort tot de top als het gaat om pratende vogels. Let daarom goed op als je een Edelpapegaai hebt: je weet nooit welke woorden hij zal overnemen. Voor je het weet zegt hij iets dat je niet wilt hebben.

Lees ook: 9 bijzondere vogels die kunnen praten (inclusief video’s)

Wat voor een geluiden maakt de Edelpapegaai?

De Edelpapegaai kan allerlei geluiden maken. Wat hij in zijn omgeving hoort, kan hij overnemen. Verder staat de Edelpapegaai niet bekend als een echte schreeuwer of krijser, zoals bij sommige andere papegaaien – zoals een kaketoe – wel het geval is.

Huisvestiging

Een Edelpapegaai heeft veel ruimte nodig. Hoe groter de kooi, hoe beter. Let er op dat hij op een zitstok kan zitten, zonder dat zijn staart beschadigd raakt. Ook moet hij kunnen fladderen zonder dat de vleugels beschadigd raken. Het beste is natuurlijk een kooi die zo groot is dat je er zelf in kunt lopen. Je zou ook een speciale kamer kunnen inrichten als vogelkamer. Een voilere buiten is ook een goede optie, maar de tralies moeten dan wel sterk genoeg zijn voor jouw Edelpapegaai. Zorg dat er genoeg speeltjes zijn en vervang deze regelmatig. Er moet ook veel horizontale ruimte zijn, zodat je Edelpapegaai kan klimmen.

Let er wel goed op: een Edelpapegaai moet echt regelmatig uit de kooi worden gehaald. Hij heeft namelijk echt veel lichaamsbeweging nodig. Zorg dus ook voor bijvoorbeeld een Javaboom, zodat hij buiten zijn plek genoeg ruimte heeft en genoeg te doen heeft. Een Edelpapegaai is geen vogel om altijd in een kooitje te houden.

Welke speeltjes?

Edelpapegaaien moeten bezig blijven. Ook als jij eventjes geen tijd voor ze hebt. Daarom zijn speeltjes van groot belang. Kies voor speeltjes die ze kunnen scheuren of slopen, en die vrolijke kleuren en bestaan uit natuurlijke onderdelen, zoals hout. Ook touwen goed voor jouw Edelpapegaai.

Zitstokken

Een vogelkooi wordt meestal geleverd met een paar standaard zitstokken. Dit lijkt een goede keuze, maar is het niet. Je kunt het beste kiezen voor zitstokken die verschillende diktes hebben. Een natuurlijke zitstok, bijvoorbeeld gemaakt van Java. Doe je dit niet, dan moet de Edelpapegaai telkens op dezelfde manier zitten en dit zorgt op de lange termijn voor problemen.

Uit de kooi laten

Zoals we al eerder zeiden: wanneer je een Edelpapegaai hebt, moet je bereid zijn hem regelmatig uit de kooi te laten. Hij moet zijn energie kwijt en wil daarnaast een band met je opbouwen. Houd er rekening mee dat je huis vogelvriendelijk is. Een Edelpapegaai kan best nieuwsgierig zijn en zal dus al snel op verkenning gaan.

Laat je Edelpapegaai nooit onbemand achter in huis. Hij kan gemakkelijk gewond raken, omdat hij gewoonweg nieuwsgierig is. Ook kan hij meubels kapot maken of spullen ergens vanaf houden.

Kun je een Edelpapegaai alleen houden?

Een Edelpapegaai kan alleen worden gehouden, maar heeft dan wel veel aandacht en zorg nodig. Je kunt hem niet aan zijn lot overlaten. Het is een zeer sociale vogel die echt aandacht nodig heeft. Het is ook goed mogelijk om hem te houden met andere papegaaien van hetzelfde formaat. Let wel op: Edelpapegaaien kunnen jaloers zijn wanneer andere vogels meer aandacht krijgen.

Wat eet een Edelpapegaai?

De Edelpapegaai heeft een iets ander eetpatroon dan de meeste papegaaien. Hij heeft namelijk een zeer lang darmstelsel, waardoor het ook langer duurt tot eten wordt verteerd. In de natuur eten Edelpapegaaien niet echt eten dat veel vet bevat. Je kunt hem dus beter geen noten geven. Wat hij wel veel eet is fruit, groente, zaden en zelfs bloemen. Ook kiemgroente is heel goed om aan een Edelpapegaai te voeren. Hij mag daarnaast ook wel eens een beetje volkorenrijst. Geef bijvoorbeeld papaya en vijg. Geef vooral eten dat veel vezels bevat en weinig vet.

Er bestaan ook speciale pellets en zadenmixen voor Edelpapegaaien. Deze kun je ook prima geven, maar het is nog beter om vers fruit en groente. Snijd dit dan in hapklare stukjes, zodat je papegaai het gemakkelijker kan eten. Kies je toch voor pellets? Vul het dan wel altijd aan met vers voer en controleer of je Edelpapegaai het wel eet. Ze kunnen soms best kieskeurig zijn en willen niet altijd direct pelletvoer eten. Vaak moeten ze er even aan wennen. Het helpt om pellets te geven die op fruitbasis zijn, omdat deze sowieso ook wat zoeter zijn en meer passen bij wat een Edelpapegaai graag eet.

Pas ook op dat je hem niet te veel geeft. Juist omdat de Edelpapegaai zo’n speciaal darmstelsel heeft, is hij ook gevoelig voor overgewicht. Beweging – en reglematig vliegen – is voor hem dus ook van groot belang.

Badderen of douchen

Het is verstandig om jouw Edelpapegaai regelmatig te laten badderen of douchen. Neem hem mee naar de badkamer, dat vindt hij geweldig. Een grote bak met water is voor hem natuurlijk ook altijd een goed idee.

Lees ook: Douchen met een papegaai – hoe doe je dat?

Waar koop je een Edelpapegaai?

Edelpapegaaien kun je voornamelijk bij kwekers kopen. Er zijn meerdere kwekers actief. Ook zijn er aardig wat papegaaien die op zoek zijn naar een nieuw huisje, bijvoorbeeld omdat de eigenaar toch niet goed genoeg voor ze konden zorgen, of omdat hun eigenaar zelfs is overleden. Je zou dus ook kunnen kijken of er iemand is in jouw regio die nog een Edelpapegaai ter beschikking heeft.

Wat kost een Edelpapegaai?

Houd rekening met een bedrag tussen de 750 en de 2.000 euro. Wanneer je een zeldzame variant wil, zoals de Blue Solomon Island Eclectus, dan kost je dit zeker rond de 20.000 euro. Dat is een blauwe variant die zelden voorkomt. Gelukkig kost een normale Edelpapegaai dus niet zo veel.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl