Kan een Beagle goed met katten overweg?

beagle kat

Wil je een lieve hond in huis, maar heb je ook al een kat? Dan vind je het belangrijk dat deze twee goed met elkaar over weg kunnen. Een Beagle is een hondje dat graag alle aandacht opeist, maar hij kan ook goed samen met andere dieren? Hoe zit dat met katten? Kan een Beagle goed met katten over weg?

Over de Beagle

De Beagle herken je al snel aan zijn hangende oortjes. Het is een erg aanhankelijke hond waar veel mensen snel verliefd op kunnen raken. Vanwege zijn jachtinstinct is snuffelen het belangrijkste wat hij de hele dag door doet. Gelukkig is een Beagle een erg sociaal ras en kan hij daarom goed samen met andere dieren. Doordat hij ook nog eens leergierig is, kun je hem prima leren om met katten over weg te kunnen. Daarbij is het vooral een kwestie van volhouden.

Kan een Beagle goed met katten over weg?

Een Beagle is een erg sociale hond en is van oudsher meestal onderdeel van een roedel geweest. Daarom vindt deze hond het fijn als er een ander dier in huis is. Dat betekent dat deze hond over het algemeen goed samen gaat met katten. Maar het ligt uiteraard niet alleen aan de hond, maar ook aan het ras kat dat je hebt. Want als de Beagle graag vriendjes wil zijn, maar de kat niet, ligt het probleem aan de andere kant. Als je dus een kat het die goed samengaat met honden en een Beagle in huis neemt kunnen ze goed met elkaar samen. Dat kost wel even tijd en de introductie moet uiteraard ook goed gaan.

Lees ook:  Beagle Pup kopen? Overzicht erkende fokkers

Dat betekent wel dat als een van de dieren al ouder is, dat het iets lastiger kan zijn en daardoor iets meer doorzettingsvermogen vergt. Het is ook mogelijk dat ze nooit aan elkaar wennen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de Beagle gewend is om zijn hele leven lang alleen geleefd te hebben.

Welke katten kunnen goed met de Beagle samen?

Elke kat kan in principe wennen aan het feit dat er een jonge Beagle in huis is. Toch zijn er ook rassen die meer op zichzelf zijn en het niet leuk vinden als er opeens een hond de woning komt binnenvallen. Als je beide huisdieren nog mag kiezen, kun je rekening houden met het ras van de kat. Zo zijn er kattenrassen die beter samengaan met een Beagle. Het is goed om te letten op de eigenschappen van deze katten. Sommige kattenrassen zijn erg ontspannen in het samenleven met een hond. Dan gaat het bijvoorbeeld om de:

Kat en Beagle samen

Een Beagle is een leergierige en sociale hond. Om deze reden gaan ze ook goed samen met andere dieren. Dat heeft te maken met hun oorsprong. Beagles zijn namelijk gefokt als jachthonden en zijn gewend om in een grote groep dieren samen te leven en met ze samen te werken. Daarom zien Beagles katten bijna nooit als een bedreiging, maar als een ‘collega’ of als een vriendje. Dat heeft er ook mee te maken dat dit hondenras het absoluut niet leuk vindt om alleen te zijn. Als je een jonge Beagle in huis haalt, doe je er goed aan ze zoveel mogelijk te laten spelen met andere honden en te laten wennen aan katten. Dat gaat het gemakkelijkst als je een pup aanschaft en deze dit vanaf jong af aan al leert.

Lees ook:  Kan een Beagle goed alleen zijn?

Helaas hebben Beagles een eigenschap die iets minder fijn is: ze kunnen nogal janken. Daardoor kan de kat schrikken van zijn stemgeluid. Heb je dus een kat die erg bang is aangelegd en schrikt van het gejank van de Beagle, dan heb je wat meer tijd nodig om dit op orde te krijgen.

Beagle en kat introduceren

Ga je voor het eerst een Beagle aan een kat introduceren, of andersom? Dan is het verstandig dit niet te forceren. Neem rustig je tijd en geef deze tijd ook aan beide dieren. Het is belangrijk dat je voor de kat een veilige ruimte maakt waar hij naartoe kan vluchten als hij bang is. Ook voor de Beagle maak je een eigen ruimte, zodat ze allebei veilig weg kunnen als het de eerste keer niet goed gaat. In deze ruimte zet je wat eten neer, leg je een kleed of zet je de kattenbak neer.

Voor het introduceren houd je de dieren eerst uit elkaar en laat je ze daarna aan elkaar wennen. Het best doe je dit met vrij korte sessies. Iedere dag laat je ze iets langer aan elkaar snuffelen. Bestudeer het gedrag van je kat en hond goed. Als je nog in de introductiefase zit, kun je de dieren het best aan elkaar introduceren zolang je erbij bent. Zorg ervoor dat je niet in paniek raakt als er ruzie ontstaat. Door zelf rust uit te stralen, straalt dit vaak over op beide dieren.

Gedrag van je hond

Als je Beagle voor het eerst een kat ontmoet, zal hij het over het algemeen geen probleem vinden om samen te leven. Maar het kan wel zijn dat de pup zich nog een beetje ongemakkelijk en bedreigd voelt. De kans is groot dat hij dan begint met zijn luide gejank. De kat kan daardoor gespannen raken. Zorg er daarom voor dat je ingrijpt als de Beagle zich niet op zijn gemak voelt, of de kat bang raakt door het gejank.

Lees ook:  Pocket Beagle - karakter, verzorging en gezondheid

Dieren alleen laten

Natuurlijk wil je ook wel eens van huis. En niet elke Beagle of Ragdoll is hetzelfde. Laat ze daarom pas alleen als je weet dat de dieren elkaar niets aan zullen doen en dat ze elkaar respecteren. Daarna kun je rustig even weg. Maar gun het wat tijd; Rome is niet binnen een dag gebouwd. De kans is groot dat als ze elkaar echt accepteren, je ze samen tegen elkaar ziet liggen op een kleed. Dat is pas echte vriendschap.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl