Zuchon – kruising tussen Shih Tzu en Bichon Frise

zichon

Wil je graag een leuke hond en is een rashond niet meteen je eerste keuze? Dan kan een kruising ook een goed idee zijn. De Zuchon is een kruising tussen de Shih Tzu en de Bichon Frise. Wat kun je van deze hond verwachten? Wat maakt deze kruising zo bijzonder?

Kruising tussen Shih Tzu en Bichon Frise

De Shih Tzu en de Bichon Frise zijn allebei kleine, lieve honden met een zacht karakter. Ze passen goed in een gezin en zijn ook ideale honden voor senioren om te houden. Juist omdat ze zo’n lief karakter hebben. De twee honden werden waarschijnlijk voor het eerst in Amerika gekruist met elkaar. Maar de precieze oorsprong is niet helemaal bekend.

De kruising tussen een Shih Tzu en Bichon Frise noemen we een Zuchon. Hij wordt ook wel eens een Shichon genoemd. Sommige mensen noemen hem ook wel Teddy Bear Dog of Teddy Beer hond.

Is de Zuchon een design hond?

Er zijn veel kruisingen die vaak een design hond worden genoemd. Het is geen officieel ras, maar heeft toch een hoge populariteit. De Zuchon lijkt ook steeds meer te groeien qua populariteit en kunnen we dan ook zeker zien als een design hond.

Hoe ziet de Zuchon er uit?

Bij kruisingen weet je nooit precies hoe een hond er uit zal komen te zien. De ene keer zal de Zuchon meer lijken op de Shih Tzu en de andere keer juist meer op de Bichon Frise. De vacht kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, bruin en crèmekleurig. Het is ook goed mogelijk dat de Zuchon meerdere kleuren heeft, waarbij het patroon een verrassing zal zijn. Hij heeft meestal een korte snuit en het is een klein hondje.

Hoe groot is hij?

Wat je sowieso al weet is dat het een klein hondje zal worden. Allebei de ouderhonden zijn namelijk al erg klein. Hij weegt waarschijnlijk tussen de 4 en de 7 kilo.

Hoe is het karakter?

Het karakter van de Zuchon is vriendelijk. Al kan de hond wel wat last hebben van verlatingsangst. Ook is het goed mogelijk dat deze kruising wat agressief reageert op bijvoorbeeld onbekenden en wat waaks kan zijn. Maar als hij je vertrouwt, is het een hele lieve hond, die graag wordt geknuffeld en aandacht krijgt. Deze hond is echt een met het gezin. Deze hond zal niet veel blaffen, maar wel opkomen voor zijn gezin. Tegelijkertijd is dit een hond die zeer goed aanvoelt hoe jij je voelt en dat bieden wat je nodig hebt. In Amerika wordt de Zuchon niet voor niets regelmatig ingezet als therapiehond.

Is de Zuchon makkelijk te trainen?

De Zuchon kan wat koppig zijn en trainen is hierdoor lastiger. Dit betekent niet dat hij niets kan leren, maar het kost gewoonweg meer moeite. Zaken die je sowieso goed moet trainen, is het alleen thuis blijven en omgaan met onbekenden. Een goede socialisatie is daarom belangrijk en ook een puppycursus kan je erg helpen. Heb geduld met deze hond, want het is goed mogelijk dat het even duurt tot hij doet wat je van hem verlangt.

Kan de Zuchon goed met kinderen overweg?

Een Zuchon kan goed met kinderen overweg gaan, maar kan wel gereserveerd reageren op onbekende kinderen. Hoe beter je hem op jonge leeftijd socialiseert, hoe beter. Let er ook op dat dit maar een klein hondje is en dat kinderen niet altijd even voorzichtig zijn. Leer daarom ook je kind om goed met de hond om te gaan om te voorkomen dat hij gewond raakt.

Vachtverzorging

De Zuchon zal waarschijnlijk niet veel verharen. Hij heeft een vacht waar mensen met een hondenallergie doorgaans geen last van hebben. Je moet hem wel regelmatig naar een trimmer brengen. Let er ook op dat de Zuchon last het makkelijk te warm krijgen. Door zijn korte snuit is het soms moeilijk om de hitte kwijt te raken. Het helpt om te voorkomen dat zijn vacht niet te lang wordt. Regelmatig borstelen wordt aangeraden. Zo haal je vuiligheid uit zijn vacht en voorkom je irritaties aan de huid.

Gezondheid

Bij een krusing of een designhond weet je nooit wat je precies kunt verwachten. Dat geldt ook voor de gezondheid van de Zuchon. Een Zuchon kan juist de sterke, goede eigenschappen van zijn ouders krijgen, maar hij kan ook pech hebben en juist veel gezondheidsproblemen ontwikkelen. Je weet het simpelweg niet. Waar je rekening mee moet houden, is dat de Zuchon door zijn korte snuit moeite kan hebben met ademen. De kans is ook aanwezig dat hij huidallergieën ontwikkelt. Zowel de Shih Tzu als de Bichon Frise hebben aanleg voor huidproblemen. Ook oogproblemen kunnen ontstaan.

Is een Zuchon geschikt voor jou?

Zoek je een lieve, kleine hond, die voor je opkomt als het nodig is en die niet te veel verhaart? Dan is dit zeker een hond die geschikt is voor jou. Houd er wel echt rekening mee dat deze hond gereserveerd naar buitenstaanders kan zijn en leer hem alleen thuis te blijven.

Waar kun je de kruising tussen Shih Tzu en Bichon Frise vinden?

Het kan best lastig zijn om een Zuchon te vinden. Bij rashonden zijn er erkende fokkers en rashondenverenigingen waar je terecht kunt. Bij een kruising is dit een stuk lastiger. Er zijn echter wel wat mensen die hier in fokken en soms ontstaat er een nestje per ongeluk. Je zou ook eens kunnen kijken in het asiel voor deze kruising.

Ga je bij een fokker langs, zorg dan dat je genoeg kritische vragen stelt en voorkom dat je met een broodfokker te maken hebt. Broodfok is ook bij kruisingen een risico dat op de loer ligt.

Heb jij een Zuchon?

Hoe is jouw Zuchon? Deel jouw ervaring in de reacties.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl