Kan een Australian Shepherd goed tegen warmte?

Australian Shepherd warmte

De Australian Shepherd heeft best een dikke vacht. Wat betekent dit voor het ras wanneer het warm is? Wat moet je bijvoorbeeld doen tijdens een hittegolf? Kan een Australian Shepherd daar mee omgaan? Welke tips zijn er tegen de hitte of warmte?

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een zeer actieve herdershond die vaak de lieve bijnaam Aussie krijgt. Hij wordt ook nog wel eens Australische Herder genoemd. Deze schapenhond heeft veel beweging nodig en is daarnaast zeer actief. Opvallend zijn zijn ogen, die vaak verschillende kleuren hebben. Ook opvallend is zijn enorm dikke vacht, inclusief ondervacht.

Kan een Australian Shepherd goed tegen warmte?

Misschien verwacht je het niet, maar een Australian Shepherd kan eigenlijk wel met elke temperatuur overweg. Wanneer het koud is beschermd zijn dikke vacht hem tegen de kou, maar het vormt ook bescherming tegen de felle zon.

Maar, ondanks dat een Aussie goed tegen hitte kan, moet je er altijd rekening mee houden dat te veel felle zon nooit goed is. Zeker een hittegolf kan voor problemen zorgen. Denk aan uitdrogingsverschijnselen. Laat je hond daarom niet zomaar buiten in de volle zon en zorg voor voldoende schaduw als hij toch buiten is.

Zorg voor genoeg water

Honden hebben meer vocht nodig tijdens de hitte. Net als mensen, dus. Een hond hijgt om warmte kwijt te raken. Als het warm is, moet je altijd water hebben staan, zodat je Aussie kan drinken wanneer hij maar wil. Ook wanneer je buiten gaat wandelen is het slim om genoeg water ter beschikking te hebben. Neem dus eventueel water mee als je op pad gaat met je Australian Shepherd.

Lees ook:  Kan een Australian Shepherd goed met katten overweg?

Kan een Australian Shepherd buiten in de zomer?

Heb je jouw Australian Shepherd regelmatig in de tuin? Dat kan prima als het buiten warm is, maar je moet er wel voor zorgen dat je tuin geschikt is. Zo moeten er genoeg schaduwmogelijkheden zijn, zodat je hond zelf kan kiezen of hij in de zon of juist in de schaduw wil zijn. Nog beter is een hondenhok of een schuurtje waar hij in kan liggen. Pas er ook voor op dat tegels ontzettend warm kunnen worden wanneer de zon er op schijnt. De poten van je Aussie kunnen gemakkelijk verbranden als ze erover lopen.

Zorg voor verkoeling

Verkoeling bij hitte is voor jouw Australian Shepherd altijd noodzakelijk. Gelukkig zijn er genoeg producten die hier een beetje bij helpen. Een ventilator in huis maakt al verschil. Eventueel kun je ook kiezen voor speciale koelmatten voor de hond. Een andere optie is om een hondenzwembad, zodat je Aussie heerlijk kan genieten van het verkoelende water. Een sproeisysteem voor in de tuin kan eveneens verkoeling aan jouw Aussie bieden.

Wat is het gevaar van oververhitting?

Oververhitting kan voor serieuze problemen zorgen. Je Australian Shepherd kan bijvoorbeeld bewusteloos raken. Hij kan zelfs aan komen te overlijden. Let daarom extra goed op wanneer het warm is. De volgende symtpomen horen bij overhitting:

 • Flink aan het hijgen
 • Trillen
 • Kwijlen
 • Overgeven
 • Verhoogde hartslag
 • Glazige ogen
 • Hoge lichaamstemperatuur
Lees ook:  5 must-have producten voor de Australian Shepherd

Wat moet je doen bij oververhitting van je Australian Shepherd?

Raakt je Australian Shepherd oververhit tijdens een mooie zomerdag of een hittegolf? Dan is afkoelen heel belangrijk. Breng hem naar een koele ruimte, denk aan een garage of schuur. Geef hem water, maar wees alert dat hij niet te veel en vooral te snel drinkt. Je kunt ook een vochtige doek over hem heen leggen. Als dat niets uithaalt, moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen.

Pas op voor uitdroging

Een ander gevaar voor je Australian Shepherd wanneer het buiten warm is, is uitdroging. Honden verliezen warmte door vooral veel te hijgen. Ze zweten dus niet, maar raken alsnog vocht kwijt. Uitdroging kent serieuze gevolgen, zoals flauw vallen of zelfs doorgaan. Je herkent uitdrogingsverschijnselen als volgt:

 • Je Aussie hijgt veel
 • Hij heeft een droge mond
 • Hij heeft een droge neus
 • hij heeft weinig energie

Is er spraken van uitdroging bij je Aussie? Zorg dat hij meer gaat drinken. Lukt dat niet? Bel dan meteen je dierenarts voor advies.

Wat moet je niet doen met je Australian Shepherd?

Voorkom dat je gaat wandelen op het warmste moment van de dag. Dit is nooit goed, hoeveel energie je hond ook heeft. Het is ook zeer onverstandig om je Australian Shepherd te scheren. Dit klinkt misschien als een goede manier om voor verkoeling te zorgen, maar het zorgt voor problemen. De vacht houdt de Aussie ook enigszins koel. Wanneer je hem scheert, verhoog je daarnaast de kans op verbranding en kan hij zijn lichaamstemperatuur minder goed reguleren.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen de Border Collie en de Australian Shepherd?

Australian Shepherd in de auto

Laat je Australian Shepherd nooit alleen in een auto. Zeker niet als het buiten warm is. De auto heeft maar een kleine ruimte en kan snel opwarmen. Zelfs een paar minuten kunnen ernstige gevolgen hebben. Laat je Aussie het liefst thuis en voorkom dat je je hond alleen in de auto moet laten.


Leer alles over jouw Aussie

Ontdek de fascinerende wereld van de Australian Shepherd! Dit informatieve boek neemt je mee op een onvergetelijke reis door het leven en de wonderlijke eigenschappen van deze buitengewone honden.

Stap in de voetsporen van deze intelligente en energieke viervoeters, terwijl je leert over hun geschiedenis, karakter en unieke vaardigheden. Ontdek hoe de Australische herder uitblinkt in gehoorzaamheidstraining, behendigheid, en zelfs schapenhoeden! Je zult versteld staan van hun ongeëvenaarde werkethiek en natuurlijke instincten.

Vol praktische tips over verzorging, training en gezondheid. Geschreven in een toegankelijke en boeiende stijl. Verlies jezelf in de kleurrijke wereld van de Aussie.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl