De Serval als huisdier – waar moet je op letten?

Serval huisdier

Steeds vaker duiken er online filmpjes en foto’s op van een Serval die als huisdier wordt geworden. Niet gek dus dat mensen overwegen om ook een Serval in huis te halen. Maar waar moet je precies op letten wanneer je een Serval als huisdier hebt?

Let op!
Vanaf 2024 is het in Nederland niet meer toegestaan om een Serval als huisdier te hebben. De overheid heeft een lijst gepubliceerd van hobbydieren die nog als huisdier gehouden mogen worden. Mensen die al een Serval hadden, mogen deze houden tot hij komt te overlijden.

Wees hier alert op wanneer je overweegt een Serval aan te schaffen.

Over de Serval

De Serval is geen raskat, maar eerder een katachtige die van oorsprong uit de Afrikaanse savanne komt. Het dier wordt steeds vaker als een exotisch huisdier gehouden. Hij heeft hele lange poten en zijn grote, puntige oren vallen direct op. Een Serval kan rond de twintig jaar oud worden, een stuk ouder dus dan de gewone huiskat.

Mag je een Serval als huisdier hebben?

In Nederland is het wel legaal om een Serval te hebben. Toch zijn er maar weinig mensen die er eentje hebben, omdat het geen gemakkelijk dier is om te houden. In veel landen is de Serval illegaal om te houden.

Is het een goed huisdier?

Bij een Serval geldt vooral dat je goed moet weten wat je in huis haalt. Dit dier is niet zoals de huiskat. Opvoeding en huisvestiging is dan ook compleet anders. Dit is een katachtige met veel energie en als hij deze energie niet kwijt kan, kan hij zeer destructief worden. Met alle gevolgen van dien. Ook is het een zeer intelligente kat, die al snel door zal hebben hoe hij je kan bespelen.

De Serval kan erg gereserveerd zijn. Het kost daardoor veel moeite om hem te trainen en zijn vertrouwen te winnen. Als je al een band opbouwt, dan is de kans groot dat de Serval maar met één iemand een connectie opbouwt. Je moet er echt de tijd voor hebben om

Huisvesting

Je kunt een Serval niet in je woonkamer laten lopen. Servals zijn zeer territoriaal en zullen dan ook je meubels en andere spullen onderplassen of onderspuiten. Ook kunnen ze meubels kapot maken, vormen kabels een serieus gevaar en kunnen ze de energie niet goed kwijt in huis zelf. Hoewel je in video’s online vaak de Serval gezellig in huis is, wordt dit absoluut niet aangeraden. Je kunt een Serval wel in huis hebben, maar dit moet dan sowieso niet de hele dag en je moet echt rekening houden met het spuiten.

Daarom is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat de Serval ruimte heeft. Het beste is dat er een groot buitenhok is, met lekker veel diversiteit aan natuur, waar hij lekker in kan razen. Houd er rekening mee dat Servals hoog kunnen springen en dat het ook zeer goede gravers zijn. Omdat het vooral nachtdieren zijn, is de kans aanwezig dat ze ‘s nachts aan de wandel gaan en het hok dat jij hebt gemaakt verlaten. Een loslopende Serval in de wijk wil je sowieso koste wat het kost voorkomen.

Wat eten Servals?

Servals eten in het wild eigenlijk alles wat ze maar kunnen vinden. Vlees, maar ook planten of fruit. Het is beter om een Serval niet het normale kattenvoer te geven. In plaats daarvan moet je hem echt vlees geven, zoals kip, kikker, rat, cavia , kwartel, konijn of kuiken. Hele proodieren geven aan een Serval is echt het beste, en dit kan voor veel mensen een behoorlijke stap zijn. Je moet dit psychisch wel aan kunnen. Er zijn meerdere bedrijven die vers voer te koop aanbieden, bijvoorbeeld voor honden of katten. Vaak kun je hier wel terecht voor maaltijden voor jouw Serval.

De kosten van het voeren van hele prooidieren kunnen behoorlijk oplopen. Hier moet je vooraf heel goed rekening mee houden.

Kan hij samen met andere dieren?

Je kunt eigenlijk een Serval niet goed met andere dieren houden. Zeker niet met andere katten, of kleine huisdieren zoals konijnen, cavia’s of zelfs een chihuahua. De Serval is echt nog een wild dier en kan gemakkelijk andere dieren grijpen.

Kan hij goed met kinderen overweg?

Een Serval is groot en sterk en dit is geen goede combinatie met een kind. Onderschat niet hoe sterk de Serval is en hoe pijnlijk zijn klauwen zijn. Tijdens het spelen, zal een Serval niet door hebben hoe sterk hij eigenlijk is. Vergis je niet hoe hoog een Serval kan springen en hoe hard dit aankomt als hij tegen een kind op springt. Een Serval is om die reden niet geschikt om in huis te halen wanneer je kinderen hebt.

Een Serval kopen

Je kunt een Serval kopen bij mensen die ermee fokken. Er zijn verschillende cattery’s waar de Serval aangeboden wordt. Houd rekening met een prijs vanaf duizend euro, maar meer is ook mogelijk. Controleer bij de koop altijd goed of alle papieren in orde zijn.

Koop nooit zomaar een Serval, omdat je denkt dat het wel leuk is, maar zorg dat je echt goed weet wat je in huis haalt. Het komt helaas nog te vaak voor dat Servals in een dierenopvang terecht komen, omdat eigenaren het houden van een Serval zwaar onderschat hebben en geen goede research hebben gedaan. Lees je goed in voordat je daadwerkelijk een Serval in huis haalt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl