Kan een Yorkshire Terrier goed met katten overweg?

yorkshire terrier kat

Je wilt graag een hond in huis halen, maar je hebt ook al een kat. Dan wil je graag dat de twee goed met elkaar overweg kunnen. Toch is niet iedere hond daar even geschikt voor. Hoe zit dat met de Yorkshire Terrier? Kan een Yorkie goed met katten overweg?

Over de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier is maar klein van stuk, maar heeft een behoorlijk pittig karakter. Hij is er voor gefokt om te jagen op klein ongedierte. Hij is erg energiek en kan behoorlijk dominant zijn. Deze hond heeft het prima naar zijn zin in een appartementje, maar hem zindelijk krijgen is nog een hele klus. Hij heeft een lange rug en rechtopstaande oren. Uiteindelijk kan hij zo’n 14 tot 16 jaar worden. Maar past zijn jachtinstinct wel bij het hebben van een kat?

Kunnen Yorkshire Terriers met katten overweg?

Yorkies zijn intelligente honden. Daardoor weten ze het verschil tussen dieren waar ze op moeten jagen en tussen dieren waarmee ze samen leven. Over het algemeen kan een Yorkshire Terrier het dus prima met katten in huis vinden. Ze weten dankzij hun intelligentie gemakkelijk wanneer het gaat om een huiskat, of een ‘prooi’. De bedoeling is dan wel dat je een hondje in huis haalt dat nog jong is. Zo kun je hem er meteen mee in contact laten komen. Haal je een oudere Yorkie in huis die nog nooit met katten heeft gewoond? Dan kan dat zeker lastiger zijn.

Lees ook:  Kan een Yorkshire Terrier goed alleen zijn?

Kunnen katten met Yorkshire Terries overweg?

Het is belangrijk dat je ook stil staat bij het karakter van je kat. Een aantal katten zoals de Ragdoll en de Maine Coon zijn erg ontspannen tegenover honden. Ook de Yorkshire Terrier kan goed samen met ontspannen katten. Heb je een kat met een relatief rustig en zacht karakter, dan zal het samen laten gaan van deze twee dieren over het algemeen geen probleem zijn. Heb je een oudere kat die het gewend is om altijd alleen te zijn? Dan zal de uitdaging waarschijnlijk niet bij de opvoeding van de jonge Yorkie liggen, maar bij het laten wennen van je oudere kat aan je nieuwe aanwinst.

Kat en Yorkie met elkaar introduceren

Wil je je Yorkshire Terrier introduceren aan je kat? Neem daar dan rustig even de tijd voor. Deze hond kan prima met katten, maar dan is het belangrijk dat je dit niet opdringt. Zorg er daarom voor dat de kat een plekje heeft waar hij naartoe kan vluchten als hij zicht opgejaagd voelt door de hond. Ook de hond moet een plekje kunnen vinden als hij bang wordt voor de kat. Een Yorkie is overigens niet snel bang, dus zal hij waarschijnlijk niet wegrennen voor de kat. Maar omdat deze hond dominant is, kan hij al snel de baas gaan spelen over de kat. Laat ze daarom elke dag even aan elkaar wennen. Het is goed om dit moment steeds een beetje op te rekken. Word niet boos als het niet meteen lukt.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Yorkshire Terrier nodig?

Gedrag van je hond

Het gedrag van een Yorkie tegenover andere dieren is relatief onvoorspelbaar. Over het algemeen kunnen ze het prima met katten vinden, maar hij kan ook erg dominant zijn. Daardoor is de kans aanwezig dat de hond de baas zal spelen over de kat en hem probeert te intimideren. Houd dus rekening met het feit dat dit kan gebeuren. De kat kan daardoor al snel wegrennen, waardoor je Yorkshire Terrier erachter aan rent. Blijf dan altijd kalm en rustig. De Yorkie is een jachthond en zou dus op je kat kunnen gaan jagen. Laat ze daarom niet meteen alleen, zodat je snel in kunt grijpen als dat nodig is.

Laat de dieren pas alleen als je het vertrouwt

Over het algemeen kan een Yorkshire Terrier prima met katten overweg. Maar blijf erbij totdat je zeker weet dat de kat en de hond elkaar niets aan zullen doen. Als je nog je twijfels hebt en er liever bij blijft, raden we aan je gevoel te volgen. Laat ze pas alleen als je echt zeker weet dat ze goed met elkaar overweg kunnen. Voor een Yorkie is het wennen aan een kat vrij eenvoudig. Maar het kan maar zo zijn dat de oudere kat wat meer moeite heeft met de jonge hond. Zoiets heeft tijd nodig. Probeer het dus niet te forceren. Als je rustig en geduldig blijft, zul je al snel zien dat de twee zelfs elkaars beste vriendjes kunnen worden.

Yorkies en andere dieren

Heb je een kat, maar ook een konijn of andere dieren die gezellig door de woonkamer springen? Houd er dan rekening mee dat de Yorkie een jachtinstinct heeft. Dat betekent dat hij gefokt is om ongedierte uit zijn territorium te houden. Hij kan wel onderscheid maken tussen katten en andere dieren, zodat hij je kat niet meteen zal verjagen. Maar een konijn of een hamster door dezelfde ruimte laten springen als de Yorkshire Terrier is altijd een slecht idee. Hij zal het dier al snel gaan opjagen. Daarom gaat dit hondenras doorgaans niet samen met andere dieren dan met katten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl