12 dingen die je nog niet wist over de Shiba Inu

Shiba Inu

De Japanse hond Shiba Inu groeit qua populariteit. Steeds vaker zie je dit ras op straat lopen. Wil jij meer leren over de Shibu Inu? Hier zijn 12 dingen die je nog niet wist over dit bijzondere hondenras.

Over de Shiba Inu

De Shiba Inu wordt ook vaak Shiba genoemd. De Shiba Inu is een kleine hond, die altijd lijkt te lachen. Maar vergis je niet: dit is een hond met een pittig karakter en een handleiding. Opvoeding van de Shiba is niet eenvoudig, maar met geduld, liefde en discipline kom je een heel eind. Goede socialisatie is bijvoorbeeld van groot belang bij de Shiba Inu. Zorg dat hij al vanaf een jonge leeftijd in contact komt met veel mensen, zodat hij minder gereserveerd zal zijn. Meer weten over dit ras? Hier komen leuke feiten!

1. De Shiba Inu is een zeer oud ras

De Shiba Inu behoort tot één van de oudste hondenrassen ter wereld. Er zijn restanten van de voorouders van de Shiba gevonden in gebieden van het Jomon-jin volk. Deze mensen leefden in Japan van 14.000 voor Christus tot 500 na Christus. Hoe de Shiba Inu precies is ontstaan, is onbekend.

Lees ook:  Verhaart een Shiba Inu veel? + vachtverzorging tips

2. Niemand weet waar de naam vandaan komt

In het Japans betekent het woord ‘Inu’ ook wel ‘hond’, dus dat deel van de naam is wel bekend. Maar waarom er gekozen is voor Shiba, is onbekend. Er wordt vermoed dat hiermee wordt gerefereerd naar het kleine formaat van de Shiba Inu.

3. Van oorsprong een jachthond

Shiba’s worden heel vaak gefokt als jachthond. Deze kleine hond weet met gemak kleine vogeltjes, eekhoorns, konijnen, hazen en andere dieren te vangen. Tegenwoordig wordt deze hond veel minder ingezet voor de jacht.

4. Bijna uitgestorven

Tijdens de tweede Wereldoorlog was de Shiba Inu bijna uitgestorven. Japan werd veelvuldig gebombardeerd en de bevolking redde eerst zichzelf. Honden waren op dat moment niet belangrijk. Er was in die tijd ook nauwelijks te eten te vinden, waardoor een groot deel van de Shiba’s kwam te overlijden. Er waren er gelukkig nog een paar over en dankzij enthousiaste fokkers hebben we deze hond nog steeds.

5. Drie kleuren

De Shiba Inu komt in drie verschillende kleuren voor. Dit zijn:

  • Rood sesam
  • Zwart sesam
  • Sesam

De meest bekende kleur is rood sesam. Soms zie je ook witte Shiba Inu’s, maar deze zijn in Nederland niet erkend als rasstandaard.

Lees ook: Verhaart een Shiba Inu veel?

6. De Shiba Inu schreew

Wist je dat de Shiba Inu nauwelijks blaft? In plaats daarvan staat hij bekend om de Shiba Inu schreeuw, ook wel de Shiba Inu Scream. Dit is een bijzonder geluid, dat helemaal niet op blaffen lijkt.00 Het zit eerder tussen blaffen, janken en huilen in. De Shiba gebruikt deze schreeuw wanneer hij bijvoorbeeld blij is, iets graag wil, of wanneer hij het juist ergens niet mee eens is. De Shiba Inu communiceert met deze schreeuw en het is de enige hond die dit doet. Behalve schreeuwen, kan de Shiba ook huilen zoals een wolf dat doet.

Lees ook:  Shiba Inu pup kopen? 27 betrouwbare fokkers

7. De Shiba Inu is koppig

De Shiba Inu staat bekend als koppig en onafhankelijk. Dit zul je zeker merken wanneer je de hond probeert te trainen. Trainen kan lastig zijn en het zal regelmatig voorkomen dat je Shiba Inu helemaal niet zo goed naar je luistert. Dit maakt de Shiba Inu juist zo bijzonder.

8. Het is meer een kat dan een hond

Natuurlijk, officieel is de Shiba Inu, maar als je naar zijn gedrag kijkt, lijkt hij meer op een kat dan een hond. Zo is de Shiba Inu erg koppig en helemaal niet zo gehoorzaam als de meeste andere honden. Dit betekent niet dat het geen slimme hond is. De Shiba Inu is juist zeer intelligent. Hij heeft er alleen geen zin in om altijd naar je te luisteren. Ook heeft de Shiba veel minder behoefte aan aandacht dan andere honden. Hij wilt juist ook regelmatig even met rust gelaten worden. Regel daarom altijd een fijne plek waar hij zich terug kan trekken. Kies bijvoorbeeld voor een fijne mand.

Lees ook: 6 beste fluffy of pluche hondenmanden

9. Het is een trouwe hond

De Shiba Inu kan wat terughoudend zijn naar onbekende mensen toe, dus socialisatie is erg belangrijk. Maar, ondanks dat hij onbekenden niet zo leuk vindt, is het een zeer trouwe hond. Deze hond houdt van zijn baasje en van de familie waar hij in opgroeit en hij zal ze altijd beschermen als dat nodig is. Vergis je niet: dit kleine hondje is hartstikke dapper.

10. De Shiba Inu verhaart veel

Wanneer je een Shiba Inu hebt, zul je overal in huis haren vinden. De Shiba Inu verhaart ontzettend veel. Dit komt mede door de dubbele vacht die hij heeft. Deze vacht beschermt hem tegen zowel hitte als kou. Het is raadzaam om de Shiba regelmatig te borstelen om zo de losse haren uit zijn vacht te halen.

Lees ook:  20 leukste Shiba Inu kruisingen (inclusief foto’s)

11. Dit is een gezonde hond

De Shiba Inu kent minder gezondheidsproblemen dan veel andere honden. Toch zijn er natuurlijk altijd mogelijke problemen. Zo kan hij last hebben van allergieën en problemen met zijn heupen ontwikkelen. Omdat het een hond is met weinig gezondheidsrisico’s, kan hij vrij oud worden. De gemiddelde leeftijd is maar liefst zestien jaar! En de oudste Shiba Inu werd 26 jaar. Hij kwam hiermee in het Guiness Book of World Records.

12. Internet meme

De Shiba Inu is online vooral bekend geworden vanwege de vele internet meme’s. Er zijn meerdere foto’s met een Shiba Inu erop viral gegaan, met allerlei teksten er op. Erbij opgeteld zijn er meerdere cryptocurrency verschenen, gebasseerd op de internet meme’s. Zo heb je de doge coin, maar ook de Shiba inu coin. Deze coins zijn vooral als grapje ontstaan.

shiba inu meme

Wat vind jij van de Shiba Inu?

We horen heel graag van je in de reacties. Deel daarom je ervaringen en mening over de Shiba Inu hond.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl