Verhaart een Shiba Inu veel? + vachtverzorging tips

Shiba inu verharen

Overweeg jij om een Shiba Inu te kopen? Deze schattige, kleine hond is een echte aanwinst in je huis. Maar het is wel handig om te weten of een Shiba Inu veel verhaart. Is dit iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een Shiba Inu koopt?

Over de Shiba Inu

De Shiba Inu is een kleine hond met een vrolijke uitstraling die oorspronkelijk uit Japan komt. Het is wel een hond met een pittig karakter, en dat komt vooral omdat hij erg eigenzinnig en koppig is. Niet voor niets wordt deze hond vaak met een kat vergeleken. Hij doet liever zijn eigen dingetje. De Shiba Inu wordt ook vaan Shiba genoemd.

Lees ook: 12 dingen die je nog niet wist over de Shiba Inu

Verhaart een Shiba Inu?

Een Shiba Inu verhaart erg veel. Dit komt omdat hij een bovenvacht en een zachtere ondervacht heeft. De Shibu heeft zo veel haar, zodat hij zowel met warm weer als koud weer prima functioneert. Hierdoor heeft hij veel meer haren dan je in eerste instantie verwacht. En al die haren vallen er ook regelmatig uit.

Hoe vaak verhaart de Shiba Inu?

De Shiba Inu heeft twee momenten in het jaar dat hij vooral veel verhaart. Dit is in de herfst en in de lente. De ruiperiode duurt dan zo’n drie tot zes weken. Tijdens de rest van het jaar zal de Shiba Inu ook wel verharen, maar dit is een stuk minder. Zeker wanneer je de vacht goed verzorgt.

Lees ook:  12 dingen die je nog niet wist over de Shiba Inu

Is de Shiba Inu hypoallergeen?

Wanneer je allergisch bent voor honden is de Shiba Inu geen geschikte hond om te nemen. Er zijn dan andere honden meer geschikt.

Vachtverzorging

Een goede vachtverzorging is voor de Shibu Inu belangrijk. Hiermee houd je zijn vacht gezond. Wanneer je regelmatig je hond borstelt, voorkom je dat er overal losse haren in huis dwarrelen. Probeer toch minstens één tot twee keer per week je hond te kammen. Een goede borstel hiervoor is de Furminator, omdat je hiermee ook de losse haren uit de ondervacht kunt halen. De maat S is voor een Shiba Inu meer dan genoeg. Wanneer je Shiba Inu in de rui is, is het belangrijk dat je hem dagelijks borstelt.

Het is niet nodig om je Shiba regelmatig te wassen. De Shiba Inu is heel goed in zichzelf schoonhouden. Te veel wassen kan juist zorgen voor meer haaruitval. Ook hoef je eigenlijk niet naar een trimmer te gaan met hem. Alleen als je merkt dat het haar te veel in de knoop raakt, is het slim om eens een trimsalon te bezoeken.

Pas op voor abnormaal haaruitval

Heb je de indruk dat je Shiba Inu meer haar verliest dan gebruikelijk? Dan is er mogelijk iets aan de hand. Zo kan het zijn dat je hond ziek is of juist heel veel stress ervaart. Het zou ook kunnen dat je hond last heeft van vlooien of teken. Wees dus altijd alert. Wanneer je merkt dat het haarverlies meer is dan hoort, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl