Hoeveel beweging heeft een Yorkshire Terrier nodig?

yorkshire terrier beweging

Een Yorkshire Terrier heeft alle eigenschappen van een echte hond in een kleine ‘verpakking’. De kans is groot dat je een Yorkie in huis wilt halen. Maar hij is wel echt actief en vindt het fijn om veel te bewegen. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel beweging dit hondenras nodig heeft.

Over de Yorkshire Terrier

Met de Yorkshire Terrier haal je ondanks zijn kleine formaat een echte hond in huis. Hij heeft namelijk een paar belangrijke eigenschappen van de Terrier overgenomen. Het is een erg leuk, speels hondje. Toch is hij ook erg intelligent en kan hij daardoor gedragsproblemen vertonen. Een goede opvoeding met veel discipline en beweging is daarom belangrijk. Als je het dier genoeg laat bewegen, is hij vrijwel altijd vrolijk, levendig en speels. Ook bij lastigere taken lost hij zijn probleem gemakkelijk op.

Hoeveel beweging heeft een Yorkie nodig?

De Yorkie is absoluut een sportieve hond. Hij vindt het fijn om een uurtje per dag te sporten en dan is hij nog niet moe. Je kunt zelfs na een uurtje per dag spelen nog een flinke wandeling met deze hond maken. Dat komt vooral door zijn Terrier-kant, maar ook door zijn levendige aard. Hij vindt het fijn om veel te bewegen en actief te zijn. Dat betekent niet dat je uren per dag met de hond hoeft te gaan wandelen. Even drie kwartier spelen en een flinke wandeling maken is voor hem genoeg. Ook in huis is er genoeg te beleven en met een doorsnee achtertuintje maak je al een leuke renbaan voor dit kleine hondje.

Lees ook:  5 dingen die je nog niet wist over de Yorkshire Terrier

Hoeveel beweging heeft een Yorkshire Terrier puppy nodig?

Bij een puppy is het nooit goed om meteen al intensief aan de slag te gaan. Zijn botten moeten nog volgroeien en hij nog geen stevige spieren. Even flink wandelen is prima, maar maak het niet te gek. Je Yorkie pup zal al snel veel energie hebben en door zijn speelse karakter vraagt hij voortdurent de aandacht. Daardoor kan het aantrekkelijk lijken om een heel lange wandeling te maken, maar dat is niet goed voor zijn lichaam. Kies daarom voor wat kortere wandelingetjes, een paar keer per dag. Laat je Yorkie puppy geen traplopen, want dat is slecht voor de groei van zijn gewrichten. Je Yorkshire Terrier weegt toch al weinig, dus til hem gerust even op in zijn eerste levensjaar.

Hoeveel moet een oude Yorkie bewegen?

Een oude Yorkshire Terrier blijft hoe dan ook redelijk actief. Ook al duurt het allemaal wat langer, goed bewegen is en blijft belangrijk voor hem. Hij is immers erg intelligent en wil ook op latere leeftijd zijn hersenen nog steeds gebruiken. Een Yorkie is ongeveer 12 jaar in leven, maar kan ook veel ouder worden. Als ze ouder worden, kunnen ze wel problemen krijgen met de luchtpijp krijgen. Kies daarom voor een tuigje en niet voor een halsband. Daarnaast kunnen oudere Yorkies last krijgen van het dijbeen. Daardoor krijgen ze uiteindelijk artritis en dus meer pijn. Je hond geeft vanzelf aan wanneer flink bewegen niet meer nodig is. Ga maximaal een kwartiertje per keer even lopen.

Lees ook:  Kan een Yorkshire Terrier goed met katten overweg?

Vormen van beweging

Dit hondenras is behoorlijk intelligent. Daarom heeft hij een groot probleemoplossend vermogen. Je kunt daarom best een spelletje als verstoppetje met je spelen. Door zijn intelligentie in te zetten maak je de hond sneller moe en is hij daardoor minder vervelend. Wat hij ook geweldig vindt is het achter een bal aanrennen. Hij brengt hem graag weer bij je terug. Als je dan zelf geen zin meer hebt om de bal nog een keer te gooien, kun je besluiten nog een flink stukje te wandelen. Echt uren achter elkaar wandelen is niet nodig. Bovendien kan de hond snel verveeld raken als je hem steeds hetzelfde laat doen. Kies daarom voor voldoende afwisseling.

Afwisseling in beweging

De Yorkie is een intelligente en best brutale hond. Het is daarom belangrijk dat je hem geïnteresseerd houdt in bewegen. Want een intelligente hond die te weinig beweegt kan tot grote gedragsproblemen leiden. Zorg er daarom voor dat je voldoende afwisselt. Speel niet iedere keer met de bal en loop niet iedere keer dezelfde route. Maak het leuk en spannend voor jou en je hond. Zo blijft hij uitgedaagd. Anders zal hij al snel laten merken dat hij zich verveelt.

Wat gebeurt er als je Yorkie te weinig beweegt?

Een Yorkshire Terrier heeft een behoorlijk karakter en temperament. Hij houdt van nieuwe dingen ontdekken en is altijd alert. Ondanks zijn kleine grootte is het een stoer hondje. Als je hond te weinig beweegt, wordt hij heel vervelend. Hij krijgt daardoor een iets te pittig karakter. Dan wordt hij extreem koppig. Zorg er daarom voor dat je zijn goede eigenschappen inzet om hem vrolijk te houden. Want anders kan het maar zo zijn dat hij onophoudelijk begint te blaffen.

Lees ook:  Kan een Yorkshire Terrier goed alleen zijn?

Bovendien kan hij bij te weinig socialisatie met andere honden bang voor ze worden. Daardoor wordt hij te angstig en krijgt hij een angstagressie. Dat betekent dat hij snel boos wordt op ander honden omdat hij bang voor ze is. Zorg dus voor voldoende beweging en socialisatie!

Uitdagingen voor je Yorkshire Terrier

Waarschijnlijk vind je een Yorkie heel schattig. Maar hij heeft een behoorlijk groot ego. Hij vindt van zichzelf dat hij wel een meter groot is en dat hij er best mag zijn. Een behoorlijke opvoeding is nodig, omdat hij anders extreem koppig kan worden. Daardoor krijgt hij grootheidswaanzin en maakt hij de dienst uit in huis. Dat gebeurt vaak als baasjes hem te veel onderschat hebben.

Daag je hond daarom voldoende uit. Dan is hij gemakkelijk op te voeden; dankzij zijn intelligentie is hij een snelle leerling. Je kunt alvast beginnen met een aantal denkspelletjes en behendigheid. Hij heeft al snel door hoe het spelletje werkt. Zorg daarom voor voldoende uitdaging en afwisseling. Op die manier houd je zijn karakter in toom en heb je er een lieve huishond aan.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl