Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

australian shepherd bewegen

Wil jij graag een Australian Shepherd? Dan moet je wel goed realiseren dat dit honden zijn met veel energie. Ze moeten dus veel bewegen. Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig? Waar moet je rekening mee houden? En is beweging alleen wel genoeg?

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een herdershond, die veel wegheeft van een Border Collie en ook vaak Aussie wordt genoemd. De hond komt oorspronkelijk niet uit Australië, maar Amerika. Het is een intelligente hond, met veel energie en fijne gezelschapshond. De Australian Shepherd is graag bezig voor zijn baasje en kan wat gereserveerd zijn naar onbekenden. Opvallend aan de hond is dat hij in allerlei kleurvariaties voorkomt en dat hij verschillende kleuren ogen kan hebben.

Wist je dat we nog veel meer informatieve artikelen over de Australian Shepherd hebben? Bekijk het overzicht om alles te weten te komen over dit prachtige ras.

Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Een Australian Shepherd is een ras dat heel veel energie heeft. Het is geen hond die je er plezier mee doet om een klein blokje van een paar minuten om te lopen. Het beste is als een Aussie zo’n dertig tot zestig minuten per dag intensief beweegt. Geen simpele wandeling dus, maar echt lekker in beweging komen. Rennen, springen, spelen en stoeien.

Lees ook:  8 honden die op een wolf lijken (inclusief foto's)

Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd puppy nodig?

Bij een puppy moet je niet meteen intensief gaan bewegen. Het is beter om het rustig op te bouwen. Wandel steeds een stukje verder met je Australian Shepherd, maar overdrijf het niet. Je Aussie pup zal veel energie hebben en daardoor ben je misschien geneigd om juist heel ver te wandelen, maar het is echt beter om wat vaker te wandelen en dan zo’n tien minuten dan alles in één keer. Let er ook goed op dat je geen trappen moet lopen met je puppy. Traplopen is sowieso al slecht voor je hond, maar zorgt bij een puppy mogelijk voor problemen met de ontwikkeling en groei van de gewrichten. Til je hond dus altijd op als hij een trap op moet en doe dit vooral het eerste jaar van zijn leven.

Meelopen naast de fiets kan het beste vanaf ongeveer zes maanden. En wanneer je dit wil doen, moet je het ook rustig opbouwen, zodat je hond gewend raakt aan de fiets, het tempo en de duur.

Hoeveel moet een oude Aussie bewegen?

Hoe ouder een Aussie wordt, hoe minder behoefte hij heeft om te wandelen. Dit betekent niet dat hij helemaal niet meer wil wandelen. Het ligt helemaal aan de hond. Houd er wel rekening mee dat senioren Aussies snel last hebben van artrose. Hun gewrichten doen dan meer pijn. Het is belangrijk dat je hem de tijd geeft om rustig warm te worden. Oudere Australian Shepherds kunnen misschien minder lang bewegen, maar vinden het nog wel steeds leuk om uitgedaagd te worden. Dat doe je bijvoorbeeld door hem mentaal te stimuleren.

Lees ook:  Mag je chloor toevoegen aan een hondenzwembad?

Vormen van bewegen

Er zijn allerlei vormen van bewegen. Zo kun je sowieso natuurlijk gaan wandelen. Al is dit mogelijk niet voldoende voor je Australian Shepherd. Hij wil vooral veel rennen en zichzelf uitdagen. Neem hem bijvoorbeeld mee als je gaat steppen of fietsen. Ook tijdens het hardlopen kun je een Australian Shepherd heel goed meenemen.

Mijn eigen Australian Shepherd Charlie in beweging

Of kies ervoor om een hondensport te doen. Een populaire hondensport voor Australian Shepherds is bijvoorbeeld Behendigheid (ook wel Agility). Dit is de sport waarbij de hond over en door allerlei hindernissen moet. De sport is zo geliefd, omdat de Aussie zijn energie kwijt kan, maar ook echt na moet denken.
Andere toffe sporten om te doen zijn Flyball of Doggydance. Bij hondensporten is het wel heel belangrijk dat je Aussie goed overweg kan met andere honden en dat hij heel goed naar zijn baasje luistert.

Afwisseling in het sporten voor je Australian Shepherd

De Aussie is een zeer intelligente hond. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden als je gaat wandelen of sporten met de hond. Afwisseling hierin is heel belangrijk. Loop niet elke keer dezelfde route en zorg voor verschillende vormen van beweging. Zo blijft het voor jouw hond leuk en spannend.

Wat gebeurt er bij te weinig beweging?

Als je Aussie te weinig beweging krijgt, dan is de kans groot dat hij vervelend wordt. Hij gaat op een negatieve manier aandacht vragen. Dit uit hij bijvoorbeeld door te bijten, blaffen, springen, slopen of op een andere manier onwenselijk gedrag te vertonen. Het kan moeilijk zijn om dit gedrag af te leren. Voldoende bewegen zal sowieso helpen. Helemaal als je Australian Shepherd ook mentaal wordt gestimuleerd.

Lees ook:  Hoe laat je je hond wennen aan een hondenzwembad?

Je Aussie mentaal stimuleren

Het werd al een paar keer gezegd, maar het is heel belangrijk om je Australian Shepherd niet alleen te laten bewegen. Het is ook belangrijk dat hij mentaal gestimuleerd wordt. Aussies zijn erg intelligent en dat moet absoluut niet vergeten worden. Een Australian Shepherd die genoeg lichamelijke beweging krijgt, maar niet voldoende mentaal wordt gestimuleerd, wordt nog steeds vervelend. Als je gaat lopen, is het slim om bijvoorbeeld de route regelmatig af te wisselen, of laat je hond onderweg iets doen, zoals een trucje.
Ook denkspelletjes in en om het huis kunnen erg veel helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een lekkere snack of een speeltje ergens in huis verstoppen en je hond laten zoeken. Er bestaan ook speciale hondenpuzzels die leuk zijn om te doen.

Komt jouw Australian Shepherd genoeg in beweging en laat je hem voldoende nadenken? Dan heb je er echt een leuke hond aan!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl