6 honden met dreadlocks – ken jij ze al?

honden dreadlocks

Wist je dat er honden zijn die een vacht hebben vergelijkbaar met dreadlocks? Deze rassen hebben een uniek uiterlijk. Ze worden ook vaak gezien als honden die op een dweil of Swiffer lijken. Ontdek ook deze 6 honden met dreadlocks

Honden met dreadlocks

Mensen kunnen dreadlocks hebben, maar het is vaak minder bekend dat ook honden dreads kunnen hebben. Dit zijn eigenlijk een soort koorden, maar ze ogen al snel als dreadlocks. Deze honden hebben een bijzondere uitstraling.

Vachtverzorging

Houd er rekening mee dat als je een hond met dreads hebt, de vachtverzorging ontzettend belangrijk is. Er gaat vaak snel vuiligheid in zitten en ook voor teken en vlooien moet je goed op blijven passen. Heb jij één van de volgende honden? Dan moet je tenminste wekelijks de vacht goed verzorgen. Borstel je hond en zorg ervoor dat er geen klitten in zijn vacht zitten. Een hond die gecastreerd is, heeft vaak nog meer vachtverzorging nodig.

1. Komondor

De absolute nummer 1 hond met dreads is de Komondor. Het is de Bob Marley onder de honden! Dit is een vrij zeldzame hond, maar wel eentje met een bijzonder uiterlijk. Het is een waakhond uit Hongarije, die kuddes bij elkaar moest houden. De Komondor deed dit samen met herdershonden. Het is een grote hond, met een schafthoogte van 70 tot 80 centimeter. Deze hond heeft een baas nodig die echt zijn mannetje staat, aangezien het een vrij dominant ras is.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Komondor hond – de Bob Marley onder de honden.

De Komondor valt op vanwege zijn enorme dreads, die doen denken aan een dweil of zwabber. De hond is altijd wit en de dreads beginnen al te ontwikkelen wanneer hij ongeveer negen maanden oud is. De dreadlocks moeten handmatig uit elkaar gehaald worden Dit moet je regelmatig doen voor een goede vachtverzorging.

Lees ook:  Waarom hebben sommige honden twee verschillende kleuren ogen?

2. Puli

De Puli wordt ook wel de Hongaarde Puli genoemd. Dit is net als de Komondor een Hongaarse hond. Qua uiterlijk lijken ze wel op elkaar, al heeft de Puli vooral een zwarte of bruine vacht. Hij kan ook een witte vacht hebben. De Puli is een herdershond en wordt vooral als schapenhond ingezet. Samen met de Komondor vormt hij een ideaal duo voor op boerderijen. Het is een trouwe, lieve hond die zeer intelligent is en graag bezig is voor zijn baas.

Tekst gaat verder na de afbeelding

puli dreadlocks
Een zwarte Puli

Je mag een Puli nooit scheren of knippen. Zelfs borstelen mag je niet doen. Wat je wel moet doen is de koorden van de vacht uit elkaar trekken, zodat ze geen enorme klitten worden. Wanneer je dit niet doet, lijkt de vacht haast op vilt en kan het geheel flink gaan trekken en wordt het pijnlijk voor de hond.

3. Bergamasco

De Bergamasco is van origine een Italiaanse schapenhond. Deze hond is nog niet zo heel lang in huishoudens te vinden, waardoor veel van zijn oorspronkelijke karakter nog steeds aanwezig is. Ze zijn dus erg zelfstandig en een tikkeltje koppig, maar werken ook graag voor hun baas. Als je een Bergamasco hebt, dan heb je vooral een pure hond.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Bergamasco dreads
De Bergamasco

De Bergamasco heeft veel haar. Hij heeft namelijk maar liefst drie lagen haar. En naarmate de tijd verstrekt, vormen de twee bovenste lagen samen de dreads. Dit komt door de natuurlijke oliën van de hond. Het duurt wel een hele tijd tot de Bergmasco echt dreadlocks heeft. Houd rekening met tenminste vijf jaar. Maar… als het eenmaal zo ver is, ziet het er wel schitterend uit.

Lees ook:  15 bijzondere witte honden - zo wit als sneeuw

4. Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond, ook wel de Perro de Agua Español of de Spanish Water Dog, is een herdershond die oorspronkelijk uit Spanje komt. Ze leren heel gemakkelijk iets aan en zijn zeer actief. Naar vreemden toe kan hij wel wat afstandelijk en waaks zijn.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Spaanse waterhond
Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond verhaart niet, maar krijgt krullen die uiteindelijk in koorden en dreads veranderen. Meestal wordt de Spaanse Waterhond voor die tijd al geschoren door de eigenaar. In Spanje doen ze dit één keer per jaar in het voorjaar. Wil je de vacht echt gezond houden? Dan moet de Spaanse Waterhond regelmatig zwemmen. Iets waar hij – wat je vast al kon raden – doorgaans geen enkel probleem mee heeft.

5. Havanezer

De Havanezer, ook wel de Havanezer Silk Dog, is de kleinste hond van de lijst, maar wel meteen een hele leuke. De hond komt uit Cuba en is een echte gezelschapshond. Het is een hele vrolijke, lieve hond, die goed past in families met kinderen. Pas wel op voor tekenen van verlatingsangst, want daar kan de Havanezer zeker last van hebben.

Tekst gaat verder na de afbeelding

havanezer
Havanezer

De vacht van de Havanezer heeft veel verzorging nodig. De Havanezer heeft een dubbele vacht, en haren van de ondervacht die los komen te zitten, raken verstrengeld in de bovenste laag. Zijn vacht groeit daarnaast erg snel, waardoor het snel in de knoop kan raken. En dreadlocks zijn dan het directe gevolg. Pas echter wel op dat het geen vacht wordt die op vilt lijkt. Dit kan voor de hond erg vervelend zijn en veel trekken.

Lees ook:  Beste honden om mee te hardlopen of rennen

6. Poedel

Je verwacht het misschien niet, maar ook de Poedel is een hond die dreadlocks kan hebben. De Poedel is er in verschillende formaten, waarvan de grootste de Koningspoedel is. Het is een Franse hond, die oorspronkelijk werd ingezet als jachthond. Het is een intelligente en actieve hond.

Tekst gaat verder na de afbeelding

poedel dreadlocks
Een poedel met dreadlocks

Poedels kunnen twee verschillende vachttypes hebben: gekruld en met koorden. De krullen zien we veel vaker, waardoor mensen niet realiseren dat een poedel ook dreadlocks kan hebben. De hond heeft een dichte vacht en verhaart amper. Om die redenen zijn er veel kruisingen met Poodles. Iemand met een hondenallergie kan namelijk de vacht van de poedel doorgaans wel weerstaan. Een vacht met koorden bij de Poedel komt pas wanneer hij volwassen is. Houd er rekening mee dat het verzorgen van de dreads lastig is, omdat er veel vuil in komt te zitten en de vacht ook snel stinkt wanneer hij nat is. Het duurt dan vervolgens erg lang tot de vacht droog is.

Kruisingen en vuilnisbakkenras

Natuurlijk kunnen er nog veel meer bijzondere honden zijn met dreadlocks. Denk aan speciale kruisingen of honden waarvan de oorsprong niet helemaal bekend is.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl