Bijtschildpad of Snapping Turtle als huisdier – complete gids

bijtschildpad huisdier

De Bijtschildpad is een bijzondere schildpad, die als huisdier gehouden wordt. Bij dit huisdier moet je wel echt goed oppassen en zorgen dat je weet waar je mee bezig bent. Het is namelijk een vrij gevaarlijk dier. Waar moet je op letten wanneer je besluit een bijtschildpad als huisdier te hebben?

Over de Bijtschildpad

De Bijtschildpad is een van de grootste zoetwaterschildpadden die oorspronkelijk voorkomt in Noord en Midden Amerika. Het is een omnivoor en hij valt vooral erg op vanwege zijn grote kaken. In het Engels wordt hij ook wel de Snapping Turtle genoemd. De driehoekige kop gecombineerd met de lange nek valt direct op. Zijn bek ziet er scherp uit – en dat is hij ook. Het doet denken aan een snavel van een vogel. De grootste soort is Alligatorschildpad en deze is extreem gevaarlijk. In het spel Animal Crossing New Horizons kun je bijtschildpadden uit de rivier vissen en deze ergens op je eiland plaatsen. In het spel oogt hij vrij schattig, maar in realiteit is het een agressief dier.

Een bijtschildpad als huisdier

De bijtschildpad is ontzettend agressief. Je mag de gewone bijtschildpad wel als huisdier hebben, maar je moet goed realiseren hoeveel risico’s dit met zich meebrengt. Als een bijtschildpad je bijt, is dit zeer pijnlijk. Zijn kaken zijn vlijmscherp en werken als een soort schaar. Onderschat niet hoe ver deze schildpad zijn nek kan uitsteken en dat doet hij met een snelheid die je niet verwacht. Als je een bijtschildpad als huisdier hebt, dan moet je hem vooral hebben om naar te kijken en hem zeker niet op willen pakken.
Het is geen huisdier voor beginners. Realiseer dit goed. Je moet echt weten waar je mee bezig bent als je een bijtschildpad als huisdier wil hebben.

Een alligatorschildpad mag je absoluut niet als huisdier hebben. De risico’s zijn te groot.

Wat doe je als je gebeten wordt?

Een beet van een bijtschildpad is pijnlijk en met een beetje pech laat hij niet los. Zorg dat je daarom altijd een waterfles bij de hand hebt wanneer je in de buurt van de schildpad komt. Als je water over zijn kop en ogen gooit, heeft hij het idee dat hij in zijn natuurlijke omgeving zit – onder water – en zal hij sneller loslaten. Je kan hem ook helemaal onder water trekken. Ook pure alcohol zal ervoor zorgen dat je bijtschildpad los laat, omdat hij een smerige smaak in zijn mond krijgt. Houd dit dus altijd in de buurt wanneer je bij jouw bijtschildpad bent.

Ga altijd naar een arts wanneer je gebeten bent om de wond te laten bekijken en verzorgen. Doe dit niet zelf, en voorkom zo infecties.

Probeer een beet van een bijtschildpad te voorkomen. Zolang je de schildpad met rust laat, zal het een relaxt dier zijn. Pas wanneer hij stress ervaart of gevaar voelt, slaat hij toe.

Hoe til je de schildpad op?

Soms komt het toch voor dat je de bijtschildpad moet optillen. Probeer dit bij voorkeur niet te veel te doen, want voor het reptiel is dit een stressvolle situatie. Is het toch nodig? Pak hem dan bij zijn schild, en dan wat meer aan de achterkant, richting de achterpoten. Je zit dan in het gebied waar hij niet bij je kan komen als hij toch toeslaat. Zorg dat je vooraf precies weet waar je de schildpad het beste kan optillen en voorkom risico’s.

Huisvestiging van de Bijtschildpad

Een Bijtschildpad heeft veel ruimte nodig om te kunnen zwemmen. Het beste zou een vijver buiten zijn, waar hij ook een gedeelte heeft om op het land te kunnen komen. Zorg er wel goed voor dat je deze vijver goed afschermt, zodat er niet zomaar andere dieren – zoals bijvoorbeeld een nieuwsgierige kat – in de buurt van de schildpad kunnen komen.

Een aquarium is ook een mogelijkheid. Deze moet groot genoeg zijn voor de schildpad om erin te zwemmen. Ook moet er een landgedeelte zijn, en is een warmtelamp verstandig. Bodembedekking zoals kleine steentjes is op zich niet nodig, maar zorg er wel voor dat je een goede pomp hebt. Deze pomp mag niet te veel voor stromend water zorgen. Een sterke waterbeweging is niet goed voor de bijtschildpad.
Het water moet zeker twee keer per week worden verschoond.

Wat eten bijtschildpadden?

Een groot deel van het dieet van een bijtschildpad bestaat uit levende dieren. Denk aan vissen, kikkers, kreeftjes, insecten of wormen. Ook dood vlees wordt gegeten. Een rat, muis of kuiken is dus ook prima om te geven. Geef je vissen, kies dan bij voorkeur niet voor een goudvis. De kans dat deze vis parasieten bij zich draagt is namelijk vrij groot.

Ook planten horen bij het voedingspatroon van een bijtschildpad. Je kunt hem waterplanten geven die je in de dierenwinkel kunt kopen, maar ook slasoorten, zoals romaine sla of ijsbergsla.

Geef een bijtschildpad twee tot drie keer per week vlees en let altijd goed op het gewicht van je reptiel. Overgewicht is namelijk een serieus probleem waar de schildpad mee te maken kan hebben. Eten dat niet wordt opgegeten haal je het beste weg uit het verblijf van je schildpad.

Winterslaap

Bijtschildpadden gaan in winterslaap. Als ze in een vijver verblijven, zullen ze zich volledig ingraven en zie je ze maanden niet. Dit betekent dus niet dat je schildpad weg of dood is. Zodra de zon in de lente weer begint te schijnen, zie je het reptiel weer rondzwemmen.

Waar koop je ze?

Een bijtschildpad kopen doe je doorgaans niet in een dierenwinkel. Neem contact op met een fokker, gespecialiseerd in reptielen of schildpadden.

?Kan een bijtschildpad je vinger eraf bijten?

Een bijtschildpad kan voor flinke verwondingen zorgen. Hij heeft geen tanden, maar zijn kaak werkt als een soort schaar. De normale snapping turtle zal niet meteen je vinger eraf bijten, maar de alligatorschildpad kan dit zeker wel. Pas altijd op, want het gevaar zit in een klein hoekje.

?️ Is een snapping turtle snel?

Een bijtschildpad heeft een zeer snel reactievermogen en kan in een fractie van een seconde naar je grijpen. Maar als hij moet lopen, zal hij niet zo heel hard gaan. In het water kan hij zich wel sneller bewegen.

⚖️ Hoe groot wordt een bijtschildpad?

Een normale bijtschildpad zal gemiddeld tussen de 4,5 kilo en de 16 kilo wegen. Het zijn dus best grote jongens. De alligatorschildpad kan tot maar liefst 50 kilo wegen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl