5 slangen geschikt als huisdier voor beginners (inclusief foto’s)

slang beginners

Slangen zijn te gek als huisdier. Deze exotische reptielen hebben iets bijzonders. Maar niet iedere slang is even geschikt als huisdier. Welke soorten kun je wel goed als huisdier houden en zijn daarnaast eenvoudig te verzorgen?

Een slang als huisdieren

Slangen zijn geweldige huisdieren om te hebben. Als ze in een prachtig ingericht terrarium zitten, zullen ze absoluut indruk maken. Je hebt altijd wel iets om naar te kijken. Wanneer je nog nooit een reptiel hebt gehad, kan het houden van een slang nog best spannend zijn. Want, welke slang moet je kiezen? Zijn er bepaalde soorten die beter zijn voor beginners dan anderen?

Een slang opvoeden lijkt makkelijk, maar is het niet altijd. Sommige soorten hebben speciale verzorging nodig. Ze eten bijvoorbeeld zeer specifieke voeding, hebben speciale planten in hun leefomgeving nodig, of zijn erg gevoelig voor bijvoorbeeld stress. En er zijn natuurlijk ook nog eens slangen die giftig zijn. Niet bepaald handig, wanneer je nog een beginner bent.

Wanneer is een slang geschikt voor beginners?

Als je bereid bent om je goed in te lezen over je slang, zou je vrijwel elke slang als huisdier kunnen houden, zolang deze natuurlijk is toegestaan als huisdier in Nederland. Maar, sommige slangen zijn erg lastig te hanteren, terwijl de verzorging van anderen juist heel eenvoudig is. Voor beginners zijn de volgende zaken meestal van belang, en op basis hiervan hebben wij een lijst samengesteld van slangen die hieraan voldoen.

Een goede leefruimte

Waar je sowieso altijd op moet letten, is dat de slang een goede leefruimte heeft. Slangen hebben genoeg ruimte nodig en een goed ingericht terrarium. Hoe groter jouw slang is, hoe groter het terrarium is. Voor de meeste slangen geldt dat je ook een UV-lamp nodig hebt. Er zijn slangen die zeer specifieke zaken nodig hebben. Het is dus verstandiger om te kijken naar slangen die niet een te ingewikkelde leefruimte nodig hebben.

Voeding

Slangen eten natuurlijk ook. En eigenlijk kun je altijd wel stellen dat ze dieren eten. Dit kunnen bijvoorbeeld muizen, kuikens of visjes zijn. Sommige slangen zijn geen gemakkelijke eters, dus het is beter om een slang te kiezen waarbij voeding doorgaans geen probleem is.

Niet te duur

Exotische slangen kunnen ontzettend prijzig zijn. Er zijn bepaalde slangen die niet of nauwelijks in Nederland worden gekweekt. Ook heb je slangen die vooral in de jonge jaren gemakkelijk dood gaan.

Ze moeten niet te groot zijn

Hele grote slangen zijn prachtig, maar nemen ook meteen erg veel ruimte in beslag. Een slang die je gemakkelijk vast kan pakken, zodat jij hem altijd de baas bent, is dan natuurlijk altijd beter.

Geen giftige slang

Voor beginners raden we echt af om een giftige slang te nemen. Gifslangen zien er vaak prachtig uit, maar de risico’s zijn enorm. Als jij niet goed weet hoe je je slang moet vasthouden, of hoe je moet reageren, loop je het risico gebeten te worden. Zeker wanneer een slang zich bedreigd voelt. Een gifslang hebben betekent dat je altijd voorbereid moet zijn op een beet. Je moet precies weten wat het tegengif is. Veel gifslangen mogen trouwens ook niet als huisdier worden gehouden.

Let wel op

De genoemde slangen zijn misschien geschikt als beginner, maar het is ook bij deze slangen belangrijk dat je je goed inleest. Zo kun jij de beste verzorging bieden en weet je zeker dat jouw reptiel gelukkig is en een goed leven heeft.

Korenslang of rattenslang

De Korenslang, ook wel bekend als de rattenslang, is een slang die je waarschijnlijk wel het meeste aanschaft bij mensen thuis. Dit komt omdat het een van de makkelijkste slangen is die je als huisdier kunt hebben. Deze slang is niet al te groot en is daardoor gemakkelijk in de omgang. Ze zijn niet snel agressief, waardoor je ze ook vast kunt pakken zonder problemen.

Kies voor een terrarium dat tenminste 75 centimeter lang is. Groter is natuurlijk altijd beter. Je kunt dode prooidieren aan deze slang voeren, die je bij veel dierenspeciaalzaken kunt kopen.

Koningspython

De Koningspython is een grotere slang dan de Korenslang, maar eentje die ook erg gemakkelijk in de omgang is. Hij is erg relax, beweegt niet heel veel en is daarom een goede slang voor beginners.

Het terrarium moet tenminste 40x80x50 cm groot zijn. Groter is natuurlijk altijd beter. Zorg voor voldoende plekken waar je slang kan relaxen en waar hij zich enigszins kan verstoppen. Let er ook goed op dat je slang niet kan ontsnappen. Je terrarium moet echt goed gesloten zijn, want een kleine kier is voor de Koningspython al genoeg om te uit te ontsnappen.

Kousenbandslang

De Kousenbandslang is een slang die niet al te groot wordt en daardoor goed te hanteren is. Het is wel een vrij bewegelijke slang, dus houd hier rekening mee wanneer je hem vast wilt houden.

Het terrarium dat je voor deze slang nodig hebt, moet tenminste 50 centimeter hoog en 120×60 in de breedte en diepte zijn. Let er op dat deze slang een waterbak nodig heeft, die hij niet alleen gebruikt om te drinken, maar ook om in te badderen. De rest van het terrarium moet droog zijn. Ververs het water dagelijks, omdat de slang er ook regelmatig in poept.

Melkslang

De melkslang is een slang die niet al te groot is en heel gemakkelijk te hanteren is. Deze slang valt op vanwege zijn mooie kleuren. Wanneer je geen al te grote slang wilt hebben is de Melkslang een goede optie.

Deze slangen leven vooral op de bodem van een terrarium. En je moet er dus voor zorgen dat er hier ook genoeg verstopplekken hebben. Het liefste graven ze zich in, dus zorg dat de bodembedekker hiervoor geschikt is. Je terrarium hoeft bij de Melkslang dus niet perse hoog te zijn, maar hoe breder en dieper hij is, hoe beter. Let er ook op dat de luchtvochtigheid in het terrarium hoog moet zijn, zo rond de 70 procent.

Driestreepboa

De Driestreepboa is één van de langzaamste slangen die er is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze slang zal ontsnappen. Hij wordt daarnaast niet snel agressief en het is geen moeilijke slang om te hebben. Het is hierdoor een prima slang voor beginners. Let wel op dat je de Driestreepboa misschien wat moeilijker kunt vinden dan de andere genoemde slangen.

Kies voor een terrarium dat 80x50x40 cm groot is. Deze slang bevindt zich voornamelijk op de bodem van het terrarium en hoe meer ruimte hij daar heeft, hoe beter. Zorg voor lage verstopplekken en mogelijkheden voor je slang om zich in te graven.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl