Hoe duur is een Australian Shepherd? Hoge of juist lage prijs?

Prijs Australian Sheperd

Als je flink research hebt gedaan, om een geschikte hond te vinden, dan kan het maar zo zijn dat je bent uitgekomen op de Australian Shepherd. Nu breekt de volgende stap aan: hoeveel kost een Australian Shepherd? De prijs van een Australian Shepherd is misschien hoger dan je denkt!

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd wordt ook wel Aussie of Australische Herder genoemd. Deze hond komt in verschillende kleurtinten voor, zoals de blue merle, de red merle, de blue tri of de red tri. Het is een intelligente hond die ontzettend veel energie heeft. Met deze hond moet je flink veel wandelen.

Wist je dat we nog veel meer informatieve artikelen over de Australian Shepherd hebben? Bekijk het overzicht om alles te weten te komen over dit prachtige ras.

Hoe duur is een Australian Shepherd?

Wanneer je een Aussie bij een fokker koopt als puppy, moet je toch wel rekening houden met een gemiddelde prijs van 1100 tot 1500 euro. Je kunt ze echter ook goedkoper krijgen, of juist een stuk duurder. De Australian Shepherd is niet de duurste hond, maar in de afgelopen jaren is de gemiddelde prijs wel gestegen. Dit komt omdat er steeds meer vraag is naar deze hond.

Waarom is een Aussie zo duur?

Er zijn verschillende factoren waar de prijs op wordt bepaald. Soms hoef je maar een paar honderd euro te betalen, terwijl je een andere keer misschien met 2000 euro nog steeds niet genoeg hebt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren: de fokker, de populariteit van de hond, de stamboom en het uiterlijk van de puppy’s.

Lees ook:  De 7 mooiste Australian Shepherd kruisingen

De fokker

Mijn hond Charlie toen hij nog een puppy was

Eén van de belangrijkste factoren van de prijs voor Australian Shepherds, is de fokker zelf. Er zijn professionele fokkers, maar ook mensen die per ongeluk een nestje Aussies hebben gekregen. Als je het kunt betalen, is het altijd beter om voor een professionele fokker te gaan.

Let wel op, want er zijn ook broodfokkers. Broodfok houdt in dat iemand zo veel mogelijk geld probeert te verdienen aan de honden. Ze maken het liefst zo min mogelijk kosten, en willen zo veel mogelijk honden verkopen. Vaak worden deze hondjes ook lekker goedkoop aangeboden en worden de teefjes meerdere keren ingezet. Er worden doorgaans weinig dierenartskosten gemaakt en er zijn vaak ook meerdere rassen tegelijk. De kans is groot dat een hond via een broodfokker veel gezondheidsproblemen heeft. Omdat de Australian Shepherd steeds populairder wordt, zal er ook steeds meer broodfok van deze hond te vinden zijn.

Een professionele fokker, met hart voor het dier, zal wel de nodige dierenartsbezoekjes afnemen. Ook worden de ouders van de hond getest, bijvoorbeeld op de ogen en de heupen, omdat Aussies daar nog wel eens problemen mee kunnen hebben. Sommige professionele fokkers halen zelfs de moeder of vader uit het buitenland, om er zo voor te zorgen dat de lijn honden zo zuiver mogelijk blijft. Hoe meer een fokker doet, hoe groter de kans is dat de prijs van de Australian Shepherd stijgt.

Via de rasvereniging van de Australian Shepherd kun je fokkers vinden.

De populariteit van de Australian Shepherd

Zo’n tien jaar geleden waren Aussies een stuk minder populair dan nu. Ze worden steeds geliefder en daardoor stijgt de prijs ook. Dit is natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod.

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van een Australian Shepherd?

De stamboom

Een Australian Shepherd met stamboom is vaak een stuk duurder dan eentje zonder. Komen de puppy’s van ouders die verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept? Dan betaal je automatisch al meer.

Het uiterlijk van de pup

De Australian Shepherd is er in allerlei kleuren en veel mensen hebben vooral de voorkeur voor de merle varianten. Het is echter onmogelijk om alleen op merle te fokken. Er is namelijk een grote kans dat puppy’s doof en blind worden geboren als de vader en moeder allebei een merle vacht hebben. Er zijn fokkers die een hogere prijs hanteren voor de kleuren die geliefder zijn. Ook Australian Shepherd met een uniek uiterlijk kunnen een stukje duurder zijn. Er zijn echter ook fokkers die een hondje matchen aan de persoonlijkheid van het baasje of het gezin en dus niet kijken naar de kleur.

Prijzen vergelijken

Wanneer je een fokker bezoekt voor jouw Australian Shepherd, dan moet je goed kijken naar de verschillende prijzen en deze met elkaar vergelijken. Kijk bij het vergelijken niet puur naar de prijs van de pup, maar ook naar andere zaken.

Stel de juiste vragen. Zorg dat je weet wat een fokker allemaal heeft gedaan. Komt één van de ouders uit het buitenland? Worden er testen gedaan om de gezondheid te waarborgen? Besef dat een fokker hier ook flink wat kosten mee maakt. Zorg dat je ook altijd langs gaat, zodat je de puppy’s én de ouders kunt zien. Neem eventueel iemand mee die een beetje weet waar je op moet letten.

Lees ook:  5 rassen vergelijkbaar met de Australian Shepherd (inclusief foto’s)

Een Australian Shepherd uit het asiel kopen

Je kunt natuurlijk ook een Australian Shepherd uit het asiel halen. De kosten zullen dan een stuk lager zijn, maar houd er wel rekening mee dat je dan mogelijk veel moet heropvoeden. Zo’n hond kan een vervelend verleden hebben. Aangezien Australian Shepherds snel leren, kunnen ze ook snel verkeerd gedrag aanleren. Afleren is dan wel wat lastiger, maar niet onmogelijk.

Een Aussie uit het asiel halen is natuurlijk wel heel goed, omdat het leven in een asiel al helemaal niet fijn is. Zo geef je een geweldig leuke hond een nieuwe kans. En dat is ook veel waard. Stel bij de aanschaf ook altijd de juiste vragen en maak alvast kennis met het dier.

Australian Shepherd kruising

Wil je wat besparen op de kosten? Dan zou je ook een kruising kunnen overwegen. Er zijn allerlei hartstikke leuke kruisingen met Australian Shepherds te vinden. Bijvoorbeeld met een Border Collie, een Duitse Herder of een ander leuk ras. Vaak heeft een kruising een nog uniekere uitstraling, waardoor je pas écht een bijzondere hond hebt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl