5 dingen die je nog niet wist over de Yorkshire Terrier

yorkshire terrier weetjes

Als je een blik werpt op de Yorkshire Terrier, ben je al snel op slag verliefd. Deze hondjes hebben namelijk behoorlijk veel energie en zijn erg loyaal aan de baas. Als je ze eenmaal in huis haalt, krijg je elke dag een flinke portie liefde van het hondje. En dat is niet het enige; er zijn allerlei leuke weetjes die je ervan zullen overtuigen om dit fantastische ras in huis te halen.

Over de Yorkshire Terrier

Als je de Yorkshire Terrier in huis haalt, haal je niet alleen een schattig hondje in huis. Deze hond is een echte hond, met veel discipline. Hij is levendig, opgewekt en speels. Bovendien is dit hondje dat wel 12 tot 15 jaar oud kan worden heel intelligent. Hij lost elk probleem binnen een mum van tijd op. Doordat hij van de Terrier-familie komt, kan hij behoorlijk zelfstandig zijn. Maar natuurlijk heeft het hondje ook een paar slechte eigenschappen. Hij kan slecht alleen zijn en is bovendien erg koppig. Wat zijn de 5 leukste weetjes over de Yorkshire Terrier?

1. Rattenvanger

Yorkshire Terriers zijn eigenlijk gefokt om ratten te vangen. In Schotland heerste er in de mijnen een grote rattenplaag. Daarom gingen de hondjes mee met wevers en mijnwerkers om ervoor te zorgen dat het werkgebierd knaagdiervrij bleef. Doordat de Terrier altijd klein van stuk is, konden ze gemakkelijk de ongewenste diertjes opjagen. Dankzij het ondernemende karakter zijn deze honden zeker niet bang aangelegd.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Yorkshire Terrier nodig?

2. Waar de naam Yorkshire Terrier vandaan komt

De naam ‘Yorkshire Terrier’ doet vermoeden dat zijn oorsprong iets te maken heeft met het Engelse graafschap Yorkshire. Dat is half waar. Dit hondenras bestond al, maar rond 1800 trokken de wevers naar Engeland en namen ze dit kleine hondje mee. Het heeft nog eens 60 jaar geduurd totdat dit hondje echt populair werd. Wist je dat de honden eerst een heel andere naam hadden? Het was verslaggever Angus Sutherland die een naamsverandering wilde. Het ras was ontstaan in Schotland, maar Sutherland vond dat de echte ontwikkeling in Yorkshire had plaatsgevonden. Daarom werd de naam in 1970 officieel veranderd naar ‘Yorkshire Terrier’.

3. Yorkies maken rare geluiden

Heb je al eens gehoord dat je Yorkie rare geluiden maakt? Dat ligt niet aan je hond; het hele ras doet dit. Ze zijn erg gevoelig voor op een rare manier niezen. Dit klinkt als een ‘omgekeerde nies’. Bovendien zullen ze vaak gaggelen als een gans via de keelholte. Dat heeft met zijn kleine bouw te maken. Bij het niezen zal een hond doorgaans lucht door zijn neus duwen. Maar dat doet de Yorkie niet. Hij hapt naar lucht, waardoor hij al snel ganzengeluiden zal maken. Maak je niet druk; het is verder niet ernstig en ook niet gevaarlijk voor zijn gezondheid. Hij kan om allerlei reden dit geluid maken. Bijvoorbeeld als hij slecht kan tegen de lucht van parfum, schoonmaakmiddelen of als je aan het stofzuigen bent en het stof overal door de kamer dwarrelt.

Lees ook:  Kan een Yorkshire Terrier goed met katten overweg?

4. Ben is de meest succesvolle Yorkshire Terrier

Yorkshire Terriers zijn zeker geen derderangshondjes. Sterker nog, je kan er zelfs prijzen mee winnen. Zo staat Ben Huddersfield bekend als ‘vader van het ras’. Het dier kon echt goed ratten vangen en was bovendien de ster van iedere hondenshow. Tijdens zijn korte leventje heeft hij maar liefst 70 prijzen weten te winnen. De hond was met zijn 11 pond niet bepaald dun. Zijn nakomelingen wogen ongeveer de helft. Ben mocht dan wel erg succesvol zijn; zijn gezondheid liet al snel ter wensen over. Daardoor werd hij maar 6 jaar oud. De meeste Yorkies die tegenwoordig te koop zijn, zijn meestal verre, verre familie van Ben.

5. Een Yorkie is geen angsthaas

Een Yorkie is ten slotte zeker geen angsthaas. Je zou zeggen dat hij door zijn gemiddelde gewicht van zeven pond echt op zijn hoede moet zijn. Het is immers maar een klein hondje.

Maar de Yorkshire Terrier is juist helemaal niet bang aangelegd. Hij is erg nieuwsgierig en heeft een behoorlijk groot karakter voor een klein hondje. Hij is dan ook niet bang voor grotere dieren en zal niet achter je weg kruipen.

Zo gaat er een verhaal over een man die in 2015 in de ochtend buiten was terwijl de beer in het vuilnis stond te grijpen. De beer had de man aangevallen en hij kon maar moeilijk wegkomen. De Yorkie was de held in dit verhaal; hij zou de aandacht van de beer hebben afgeleid. Zo kon de man uiteindelijk – dankzij tussenkomst van zijn kleine vriendje – naar het ziekenhuis rijden om zich te laten behandelen. Daar vertelde hij dit verhaal, dat de hele wereld over ging.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl