Wat zijn de nadelen van een Beagle?

nadelen beagle

Ben je helemaal verliefd geraakt op die lange oortjes en dat lieve koppie? Dan wil je waarschijnlijk een Beagle in huis gaan nemen. Maar voordat je besluit om er eentje uit het asiel te halen of aan te schaffen bij een kennel, is het goed om ook even van die roze wolk af te komen. Want wat zijn de nadelen van een Beagle?

Over de Beagle

Een van de meest populaire hondenrassen in de wereld is de Beagle. Veel mensen nemen er eentje in huis omdat het dier erg sociaal en lief is. Bovendien heeft deze hond een mooie vacht. Vooral vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter zijn veel mensen er verliefd op geraakt. Daarnaast kwamen Beagles vaak voor in kinderfilms. Geen wonder dus, dat veel mensen van dit dier zijn gaan houden.

Nadelen Beagle

Toch is het bij het aanschaffen van een Beagle belangrijk om niet alleen door een roze bril naar de positieve eigenschappen van een Beagle te kijken. Net als ieder ander hondenras heeft ook dit hondenras wel een aantal nadelen.

1. Alleen laten is slecht mogelijk

Ben je vaak weg van huis? Dan is het maar de vraag of dit hondenras wel geschikt voor je is. Als je bijvoorbeeld naar je werk moet of de hele dag aan het studeren bent, zal de Beagle zich al snel minder geliefd voelen. Verlatingsangst is bij dit hondenras al snel ontwikkeld en het is vaak maar lastig om hem te leren dat hij alleen moet zijn. Zeker omdat Beagles hooguit een uurtje alleen kunnen zijn. Je kunt het uiteraard wel trainen, maar alleen zijn zit niet in deze hond zijn natuur. En als hij bang is dat hij alleen wordt gelaten, zal hij het al snel op een janken zetten.

Lees ook:  Kan een Beagle goed alleen zijn?

2. Beagles zijn koppige honden

Als je voor het eerst een Beagle gaat opvoeden, zet je maar schrap. Dit hondenras is behoorlijk intelligent, maar ook zeer koppig. Ze trekken graag hun eigen plan en hebben een sterke eigen wil. Er zit zeker wel ondeugd in dit hondenras. Ze doen dus graag wat ze zelf willen, ook al weten ze dat zoiets eigenlijk niet mag.

Het uitvoeren van commando’s is iets wat de Beagle met zijn koppige karakter nog wel eens wil negeren. Als je bij een stoepje staat en een paar keer ‘zit’ roept, kan dat aan dovemans oren gericht zijn. Daarom dien je dit vanaf puppy af aan al te leren, zodat hij dit op latere leeftijd ook echt zal doen. Zelfs als je denkt dat hij het commando begrepen heeft, kan het maar zo zijn dat hij het een paar weken later weer vergeten is.

3. Veel beweging nodig

Veel beweging is erg belangrijk voor een Beagle. Het zijn jachthonden en dus zijn ze zo gefokt, dat ze veel energie hebben. Daarom is er ook een grote behoefte aan beweging. Deze hond heeft ook meer beweging nodig dan andere hondenrassen. Even een blokje om is voor dit dier echt niet voldoende. Minstens anderhalf uur per dag actief bewegen op volwassen leeftijd is de norm. Dat mag van alles zijn: wandelen, spelen en trainen. Maar heb je er niet voldoende tijd voor? Dan is de Beagle niet iets voor jou. Hij zal dan gefrustreerd raken en gaan slopen of vervelend worden. Daarnaast kan hij op een irritante manier gaan rondrennen door huis. Daarmee laat hij zien dat hij niet voldoende uitgedaagd is.

Lees ook:  Kan een Beagle goed met katten overweg?

4. Slechte gezondheid

De gezondheid van de Beagle is niet geweldig. Ze kunnen wel relatief oud worden met een leeftijd tussen de 12 en de 15 jaar, maar dat gaat niet altijd zonder problemen. Beagles hebben namelijk een hoog risico op allerlei erfelijke ziektes. Dat kan onder meer een ontwikkelingsstoornis van de heupen zijn. Dit noemen we heupdysplasie. Dit is te herkennen aan het feit dat het dier wat mank begint te lopen.

Daarnaast heeft het dier vaak veel allergieën. Die lange oortjes mogen er wel lief uitzien, maar de Beagle kan er ook behoorlijk last van krijgen. Een uitwendige ontsteking aan de oren is door otitis externa zeker voor de hand liggend. Daarnaast kan het zijn dat hij al snel een hernia ontwikkelt, vanwege zijn bijzondere bouw.

Bij Beagles is het oppassen geblazen met een ziekte die specifiek bij Beagles voorkomt. Dit noemen we het Beagle pain syndrome en is een hersenvliesontsteking die alleen bij dit ras voorkomt. Daarnaast kan hij als puppy last krijgen van zijn hypofysen. In zo’n geval is er een tekort aan groeihormonen en zal hij niet verder groeien. Toch kunnen deze honden over het algemeen best oud worden en een goed leven hebben, mits je voldoende met het dier beweegt.

5. Beagles graven graag

Heb je een grote tuin en neem je een Beagle in huis? Dan zal hij je tuin flink onder handen nemen. Want deze hond is een echte graver. Het is dus niet gek als er opeens verschillende grote gaten in je tuin zitten. De hond vindt het geweldig om te graven, ook als hij weet dat dat eigenlijk niet mag. Want hij is behoorlijk koppig en zal stoppen met graven als je dat zegt. Maar een uur later is hij het weer vergeten en doet hij het gewoon nog een keer. Graven komt voort uit het feit dat het dier een jachthond is. Dus in principe valt natuurlijk gedrag maar lastig af te leren.

Lees ook:  Pocket Beagle - karakter, verzorging en gezondheid

6. Janken en blaffen

De Beagle is in de wieg gelegd voor janken en blaffen. Beagles blaffen dan ook veel meer dan andere hondenrassen. Het vervelende is dat hij flink kenbaar kan maken dat hij er is. Zijn blaf is behoorlijk luid en lang niet iedereen is van dat geluid gecharmeerd. Sommige mensen zeggen zelfs dat het blaffen meer klinkt als het huilen van een wolf. Dat geluid kan door merg en been gaan.

Dat wil niet zeggen dat iedere Beagle dit doet. Je kunt dit gedrag namelijk vanaf puppy al af proberen te leren.

7. Worden snel veel te dik

Ten slotte houden Beagles van lekker eten. Trainen gaat vaak met een hondensnoepje, want ze eten graag. Ze willen als voor je doen zolang ze wat lekkers krijgen. Dat komt doordat dit hondenras een heel gevoelige neus heeft. Overgewicht ligt al snel op de loer. Laat dus niets lekkers op tafel liggen, want de hond eet het op voordat je er erg in hebt. Juist om deze reden is bewegen erg belangrijk. Beweeg je niet voldoende en eet de hond alles wat hij ziet? Dan is hij binnenkort al snel veel te dik. Geef daarom nooit eten aan je hond als je aan tafel zit. In plaats daarvan geef je hem voeding via zijn eigen etensbak. Op die manier houd je het dieet van de Beagle in de gaten.

Laat je niet afschrikken

Nu ken je de nadelen van de Beagle. Toch moet je onthouden dat een Beagle ook vooral leuk is. Als je dit dier graag in huis wilt hebben, besef dan dat je met een goede opvoeding al heel ver komt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl