Hoe kweek je een Koningspython? Complete handleiding

koningspython kweken

De Koningpython is een populair huisdier onder reptielenliefhebbers. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en zien er mooi uit. Liefhebbers willen vaak meerdere slangen hebben, maar de kosten ervan kunnen behoorlijk hoog oplopen. Het zelf kweken van een Koningspython klinkt dan als een goede optie. Maar hoe kweek je een Koningspython? Waar moet je op letten?

Het kweken van een Koningspython

Een Koningspython kweken is nog niet zo gemakkelijk. Het kost zeker een jaar tijd. Je moet zorgen voor de juiste temperaturen en de timing is van essentieel belang. Hoewel het moeilijk is, is het ook een bijzonder en mooi proces. Voor de slangen liefhebbers is het fantastisch om een eigen Koningspython te kweken, omdat het een echte beloning is na al het harde werk.

Over de Koningspython

De Koningspython is een wurgslang die vooral in Afrika voorkomt. Veel mensen noemen hem ook wel Regius, naar zijn wetenschappelijke naam. Hij wordt ook wel Ballpython genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de houding die hij neemt als hij zich bedreigd voelt. Het hoofd zit dan in het midden van een bal. In een terrarium doet een slang dit overigens een stuk minder vaak. Het wildvangen van Koningspythons is verboden, maar je mag de slang wel kweken.

Waarom kweken?

Voordat je überhaupt begint met het kweken van een Koningspython is het goed om te bedenken waarom je het eigenlijk wilt doen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn om een extra zakcentje te verdienen. Voor een Koningspython kun je al snel een paar honderd euro vangen. Het kan dus een interessante hobby zijn. Anderen willen Koningspythons kweken, omdat ze dol op reptielen of slangen zijn.

Realiseer je goed dat je inderdaad geld kunt verdienen met het kweken van Koningspythons, maar dit is nog niet zo gemakkelijk. Het is namelijk heel moeilijk om deze slang goed te kweken. Er kan van alles mis gaan en daardoor zitten er ook veel kosten aan verbonden. Wil je er een serieus inkomen mee verdienen, dan kost dit veel tijd.

Besef ook heel goed dat een eerste keer Koningspythons kweken risico’s met zich meebrengt. De slangen zijn mogelijk niet gezond, en misschien lukt het wel helemaal niet. Voor liefhebbers van slangen kan dit tele

Hoe weet je het geslacht van een Koningspython?

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je gaat kweken met een man en een vrouw. Het geslacht bepalen is erg gevaarlijk en wanneer de slang niet goed vastgehouden wordt, is het bepalen van het geslacht meteen heel lastig. Bekijk daarom deze video, zodat je beter begrijpt waar je op moet letten.

Voorbereidingen voor het kweken

De voorbereidingen van het dekken is erg belangrijk. Een vrouwelijke Koningspython moet volwassen zijn voordat ze kan worden gedekt. Ze moet ongeveer drie jaar oud zijn. Natuurlijk is het ook belangrijk dat ze gezond is. Controleer dit bij een dierenarts, zodat je veilig begint met het kweekproces.

Mannetjes mogen een stuk jonger zijn. Wanneer ze een jaar oud zijn kunnen ze al een vrouwtje dekken. Uiteraard geldt ook voor het mannetje dat ook hij gezond is. Weet je dit niet helemaal zeker? Dan helpt je dierenarts je verder.

Houd het mannetje en vrouwtje in een apart terrarium tot ze echt klaar zijn voor de dekking. Ook heb je een broedmachine nodig. Zorg dat je deze al paraat hebt. Als er eenmaal eieren zijn, moet je namelijk snel reageren.

Het vrouwtje vruchtbaar maken

Om een vrouwtjes Koningspython vruchtbaar te maken, moet je ervoor zorgen dat er een winter wordt nagebootst. Ze moet namelijk in een winterslaap gaan. Dit is goed voor haar gezondheid en heeft daarnaast een positief effect op haar vruchtbaarheid. Daarom moet je terrarium worden veranderd in een omgeving die lijkt op die van de winter.

Een mannetje stimuleren

Een mannetjes Koningspython heeft bijna nooit zin om te paren met het vrouwtje. Wat je hiertegen kunt doen is om hem in een bak met meerdere mannetjes te plaatsen. Wanneer hij zich verticaal hoger maakt, is hij klaar om bij het vrouwtje geplaatst te worden.

Het terrarium klaarmaken voor de winter

Om een winter na te bootsen, moet er weinig licht zijn in het terrarium. De temperatuur moet ook passen zoals een slang het in de natuur ook ervaart. Daarom moet je terrarium bestaan uit twee delen met ieder een eigen temperatuur. Het ene deel moet rond de 23 graden zijn. Het andere deel moet tussen de 30 tot 32 graden zijn.

De periode van de winterslaap moet zo’n twee tot drie maanden duren. Na de winter komt natuurlijk de lente en dat is de periode waarin vrouwtjes vruchtbaarder zijn dan tijdens andere periodes.

Temperatuur verhogen

Nadat de periode van de winterslaap voorbij is gegaan, moet de temperatuur weer terug omhoog. Maar let op: doe dit niet geleidelijk. Dit klinkt logisch, want in de natuur stijgt de temperatuur ook geleidelijk, maar het zorgt ook voor meer mogelijkheden tot ziektes en problemen. Het is beter om de temperatuur dus gewoon in één keer omhoog te doen, zodat je het risico tot ziektes en gezondheidsproblemen bij je Koningspython verlaagd.

Het paren van de Koningspythons

Zijn het vrouwtje en mannetje allebei klaar voor het paren? Dan zet je ze bij elkaar in een terrarium. Het mannetje zal vrij snel doorhebben dat er een vrouwtje is. Schrik niet: je slangen vechten misschien eerst even. Dit hoort erbij, maar al snel zullen de slangen elkaar vinden. Het paren duurt lang. Het kan tot zeker twee dagen duren en geef het ook echt die tijd. Als je ze eerder uit elkaar haalt, mislukt de dekking waarschijnlijk.

Is de Koningspython drachtig?

Het is lastig om te zien of een Koningspython drachtig of zwanger is. Je zou de eitjes kunnen zien die ze bij zich draagt, maar als je niet weet waar je op moet letten, is dit heel moeilijk. Haar buik zou iets dikker moeten zijn dan voorheen. Op andere plekken moet ze juist vet kwijtraken en dit betekent dat de staart een stuk minder lang zal zijn. Dat ze minder vet bij zich heeft, kun je ook zien aan de kop. Soms is het ook mogelijk dat ze een ietwat andere kleur krijgen. En let als laatste op verschil in haar gedrag. Gaat ze bijvoorbeeld in een hoekje liggen of zoekt ze iets meer koelte op? Gedraagt ze zich anders? Dan zou ze wel eens zwanger kunnen zijn.

De eieren van Koningspythons

Twee tot drie weken na de eisprong, zal de vrouwelijke Koningspython vervellen. Als dit eenmaal is gedaan, volgen de eieren dertig tot veertig dagen later. Dit zijn er meestal tussen de twee en de zestien. Je merkt dan dat het vrouwtje om de eieren heen gaat liggen. Je kunt haar gewoon oppakken om de eieren mee te nemen voor de broedplaats. Ze kan gaan sissen, maar doorgaans zal ze niet bijten. Blijf echter wel altijd alert.

Broedmachine

Als je de eieren van je Koningspython in de broedmachine wil doen, dan is het heel belangrijk dat je de eieren precies goed legt. Houd de kant die boven was ook boven in de broedmachine. Anders kan de slang in het ei sterven, of breekt het ei. Je kunt een dood ei herkennen aan de kleur. Is het geelachtig of groenachtig? Dan is het een dood ei en kun je het beter verwijderen uit de broedmachine.

Het uitbroeden van de eieren

De jonge Koningspythons worden na een periode van zo’n 55 dagen geboren. Dit doen ze zelf, dus hier hoef je niet bij te helpen. Sterker nog: dit wordt erg afgeraden. De jonge slangen moeten naar een eigen terrarium worden gebracht. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben om te leven. Daarna kun je ze doorverkopen of zelf blijven houden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl