Bourke’s parkiet – karakter, leeftijd en verzorging

Bourke's parkiet

De Bourke’s parkiet valt op vanwege zijn prachtige roze met bruine en zwarte kleuren. En het is ook nog eens een hele leuke, rustige vogel om te houden. Ontdek hoe je de Bourke’s parkiet het beste kunt verzorgen.

Over de Bourke’s parkiet

De Bourke’s parkiet wordt ook vaak Bourke Parkiet of Bourke’s parrot genoemd. Deze parkiet komt van oorsprong uit Australië. Het is een parkiet die zo’n 15 centimeter hoog wordt en die vooral opvalt vanwege zijn roze met bruine en zwarte veren. Er is maar één soort Bourke parkiet, maar er zijn wel meerdere kleurmutaties van te vinden. Het is een vrij rustige vogel en daardoor bijvoorbeeld ideaal voor in een flat of appartement.

Hoe oud wordt de Bourke’s parkiet?

De Bourke’s parkiet kan maar liefst tien tot vijftien jaar oud worden. Mensen onderschatten nog wel eens hoe oud zo’n klein vogeltje kan worden. Houd hier dus wel rekening mee voordat je er eentje koopt.

Verschil tussen mannetje en vrouwtje

Het mannetje en de pop lijken bij de Bourke Parkiet in eerste instantie best veel op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen zichtbaar. Zo heeft het mannetje bijvoorbeeld meer roze op de borst dan het popje. Ook heeft het mannetje vaak een blauwe teugel op de kop. Wanneer je maar één vogeltje hebt, kan het wel wat lastig zijn om hem goed te seksen.

Karakter van de Bourke’s parkiet

De bourke’s parkiet is een hele lieve, zachtaardige vogel. Dit zijn vrij stille vogels, dus ze schreeuwen niet echt. Je hoort ze soms wel wat geluid maken, maar het volume blijft zachtjes. Het zijn ook hele rustige vogels qua gedrag. Ze springen en klimmen niet veel rond, maar blijven veel op dezelfde plek zitten.

Veel parkieten en papegaaien hebben een duidelijke voorkeur voor mensen. Bij de Bourke’s parkiet is dat niet het geval. Deze vogel houdt eigenlijk van iedereen. Daardoor kun je deze vogel ook zeer goed houden in families of in huizen waar veel onbekende mensen over de vloer komen. Ze zullen zich absoluut niet snel agressief uiten en zijn zeer toegankelijk.

Lees ook: Vogels geschikt voor een flat of appartement

Kun je hem goed tam krijgen?

De Bourke’s parkiet is gemakkelijk tam te krijgen, maar het ligt er wel aan hoe goed de socialisatie op jonge leeftijd was. Als je de vogel bij een kweker koopt die ervoor zorgt dat de vogel gewend is aan mensen, dan is het eigenlijk zeer eenvoudig om een band op te bouwen met hem. Als de socialisatie niet goed was, dan kan de Bourke’s parkiet erg schrikkerig reageren en is hij alleen tam te krijgen met veel geduld en aandacht. Het beste is wel om er eentje te kopen die al tam is.

Wat eet de Bourke’s parkiet?

Geef de Bourke’s parkiet een zadenmengsel voor grasparkieten. Nog beter is om speciale pellets voor parkieten te geven. Een zadenmengsel kan de parkiet ziek maken, vooral als dit het enige is dat hij eet. Zaden maken dik en omdat de Bourke parkiet wniet heel actief is, is dit extra gevaarlijk. Geef je vogel ook regelmatig groente en fruit, want dit zit bomvol mineralen en vitamines die jouw Bourke parkiet nodig heeft.

Lees ook: complete voedingsgids voor parkieten

Huisvestiging

De Bourke’s Parkiet is dus een vrij rustige vogelsoort, die vooral op één plek blijft zitten. Ondanks dat hebben ze wel genoeg ruimte nodig. Ze moeten kunnen fladderen en voldoende ruimte hebben om op meerdere plekken rustig te zitten. De Bourke’s parkiet zit graag op de grond, ook in de kooi. Zorg dus dat de bodem van de kooi niet uit spijlen bestaat en zet bij voorkeur daar de bakjes eten en drinken neer.

Ze hebben ook niet heel veel speeltjes nodig, omdat ze er maar weinig gebruik van maken. Je kunt wel wat speeltjes proberen, omdat iedere vogel natuurlijk ook een eigen persoonlijkheid heeft.

Met welke vogels kunnen ze samen worden gehouden?

De Bourke parkiet kan goed samen gehouden worden met bijvoorbeeld de grasparkiet of met verschillende vinken. Kies voor relatief rustige vogels, die niet agressief zijn. Je kunt de Bourke’s parkiet natuurlijk ook met een andere Bourke’s parkiet in een kooi doen. De Bourke’s parkiet is geen vogel die je alleen moet houden. Alleen als de vogel broeds is, kan er wat agressie ontstaan.

Los in huis laten

Hoewel de Bourke’s parkiet niet heel actief is, heeft hij wel genoeg beweging nodig. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig buiten de kooi te laten, zodat hij kan vliegen. Je hoeft je bij deze parkiet geen zorgen te maken over sloopgedrag. Ze maken doorgaans geen meubels of andere spullen kapot, maar gedragen zich juist heel netjes. Pas wel op, ze zullen in huis veel op de grond zitten. Heb je een hond of kat? Dan moet je hier veel rekening mee houden.

Maakt de Bourke parkiet veel rotzooi?

De Bourke’s parkiet maakt nauwelijks rotzooi. Dit komt vooral omdat het een rustige vogel is, die weinig beweegt of sloopt. Natuurlijk zal je wel altijd wat veertjes of zaadjes rondom de kooi blijven vinden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl